Tırnak Soyulması: Nedenleri, Tedavileri ve Çözümleri

Tırnak Soyulması: Nedenleri, Tedavileri ve Çözümleri

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Tırnaklar soyulması neden ortaya çıkar? Stres, kötü bir beslenme programı, tiroit sorunları veya ellerini uzun süre suda tutma gibi pek çok faktör bir kişinin tırnaklarının soyulmasına neden olabilir. Bu makalede tırnak soyulmasının nedenlerini, tedavilerini ve çözümlerini bulabilirsiniz.

Tırnak soyulmasının nedenleri

Yukarıda belirtildiği gibi, tırnakların soyulmasına neden olan farklı sebepler vardır. Bu konuyu doktorunuzla görüşmenizde fayda var ancak evde de uygulayabileceğiniz bazı çözümler veya önleyici tedaviler mevcut.

Tırnaklarınızın soyulmasına neden olan kötü bir beslenme programıysa, sorun kalsiyum eksikliği olabilir. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin yanı sıra ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeniz gerekir.

Soda, çay, kahve gibi içeceklerden de uzak durmalısınız çünkü bu içecekler kalsiyumun etkili bir şekilde emilmesini engellerler. Ayrıca A, B ve D vitamini veya kalsiyum takviyeleri almayı da düşünebilirsiniz.

el tırnak bitki

Sorunun kaynağı sıvı eksikliğiyse soyulmanın kötüye gitmesini önlemek için meyve, sıvılar (su ve meyve-sebze suları) ve ayrıca domates gibi sebzeler tüketmenizi öneririz. Tırnaklarınıza günde bir kere nemlendirici krem sürün.

Mümkünse bunu yatmadan önce veya suyla uzun süre temas söz konusu olunca (elde çamaşır veya bulaşık yıkadığınızda, banyoda çocuklarınızı yıkadığınızda, vs.) kullanın.

Ayrıca tırnaklarını yiyen kişiler de aynı yöntemi uygulayabilirler. Onların tırnakları sıvıyla (tükürükleriyle) sürekli temas halindedir. Bu huy, dişlerdeki katmanları yok etmesi nedeniyle elbette dişler açısından da zararlıdır.

Tırnaklara zarar veren bazı alışkanlıklar

Estetik açıdan, yapay tırnak kullanmak, tırnakları aşırı törpülemek, düşük kaliteli veya yoğun miktarda formaldehit içeren oje kullanmak, nemli olmamalarına rağmen tırnakları sürekli kurutmak tırnakların kötü görünmesine yol açabilir.

Ayrıca ojeyi agresif kimyasallarla çıkarmak (aseton da ciltle temas etmesi durumunda zararlı olabilir) veya tırnakların “nefes almasına” izin vermek için bir iki gün beklemeden aralıksız oje sürmek gibi bazı alışkanlıklar veya uygulamalar da tırnak sağlığına zarar verebilir.

Bir diğer neden, eldiven kullanmadan dezenfektanlar veya temizleyiciler gibi kimyasal ürünlerle temastır. Bundan kesinlikle kaçınmalısınız çünkü deterjanlar, sabunlar ve diğer ürünler hem ciltte tahrişe hem de tırnakların soyulmasına neden olurlar.

bitki eller tırnaklar

Tiroit hastalıkları da tırnağın dayanıklılığıyla ilgili sorunlara neden olabilir. Sorununuz tiroit kaynaklıysa hastalığın tedavi edilebilmesi için bir endokrinoloğa danışmalısınız.

Tırnak soyulması stres veya uyku yetersizliği nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu durumu işle ilgili sorunları iş yerinde bırakarak çözebilirsiniz. Ayrıca daha iyi uyumanız için hem vücudu, hem de zihni rahatlatan pek çok faydalı bitki vardır.

