Tırnak Mantarı İçin Doğal Tedaviler

Tırnak Mantarı İçin Doğal Tedaviler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Tırnak mantarı çoğunlukla ayak tırnaklarınızda olur ancak el tırnaklarınızda da çıkabilir. Göze hoş görünmemesinin yanı sıra sağlık açısından da tedavi edilmesi önemlidir. Sarımsı, yeşil veya kahverengi tırnaklarınız varsa, mantar için hazırlanan ev yapımı ilaçlara mutlaka bir göz atın.

Tırnak Mantarının Özellikleri

Tıbbi adı onikomikoz olup genelde tırnak mantarı olarak isimlendirilir. Özellikle erkeklerde ve büyük tırnaklarda daha sık görülür. Elde çıkan tırnak mantarı ise kadınlarda daha yaygındır.

Bir tırnak, mantarla enfekte olur olmaz diğer tırnaklara da kolayca yayılır ama hastalık hep aynı uzuvda olur. Yani mantarı kapan elin veya ayağın tüm tırnaklarına yayılabilir; hatta bir ayaktan diğerine veya bir elden diğerine de sıçrayabilir. Ancak ayaktaki mantarın ellerinize yayılması olasılığı ise oldukça düşüktür.

Mantar genelde çevreyle ilgili faktörlere bağlı olarak oluşur; örneğin nem, yüksek sıcaklıklar, uzun saatler boyu kapalı ayakkabı giymek, havuzda çok vakit geçirmek gibi.

Bulaşık yıkama, ev temizleme gibi işler yaparak sürekli suyla temas halinde olan kişileri ve 60 yaş üstü diyabeti olan, kan dolaşımı bozukluğu olan veya bağışıklığı zayıf kişileri de etkileme olasılığı daha yüksektir.

Mantar, tırnağa yerleştiğinde tırnak kalınlaşmaya ve sarı görünmeye başlar. Bazen gri, yeşil, kahverengi renk alabilir veya siyah tonlarına da bürünebilir. Enfeksiyonun nasıl ilerlediğine bağlı olarak tırnağı giderek kaplar, soyulmasına hatta düşmesine neden olabilir. Altındaki deri kırmızı, şiş ve kaşıntılıdır.

Az görülen el tırnağı mantarında ise tırnaklar sarı veya kahverengidir, çatlaklar oluşur, tırnak kırılgan ve zayıf hale gelir. Uzayacak kadar güçlü olmadığından aynı ayak mantarındaki gibi tırnak kendiliğinden düşebilir.

Tırnak Mantarının Yayılmasını Önlemek için Tavsiyeler

Ayak tırnak mantarı için önerilerimiz şunlar:

  • Çok dar veya sentetik materyalden yapılmış ayakkabılar giymeyin. Mantar nemli, karanlık ve hava almayan ortamları sever çünkü üremesi böyle yerlerde gerçekleşir.
    • Kış mevsiminde ayağınızda ıslak veya nemli çoraplarla uzun süre kalmamaya özen gösterin.
    • Cildinizin nefes almasına izin vermeyen plastik gibi materyallerden uzak durun. Deri ayakkabıları öneririz, mümkünse özellikle tırnak kısmında boş alan olan ayakkabılar ayağınızın nefes almasını sağlayacaktır.
  • Spor salonlarındaki duşlar, soyunma odaları, havuz gibi ortak kullanımlı alanlarda çıplak ayakla dolaşmaktan kaçının. Eğer dolaşırsanız da ayakkabılarınızı giymeden önce ayağınızı yıkayıp iyice kurulayın.
  • Güzellik merkezlerinde veya aile arasında başkalarının tırnak makaslarını kullanmayın. Her zaman kendinizinkini yanınızda götürün ve kimseyle paylaşmayın.
  • Ayak tırnaklarınızın birisinde mantar varsa diğer tırnaklarınızı kesmek için aynı aleti kullanmayın. Bu şekilde diğer tırnaklarınıza sıçramaz. Tırnaklarınızı düzenli olarak ve düz şekilde kesin.

mantar4

  • Ayaklarınızdaki teri emecek 100% pamuk çoraplar kullanın. Örneğin yağmurdan ıslanırlarsa, en kısa sürede çoraplarınızı değiştirin ve ayaklarınıza pudra sürün.

