Siyatik ve Bel Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Bu ağrıların, çözümlenmemiş duygusal sorunların bedenselleşmesi olduğuna dair bir psikoloji teorisi bulunmaktadır.
Siyatik ve Bel Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Omurgada ağrıya ve hareket zorluğuna yol açan iki benzer rahatsızlık bulunmaktadır. Ya gerginliğe ya da masa başında hareketsiz geçirilen uzun saatlere bağlı olarak her geçen gün daha fazla insan bu sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu yazımızda size siyatik ve bel ağrısını nasıl tedavi edebileceğinizden bahsedeceğiz.

Siyatik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Siyatik olarak bilinen ve siyatik sinirinin tahriş olması sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık belde ve sırtın alt bölgesinde ağrıya neden olur. Bu ağrı bacağın arka bölgesini de etkiler ve ayak parmaklarına kadar yayılabilir.

Bu hareketsiz bir yaşam süren yetişkinlerin, özellikle de orta yaş erkeklerin, en sık karşılaştığı sorunlardan birisidir. Ağrı günlerce, haftalarca, hatta yıllarca sürebilir ve hareket kabiliyetimizi etkiler.

Siyatik, siyatik sinirinin ani bir hareket, ağır kaldırma ya da gün boyu aynı pozisyonda kalma gibi nedenlerle baskılanması sonucu ortaya çıkar. Bu sinirin kökü omuriliğimizde başlar, omurlarımızın arasından kalçamıza kadar iner ve oradan da ayağımızın arka kısmına kadar devam eder.

Siyatiğin en sık görülen nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Fıtık
  • Omurga kanalının daralması
  • Piriformis Sendromu
  • Çatlaklar
  • Tümörler
  • Paget hastalığı
  • Hamilelik

Belirtilerinden bazıları:

  • Hareket ettikçe yoğunluğu değişen ağrı
  • Hareket zorluğu, örneğin yataktan kalkarken, ayakkabı bağcıklarını bağlarken ya da yerden bir şey kaldırırken.
  • Cilt hassasiyetinde artma
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Reflekslerde azalma
  • Yürürken topallama
    sırt ağrısı

Bel Ağrısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çoğumuz hayatımızın bir döneminde bel ağrısı çekmişizdir. Bu sırtımızın alt bölgesinde, tam olarak kaburgalarımızın bittiği yerle kalçamız arasındaki bölgede oluşan ağrıdır.

Bel ağrısı, 20 ve 45 yaş arası kişilerde en sık rastlanan sakatlıktır ve yaş ilerledikçe şiddeti artar. Omurgamız ayrı kemiklerden (omurlar) meydana gelir ve bu kemiklerin arasında hareket etmemizi kolaylaştıran kıkırdak diskler bulunur. Aynı zamanda omurlar da ince bir kıkırdak tabakasıyla kaplıdır ve kaslarla bağ dokuları tarafından yerlerinde tutulurlar.

Bel bölgesi sırtın alt kısmında yer alır ve göğsümüzü leğen kemiğine ve bacaklarımıza bağlayan 5 omurdan oluşur. Bu omurlar, dönmemizi, hareket etmemizi, çömelmemizi ve eğilmemizi mümkün kılar. Ayrıca, yerimizden kalkmak, yürümek, koşmak ve ayakta durmak için ihtiyacımız olan gücü sağlar. Bel ağrısından şikayetçi olduğunuzda, bu saydığımız hareketlerin hepsi ağrıya neden olacaktır.

İki farklı çeşit bel ağrısı vardır: Spesifik ve spesifik olmayan. Nedeni bilinen ağrılar spesifiktir ve bu genelde bel ağrılarının %20sini oluşturur. Ağrıyı tetikleyen bazı durumlar, osteoartrit (dejeneratif artrit), kemik erimesi, fıtık ve spinal stenozdur.

Bel ağrılarının geriye kalan %80ini oluşturan ve tam nedeni bilinmeyen ağrılarsa spesifik olmayan kategorisine girer. Bel ağrısını tetikleyen faktörler genellikle ağır kaldırmak, stres, dik durmamak ya da psikolojik nedenlerdir.

Bel ağrılarını sınıflandırmanın bir başka yöntemiyse ağrının ne kadar sürdüğüne bakmaktır: akut (7 günden az), subakut (7 gün – 7 hafta arası) ve kronik (7 haftadan uzun).

bel ağrısı

Siyatiği ve Bel Ağrısını Nasıl Tedavi Edebiliriz

Geleneksel Çin tıbbına göre siyatik ve bel ağrısı gibi sorunlar böbrekleri ve idrar kesesini etkiler ve baharatlı yiyeceklerin, etin ve alkolün aşırı tüketilmesi sonucu ortaya çıkarlar.

Bunun yanı sıra, bel ağrısının, işten çıkarılma, boşanma, yoksulluk, terk edilme gibi çözümlenmemiş duygusal meselelerin bedenselleşmesi olduğunu ileri süren bir psikolojik teori bulunmaktadır.

Belinizdeki ve bacaklarınızdaki ağrının nedenini keşfetmenin yanı sıra, bazı çözüm ve tedavileri de bilmekte fayda yardır. En doğal ve etkili olanları şunlardır:

Masaj

Bir kasenin içine biraz badem yağı ya da sarı kantaron yağı koyup aynı miktarda arnika ve biberiye özü ekleyin. Ayaklarınızdan başlayarak belinize doğru bu karışımla masaj yapın. Bu vücudunuzu ısıtır ve rahatlatır. Daha da rahatlatıcı bir etki için sırt ve boyun bölgesinde yoğunlaşarak bütün vücudunuza masaj yapın.

Terapi

Ağrının duygusal ya da psikolojik bir nedenden kaynaklanması durumunda bir terapistten yardım alın. Bu ağrıyı azaltacaktır. Ayrıca sorunları, travmaları ve korkuları hakkında konuşmak hastanın daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Egzersiz

Yoga duruşu

Yoga, Tai Chi, yüzme, pilates ya da su aerobiği gibi bazı egzersizler bel ağrısına iyi gelir. Kendinizi fazla zorlamadan “vücudunuz sızlamaya başlayana kadar” egzersiz yapmak her zaman için iyi bir şeydir. Isınma ve esneme hareketlerini unutmayın.

Hareket Edin

Çok fazla uyumaktan ve aynı pozisyonda saatlerce oturmaktan kaçının. Örneğin, işte yerinizden kalkıp kısa bir yürüyüşe çıkmayı alışkanlık haline getirin.

Isı uygulayın

Eğer size masaj yapacak kimse yoksa ve bir masöre gidemiyorsanız, ağrıyan bölgeye yarım saat boyunca elektrikli bir ısıtıcı yastık koymak, örneğin televizyon izlerken, kitap okurken ya da telefonda konuşurken, iyi bir fikir olabilir.

Umarız siyatiği ve bel ağrısını nasıl tedavi edeceğiniz konusundaki bu makalemizi yararlı bulmuşsunuzdur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.