Uyku Eksikliği Bunamaya Sebep Olabilir

Kan dolaşımınızdaki oksijen seviyesini arttırmak için, beslenmenize bol miktarda lif ekleyin ve potasyum, magnezyum ve C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveler tüketin.
Uyku Eksikliği Bunamaya Sebep Olabilir

Son Güncelleme: 20 Mart, 2019

Uyku eksikliği yalnızca yorgunluk ve hâlsizliğe yol açmaz. uzun vadede bunama gibi dejeneratif hastalıkları da beraberinde getirebilir.

Zaman zaman uzmanlar bizleri akşam yemeğini çok geç yemek, yatmadan önce televizyon izlemek veya yataktayken dizüstü bilgisayar veya cep telefonuyla uğraşmak gibi uyku kalitenizi etkileyebilen alışkanlıklar hakkında uyarmaktadır.

Çoğu insan bu faktörleri görmezden gelir, ancak, biyolojik saatinizdeki değişikliklerin ciddi sonuçları olabilir.

Uykusuzluk ve uyku bozuklukları fiziksel ve zihinsel sağlığınızı etkileyebilir. Ek olarak, yakın zamanlı bir çalışma yeteri kadar uyumamanın ve diğer sağlık sorunlarının bunama (demans) hastalarının yaşadıklarına benzer beyin anomalilerine sebep olduklarını bulmuştur.

Bu bulgu Hawaii’de bulunan Veterans Administration’da görevli, ortalama 84 yaşında 167 erkekten ölümlerine kadar ortalama 6 yıl boyunca veri toplamış bir grup araştırmacı tarafından elde edilmiştir.

Otopsiler uyku apnesi veya amfizem gibi faktörlerden dolayı yetersiz uyku alışkanlıklarına sahip insanlarda daha çok görülen beyin dokusundaki değişiklikler veya ufak anevrizmalar arayarak beyine odaklanmıştır.

Çalışma beyin dokularında değişiklikler yaşamış bireylerin ayrıca kanlarındaki oksijen seviyesinin düşük olduğunu ve bunun da bunama başlangıcıyla ilişkili olduğunu bulmuştur.

Uyku eksikliği, düşük oksijen seviyelerine ve beyin anomalisine yol açar

uyku eksikliği ve beyin üzerindeki etkisi
Sonuçlar beyin anomalilerinin genelde uyku sorunları olanlarla kan dolaşımındaki oksijen seviyeleri düşük olan insanlarda görüldüğü gerçeğine dayandırılmıştır.

Nihai analizde, araştırmacılar uyku döngülerinin %77 ila 99’u kadarını kan dolaşımında düşük oksijen seviyeleri ile geçiren hastaların beyin hasarı geliştirmesinin dört kata kadar daha olası olduğunu bulmuşlardır.

Uyurken kanlarında düşük oksijen seviyeleri olan insanların bunamaya benzer beyin anomalileri geliştirmelerinin daha olası olduğu sonucuna varmışlardır.

Çalışmanın baş araştırmacısı Pasifik Adaları VA Sağlık Sistemi ve Honolulu, Hawai’de Pasifik Sağlık Araştırması ve Eğitimi Enstitüsünden Dr. Rebecca P. Gelber bulgularının kanda düşük oksijen seviyesi ile uyku sorunlarının beyin hasarı ve bunamaya sebep olduğunu gösterdiğini söylemiştir.

Uyku sorunlarını bunamaya bağlamak için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Dr. Rebecca P. Gelber sonuçların özellikle uyku sorunu yaşayan insan sayısının yakın zamanda artış gösterdiği düşünüldüğünde oldukça ilginç olduğunu da belirtti.

Çalışmaları Amerikan Nöroloji Akademisi isimli tıp dergisinde “Otopside Beyin Lezyonlarının Ölümden önce Polisomnografi ile Bağlantısı” isimli makalede yayımlanmış olup uyku süresi, kanın oksijen doygunluğu ve uyku apnesinin varlığı hakkında önemli bilgiler içermektedir.

Kan dolaşımında düşük oksijen seviyelerine ne yol açar?

kan hücreleri
Uzmanlara göre, kanda düşük oksijen seviyelerine aşağıdaki faktörler sebep olmaktadır:
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • Akut solunum yetersizlikli anemi (ARDS)
  • Akciğer fibrozisi
  • Doğumsal kalp hastalığı
  • Amfizem

Kandaki oksijen seviyesi nasıl yükseltilir?

uyku eksikliği ile mücadele için sağlıklı beslenmek
Kanınızdaki oksijen seviyesini yükseltmek için, lif açısından zengin ve bol miktarda potasyum, magnezyum, C vitamini içeren meyve ve sebzeleri içeren bir diyet uygulamalısınız:
  • Muz
  • Avokado
  • Kereviz ve maydanoz
  • Lahana
  • Ispanak
  • Narenciye
  • Salatalık
  • Brokoli
  • Yeşil elma
  • Kızılcık

Ayrıca sodyum tüketimini azaltmak, yağlı gıdalardan, şekerden ve işlenmiş yiyeceklerden kaçınmak da önemlidir.

Beyninizi de etkileyebilecek ve kötü bir ruh hali, konsantre olmakta zorluk çekmek ve stres gibi diğer olumsuz etkiler yaratabilecek uyku sorunları hakkında doktorlarınızın tavsiyesini de dinlemelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.