El mantarınız varsa:

  • Bulaşık, çamaşır yıkamak, yer temizlemek için eldiven kullanın. Yani suyla temas gerektiren her işte eldiven takın.
  • Başkalarının tırnak makaslarını kullanmayın. Her zaman kendinizinkini yanınızda götürün ve enfekte tırnağınız için kullandığınız tırnak makasıyla diğer tırnaklarınızı kesmeyin.
  • Havlularınızı ve vücut lifinizi başkalarıyla paylaşmayın ki onlara da bulaşmasın.
  • Tırnaklarınızı yemeyin.
mantar3
Quinn Dombrowski

Ayak Tırnağı İçin Ev Yapımı İlaçlar

  • Bir çay kaşığı zeytinyağını çay ağacı yağı ile karıştırın ve 20 gün boyunca gün aşırı ayak tırnağınıza doğrudan uygulayın.
  • Tırnağınızı limon suyuna batırın veya limonu doğrudan tırnağın üzerine koyun.
  • Bir kap suya bir fincan elma sirkesi koyun. Ayağınızı 20 dakika boyu suda bekletin ve sonra iyice kurulayın. Orta sıcaklıkta saç kurutma makinesiyle de kurutabilirsiniz, böylece tırnağınızın altında kalabilecek tüm nemi emecektir.
  • Bir çay kaşığı zeytinyağını 3 damla kekik yağı ile karıştırın ve 3 hafta boyunca düzenli olarak hasta tırnağın üzerine uygulayın.
  • Saydam bir tırnak parlatıcı ojeye incecik kıyılmış bir diş sarımsak, 3 damla beyaz tendürdiyot ve 7 damla limon suyu ekleyin. Bir hafta boyunca bekletin ve 2 hafta boyunca hasta olan tırnağın üzerine bir kat sürün. Çıkarmak için aseton ve pamuk kullanın.
  • Yarım bardak kastor yağını 7 damla limon suyu ile karışrın ve ayağınızı karışımın içinde bulunduğu kaba koyun. 6 hafta boyunca aralıksız uygulayın. Ayağınızı iyice yıkayın ve kurulayın.
tırnak mantarı
Randen Peterson
  • Bir fincan suda 5 diş sarımsak kaynatın. Karışımı bir kaba boşaltın ve ılık hale gelince ayak tırnaklarınız suyun içinde kalacak şekilde ayağınızı kaba koyun. En az 15 dakika boyunca bu şekilde bekleyin ve sonra ayağınızı iyice kurulayın. Bu işlemi 4 hafta boyunca uygulayın.
  • Macun kıvamına gelene dek karbonatı suyla karıştırın. Pamuk aracılığıyla tırnağınızın üzerine ve yapabilirseniz tırnak içine gelecek şekilde koyun, bu şekilde derinizle temas edecektir. Birkaç dakika bekleyin ve sonra durulayın ve iyice kurulayın.
  • İki fincan suyu 3 çorba kaşığı kekik otu ile 5 dakika boyunca kaynatın. Ateşi söndürün, üzerini kapatın ve demlenmeye bırakın. İçine batırdığınız pamuğu mantarlı tırnağınızın üzerine yerleştirin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kytöviita, M. M., & Ruotsalainen, A. L. (2007). Mycorrhizal benefit in two low arctic herbs increases with increasing temperature. American Journal of Botany. https://doi.org/10.3732/ajb.94.8.1309
  • Perveen, S., & Al-Taweel, A. M. (2017). Phenolic Compounds from the Natural Sources and Their Cytotoxicity. In Phenolic Compounds – Natural Sources, Importance and Applications. https://doi.org/10.5772/66898
  • Singal, A., & Khanna, D. (2011). Onychomycosis: Diagnosis and management. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.86475
  • Haneke, E. (1991). Fungal infections of the nail. Semin Dermatol.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.