Tuvalete Gitmediğinizde Yaşayabileceğiniz Sorunlar

Tuvalete Gitmediğinizde Yaşayabileceğiniz Sorunlar

Son Güncelleme: 28 Ekim, 2018

Tuvalete gitme, tamamen doğal bir ihtiyaçtır. Vücudumuzun ihtiyacı olmayan bütün fazlalık ve atık maddeleri dışarı atabilmesi için belirli sıklıkta tuvalete çıkmamız gerekir. Tuvalete gitmeme ise vücudun bu atıklardan kurtulmasına engel olur ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Pek çok kişi tuvaletini tutma gibi kötü bir alışkanlığa sahip. Ancak tuvalete gitmeme ciddi sonuçlar doğurabilir. İdrarı tutmak, idrar yollarını etkileyen bakteriyel enfeksiyonların yani ciddi üriner enfeksiyonların oluşmasına yol açabilir.

Bunun sebebi, mesanede çok uzun süre kalan idrarda mikropların oluşmasıdır. Zamanla bu enfeksiyonlar böbreklere sıçrayıp aşağıda bahsedeceğimiz durumlar gibi çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Böbrek Taşı

Bünyesi böbrek taşı oluşumuna yatkın olan ve bir sebeple idrarını tutan kişiler bu konuda çok dikkatli olmalıdır, zira böbrek taşı oluşumunun sonuçları çok daha kötü olabilir.

Böbrek taşı, aşırı sodyum ve kalsiyumdan dolayı böbreklerde oluşan minik “taşlar”dır. Bu mineraller vücuttan idrar ile düzenli olarak atılmadığı takdirde böbrek taşlarına dönüşerek idrar yolları vasıtasıyla vücuttan dışarı çıkmaya çalışacaktır. İşte bu hareketin yarattığı acı dayanılmazdır.

idrar yolu

Sistit

En çok kadınları etkileyen bir sorun olan sistit, mesane duvarının iltihaplanmasıdır. Sistit hatalığının başlıca semptomları şunlardır:

  • Leğen kemiğinde ağrı
  • İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı

İdrar miktarı çok azaldığı için hasta çok daha sık tuvalete gitmek zorunda kalır.

Mesanenin Şişmesi

Mesanenin ortalama kapasitesi 440 ml’dir. Günde sekiz bardak su içtiğinizde, yaklaşık 2 litre sıvı tüketmiş olursunuz. Yani mesane, bir günde içtiğiniz suyun yaklaşık olarak dörtte birini alabilir.

Dolayısıyla, ihtiyaç duyduğunuz anda tuvalete gitmeye özen göstermiyorsanız, vücudunuzun nem oranını yüksek tutmak ve böbrek sağlığını korumak için düzenli olarak sıvı tüketmeniz bir işe yaramayacaktır.

Bol sıvı tüketiminin tavsiye edilmesinin başlıca sebeplerinden biri, böbrekleri temizleme gibi önemli bir göreve yardımcı olmasıdır. Bu da içtiğimiz suyun idrar yoluyla düzenli olarak dışarı atılmasıyla mümkündür.

Böylece vücudumuzun artık ihtiyacı olmadığı atıklar temizlenmiş olur. Bu işlem gerçekleşmediği takdirde çok büyük sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

tuvalete gitmeme

Tuvalete Gitmeme Alışkanlığının Zararları

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi idrarınızı tutmanın pek çok zararı vardır.  Bunlardan bazıları şunlardır:

  • İdrar yaparken sürekli ve şiddetli bir acı
  • Vücuttan atılmayan idrarda üreyen bakteriler nedeniyle ortaya çıkan yüksek ateş.
  • Titreme
  • Mide ağrısı
  • Kramp
  • Anksiyete
  • İdrara çıkma ihtiyacı dışındaki herhangi bir şeye odaklanmada güçlük

Anlayacağınız üzere ihtiyaç duyduğunuz anda tuvalete giderek ve vücudunuzun uyarılarına dikkat ederek pek çok sağlık sorununu önleyebilirsiniz. Bu tavsiyelerimizin mesanenizi zararlı atıklardan uzak tutmak ve böbrek sağlığınızı korumak için daha dikkatli davranmanıza yardımcı olmasını umuyoruz.

Mesane ve böbreklerin vücudumuzun en önemli organlarından olduğunu unutmayın. Sırf birkaç dakikalığına işimizi bırakmamak için tuvalete gitmemek, bu önemli organları ihmal edip ciddi sağlık sorunlarına maruz bırakmak, çok sorumsuzca bir davranıştır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.