Sürekli Suçlu ve Kötü Hissetmek (Gizli Depresyon)

Sorumlu olmadığınız şeyler yüzünden sürekli suçlu hissetmek size bir problem olduğuna dair bir gösterge olmalı. Bunu en yakın zamanda tedavi etmeniz ve iyileştirmeniz gerek, yoksa durum daha da kötüye gidebilir.
Sürekli Suçlu ve Kötü Hissetmek (Gizli Depresyon)

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2018

Bazen içimizde bizi suçluluk duygusu ile dolduran ince bir ses belirir. Bu ses bize her şeyi yanlış yaptığımızı, hiç bir şeyin yaptıklarımıza değmediğini ve ne kadar denersek deneyelim, hiç bir şeyin işe yaramayacağını söyler. Buna gizli depresyon sebep olur.

Bu hastaların distimi isimli kronik rahatsızlığı yaşadıkları durumda gerçekleşir. Neredeyse her şeye olan ilgilerini kaybedip sürekli kendilerini kötü hissederler. Genelde umarsızlaşırlar ve her şeye kötü tepki verirler.

Bu belirtiler başta hafif olabilecek bir depresyonun belirtileridir. Eğer bunların üzerine eğilmez ve bunları iyileştirmezseniz durum daha da ciddi hale gelebilir. Gelin bu iki belirtiyi tanıyalım.

Bu suçluluk ve kötü ruh halinin hayatınızı ne kadar etkilediğini ve bunlar üzerinde ne kadar kontrolünüz olduğuna göre kesinlikle depresyondan bahsediyor olabiliriz, ya da sadece hayatınızın zor dönemlerinden biri.

Suçluluk hissi ve sürekli kötü ruh hali sizi ele geçirdiği zaman

Bazen evinizde bir şeyler kirlendiğinde ve siz onu temizlemediğinizde, ya da toplamadığınızda kendinizi hemen suçlu hissedersiniz. Ne zaman yemeniz gerekenden biraz fazla yeseniz veya daha sonrasında pişman olduğunuz bir tartışma yaşasanız, kendinizi kötü hissedersiniz ve evet, yine o kötü his geri gelir: suçluluk duygusu.

Aynada kendinize baktığınızda bazen gördüğünüz tek şey başarısızlık olur. Bu hislerin hepsi birbiriyle kombine olduğunda, birkaç ay boyunca her gün bu olumsuz duygular yaşandığında, bu durum içeride bir şeylerin yanlış gittiğine dair bir göstergedir.

Hiç kimse sürekli suçluluk duygusuyla bıçak sırtında yaşayamaz, yaşamamalıdır. Gizli depresyon kurbanı olmamalıdır. Bunun için yapılabilecek şeyler vardır.

depresyon

Freud kendi zamanında ‘aşırı abartılmış suçluluk duygusu ve kendini suçlama depresyonu anlamak için iki önemli anahtar ögedir’ demiştir. Manyetik rezonans çalışmaları ile bu duygunun beyinde yarattığı tepkilemeleri bulma şansına eriştik.

Suçluluk ve kendini suçlama beyne bir darbe gibidir

Suçluluk duygusunun beyni nasıl etkilediğine dair yapılan çalışma General Psychiatry dergisinde yayınlandı ve aşağıdaki şu sonuçları ortaya koydu:

  • Beynin yapısında suçluluk duygusunu mantıklı hale getiren ve çözen davranışları işleme alan bölge ön temporal lobdur. Bu bölge sosyal davranışlarla bağlantılıdır ve etrafa daha nesnel bakmanızı sağlar.
  • Depresif sorunlar yaşayan insanlar “bu bölge ile bağlantılarını yitirmişlerdir”, bu yüzden de gerekli davranışı aktive edemezler. 
  • Bu durumda, başkalarını yaptıklarından sorumlu tutmazsınız (mesela birisi size zarar verdiyse, sizi kızdırdıysa veya sizi kandırdıysa): her şeyi kişisel algılarsınız, her şeyi kendinizden bilirsiniz.

Bizler, bu durumda, açıkça beyinde yansıtılan bir gerçeklik yaşarız.

Uzmanlara göre, bu durum eğer tedavi edilmezse daha ciddi türde agresifliğe, özgüvende gözle görülür bir düşüşe, ve en kötü durumlarda, her şeyin kontrol dışı olduğunu ve hayatın yaşamaya değmediğini düşünmeye kadar gider.

Bu gerçekten çok ciddidir.

Günlük olarak size eşlik eden kötü ruh halleri

Kötü ruh halleri ve sanki gerçeklik tüm orijinal parlaklığını yitirmiş gibi hissetmek distiminin en karakteristik belirtilerinden biridir.

  • Umarsızlık, enerji eksikliği, uyku problemleri, beslenmede değişiklikler, insanlardan kaçmak istediğiniz ve anlaşılma ihtiyacı duyduğunuz dönemlerden geçmek, bu tür depresyonun belirtileri arasındadır. Ayrıca bu depresyon durumunda genetik bir bağlantı olduğu da düşünülmektedir. 

Bu tür depresyonun en karmaşık kısmı bir kaç yıl boyunca işlevsel hissedip yaşamınıza olduğu gibi devam etmenizdir. İşe gidersiniz, eviniz ve ailenizle ilgilenirsiniz, ama her şeyi hissizce yaparsınız, açıkçası mutlu değilsinizdir. Her gün uyanmak ve yataktan çıkmak daha da zorlaşır.

depresif

Bu gölge ortaya çıktığı anda, bu hissi hissettiğiniz anda, yardım istemek ve bir şeylerin doğru gitmediğini ve bunu çözmeniz gerektiğiniz anlamak önemlidir.

Bu durumla günbegün yüzleşmek için stratejiler

Gizli depresyon durumunu aşabilmek için, tıbbi tedavi, terapi, kişisel istek ve sevdiklerinizden destek almanız gerekir. Bu da her birimizin kendine yardım edecek en iyi stratejiyi bulmasını gerektirir. Her birey eşsizdir ve birbirinin aynısı olan iki tip depresyon yoktur.

Ancak aşağıda sizlere sunacağımız önerileri gündelik hayatınıza uygulamanız hiç de fena fikir değildir:

c%cc%a7ic%cc%a7ek
  • Hareket, egzersiz, güneşlenmek: Bu sadece evden çıkmak, çevrenizi hayatla doldurmak, vücudu hareket ettirmek ve vücudu, beyinde harika ve farklı değişiklikler yaratmak için kullanmaktır. 
  • Beyninizde dolaşan negatifliği durdurun. Bu akli seslere bir dur demeniz gereken, “yapamam” ve “suçluyum” artık aklınızda dolaşmamalı.
  • Negatif düşünceleriniz gerçekliğin kendisi değil, onların her biri birer algıdır ve sizin algılarınız her zaman doğru olmayabilir.
  • Değişimi her gün hayal edin, gözünüzün önüne getirin. Hayatınızın daha iyi ruh halleri ile, daha fazla denge ile ve daha fazla içsel huzur ile nasıl geçeceğini düşünün, görün. 

Hayalinizi gerçekleştirmek için savaşın. Gizli depresyon kurbanı olmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.