Soyulan tırnakları iyileştirmek için öneriler

  • Düşük kaliteli veya ucuz oje kullanmayın. Tırnaklara zarar veren ve onları güçsüzleştiren kimyasal maddeler içeriyor olabilirler.
  • Özel olarak tırnakların soyulmasını önlemek için yapılmış bir oje kullanın. Piyasada bu tür pek çok kozmetik ürün mevcuttur. Genelde şişelerinin üzerinde “tedavi edici” yazar.
  • Haftada üç kere tırnak güçlendirici kullanın.
  • Tırnağınızın geri kalanına daha fazla zarar vermemek için tabakalarını kesmeyin veya koparmayın.
  • Tırnağınızı haftada iki kere, 3 dakikalığına içinde su ve elma sirkesi olan bir kaseye batırın.
  • Özel bir törpü kullanın ve tırnakların üzerini hafifçe ovarak soyulan katmanları yavaşça ortadan kaldırın. Bu daha pürüzsüz görünmelerini sağlar. Ancak tırnaklarınızın iyice incelmesine neden olabilir. Bu nedenle bu işlemi çok sık uygulamamanızı öneririz.
  • Bir miktar pamuğu zeytinyağı ile nemlendirin ve tırnaklarınıza sürün. Böylece nemlenmelerini sağlamış olursunuz ve soyulan yerler daha kolay kapanır.
eller tırnaklar direksiyon

Ev yapımı tırnak güçlendiriciler nasıl hazırlanır?

Eğer tırnaklarınız zayıfsa ve sık sık kırılıyorsa ihtiyacınız olan şey bir iyi bir güçlendiricidir. Bu onların hem daha güçlü, hem de daha sağlıklı olmalarını sağlar. Piyasada pek çok tırnak güçlendirici bulabilirsiniz ancak aynı etkiyi yaratabilecek daha ucuz ve daha doğal ev yapımı tarifler de vardır.

Güçlendirici tırnak kremi

2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı saf bal, bir tutam tuz ve 1 yumurta sarısına ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri karıştırın ve karışımı tırnaklarınıza uygulayın. 20 dakika bekletin ve ardından ılık suyla durulayın. Bu işlemi haftada iki kere tekrarlayın.

ojeli-el-tirnaklari

Sızma zeytinyağı

Tırnaklarınızı yatmadan önce birkaç dakikalığına zeytinyağı dolu bir kaseye batırın veya  pamuğu zeytinyağıyla nemlendirip her gece tırnaklarınıza uygulayın.

Zeytinyağını badem yağıyla karıştırmak daha güçlü tırnaklara sahip olmanıza yardımcı olacaktır (iki yağdan da ikişer çorba kaşığı kadar kullanın). Bu karışımı tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize uygulayın ve 10 dakika boyunca bekletin.

Yeniden canlandıran güçlendirici

Daha önce bir marketten veya eczaneden bir tırnak güçlendirici satın aldıysanız, bunun şişesine bir diş rendelenmiş sarımsak, 5 damla limon suyu ve 5 damla beyaz iyot katın. İyice karıştırın ve 2 gün bekletin. Bu karışımı 2 hafta boyunca uygulayın.

Soğan

Bir soğanı ortadan kesin ve tırnaklarınızı beş dakikalığına bunun içerisine yerleştirin. Ardından açık havada kurumalarına izin verin.

Fotoğraflar Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto ve soaringbird izinleriyle kullanılmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cabeza Martínez R, Leis Dosil V, Suárez Fernández R. Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. 2006;21(9):430-434.
  • Chessa MA, Iorizzo M, Richert B, López-Estebaranz JL et al. Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Feb;10(1):15-27
  • Dimitris R, Ralph D. Management of simple brittle nails. Dermatol Ther. 2012 Nov-Dec;25(6):569-73.
  • Fernández PMA, Serrano FC, Serrano OS. Exploración de las uñas con dermoscopia: onicoscopia. Med Cutan Iber Lat Am. 2013;41(4):151-160.
  • Gequelim GC, Kubota CY, Sanches S, Dranka D, Mejia MM, Sumiya FM, Schmitt JV. Perception of brittle nails in dermatologic patients: a cross-sectional study. An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec;88(6):1022-5.
  • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Onychophagia: A nail-biting conundrum for physicians. J Dermatolog Treat. 2017 Mar;28(2):166-172.
  • Iorizzo M, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A. Brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2004 Jul;3(3):138-44.
  • Stern DK, Diamantis S, Smith E, Wei H, Gordon M, Muigai W, Moshier E, Lebwohl M, Spuls P. Water content and other aspects of brittle versus normal fingernails. J Am Acad Dermatol. 2007 Jul;57(1):31-6.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.