Ülseratif Kolit: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bu tedavi yöntemleri sadece iyileşmeye yardımcı olur. Ülseratif kolit rahatsızlığınız olması durumunda mutlaka bir doktora görünmeli ve onun onayı olmadan size reçete edilmiş ilaçları bırakmamalısınız.
Ülseratif Kolit: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Ülseratif kolit gün geçtikçe daha sık rastlanan kronik bir bağırsak hastalığıdır. Ara sıra seyreden bu hastalık tüm sindirim sistemini etkiler ve iltihaba yol açar.

Bu hastalık genellikle kolon bölgesinde ortaya çıkar, ancak tüm sindirim sistemini etkileyebilir. Ülseratif kolit ağrıya ve rahatsızlık hissine neden olur. Neden olduğu yanmalar hayat kalitesini negatif yönde etkiler. Bu nedenle ülseratif kolit, uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir.

Bugünkü yazımızda, ülseratif kolitin nedenlerinden, belirtilerinden ve tıbbi tedaviyi destekleyecek doğal çözüm yollarından bahsedeceğiz.

Ülseratif kolitin nedenleri nedir?

kadınların karın ağrısı

Ülseratif kolitin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kron hastalığı da dahil olmak üzere, bağırsak iltihabına neden olan çeşitli sağlık sorunlarından biridir.

Bu rahatsızlığının nedeni hakkında kesin bir bilgi olmasa da, doktorların hemfikir olduğu bazı konular vardır:

  • Ülseratif kolit hastalığına, bağışıklık sisteminde bozukluk olması neden olabilir. Yani beden, bağırsağın kolon bölümüne saldırmaya başlar ve dokuyu yok ederek ülser oluşumuna neden olur.
  • Stres, bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin çoğunda yanma hissine neden olur.
  • Genellikle 20-30 yaş arası kişilerde görülür ve 50-70 yaşlarında daha ciddi bir hale gelir.
  • Ülseratif kolit genellikle bir bağırsak yangısı ile tetiklenir.
  • Kolonda bulunan bir tür bakteri veya virüsün bu rahatsızlığa neden olduğundan şüphe edilmektedir. Kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, ancak vakaların %80’inde kolonun rahatsız bölümünün ameliyatla alınması bu durumun ortadan kalkmasını sağlamıştır.

Ülseratif kolitin belirtileri nelerdir?

ülseratif kolit belirtileri

Belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. En çok görülen belirtiler arasında ishal veya kanlı ishal vardır. Bazı hastalarda ise şiddetli karın ağrısı görülebilir.

Bu rahatsızlığın en genel belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Şiddetli karın ağrısı. Bu ağrılar genellikle gel git yapan kramplar şeklindedir. Karın ve bağırsak bölgesinde, sanki gaz varmış gibi sesler çıkabilir.
  • Dışkıda kan veya irin olması.
  • Dönemsel ishal.
  • Ateş.
  • Aşırı kilo kaybı.
  • Ülseratif kolit ileri safalarda eklem ağrısına neden olabilir.
  • Ağızda aft yaraları.
  • Genel mide bulantısı.

Ülseratif kolit için doğal tedaviler

aloe vera bitkisi

Bu hastalığın belirtilerini yok etmek için öncelikle muhakkak bir doktora görünmeli ve önerdiği tedavi yöntemini uygulamalısınız. Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz üzere, bu rahatsızlık kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu nedenle, uygun tedavi yöntemi yaşınız  ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak belirlenmelidir.

Tıbbi tedavinize destek olarak ve yaşam kalitenizi arttırmak amacıyla evde uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler de bulunmaktadır. Bunların neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Doğru vitaminleri aldığınızdan emin olun

Ülseratif kolit vücudunuzun doğal bağışıklık sistemini güçsüzleştirir ve yediğiniz yiyecekleri düzgün şekilde sindirmenizi engeller.

Bu durum çok tehlikeli bir hal alabilir ve bu nedenle bu hastalıkla savaşmanız gerekir. Aşağıdaki takviyeler size yardımcı olacaktır:

  • Spirulina: Spirulina vitamin, lif ve protein açısından çok zengindir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirip yaşam kalitenizi arttırır.
  • Bira mayası: Bu da gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz besinleri almanıza yardımcı olan ve bağışıklık sisteminizi güçlendiren bir başka takviyedir. Bira mayasını doğal ürünler satan yerlerden veya eczanelerden alabilirsiniz.
  • Folik asit veya B9 vitamini: Bağırsaklarınız kolit nedeniyle besinleri alamadığında folik asit eksikliği yaşamanız çok doğaldır. Bu önemli vitamin için bir takviye almak sizin için yararlı olacaktır.
  • Aloe suyu: Aloe vera iltihabın azalmasına ve ağrıların dindirilmesine yardımcı olur. Her sabah biraz aloe vera suyu içmeye çalışın. Bir bardak suya (200 ml) bir tatlı kaşığı aloe vera jeli (5 gram) karıştırıp için.
  • Havuç suyu: Hem vitamin açısından çok zengindir hem de bağırsak ağrısının dindirilmesine yardımcı olur.
  • Bir yemek kaşığı keten tohumu yağı: Güne bir kaşık keten tohumu yağı ile başlayın. Keten tohumu yağı omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve bu yağ asitleri enflamasyona karşı etkilidir.
  • Akşamsefası yağı: Bu da ülseratif kolitin belirtilerine karşı çok etkili bir yağdır. Akşamsefası yağını eczane ve doğal ürün satan marketlerden alabilirsiniz. Bu durumun neden olduğu iltihap ve rahatsızlığın azaltması için, akşamsefası yağını aç karınla tüketmelisiniz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • General, C. (2006). Conceptos actuales en colitis ulcerativa crónica inespecífica.
  • Otero Regino, W., González, A., & Gomez Zuleta, M. (2009). Prevalencia de diferentes tipos de colitis en personas adultas mayores. Rev Col Gastroenterol
  • Pérez Lázaro del Valle, Macías Abraham Consuelo, Torres Leyva Isabel, Socarrás Ferrer Bertha B, Marsán Suárez Vianed, Sánchez Segura Miriam. Effect in vitro of Spirulina on the immune response. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter  [Internet]. 2002  Ago;  18( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892002000200006&lng=es

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.