Uyurken Ellerin Uyuşmasının Nedenleri

Uyurken Ellerin Uyuşmasının Nedenleri

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Uyurken elleriniz mi uyuşuyor? Hiç gecenin orasında ellerinizde beklemediğiniz bir hissiyat ve rahatsız edici bir karıncalanma ile uyandınız mı? Geceleri elleriniz uyuşup sizi garip bir hisle uyandırıyor mu? Uyurken ellerin uyuşmasının nedenleri ve çözümünü öğrenmek için okumaya devam edin.

Ellerin uyuşmasının nedeni yanlış bir pozisyonda uyuyup kan akışını engellenmesi kadar basit bir neden olabilir. Fakat bazen bunun nedeni uyku şekliniz ile alakalı olmayabilir.

Ayrıca bu rahatsız edici hissiyat bacaklarınız veya ayaklarınız gibi bedeninizin başka yerlerinde de ortaya çıkabilir. Peki, uyku sırasında bedenin bazı bölgelerinin uyuşmasının nedenleri nelerdir?

Ellerin uyuşmasının nedenleri

1. Karpal tünel sendromu

ellerdeki metakarpal tünel
Ellerin uyuşmasının nedenleri arasında en çok görülenlerden biri karpal tünel sendromudur. 3 ana parkam, baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak karpal tünel sendromundan en çok etkilenen parmaklardır.

Kol orta sinirinde oluşan periferik nöropati bileğe baskı uygulayarak ağrı, acı, hareket ettirme zorluğu, his kaybı ve de en bilinen belirti olan uyuşmaya neden olur. Ve bu saydıklarımız en yoğun olarak geceleri hissedilir.

2. Gün boyu çalışmak

bileklerde ağrı
Bazen bileğinize çok yüklenirsiniz. Bilgisayarda çok fazla yazı yazmak, makas veya el aletleri kullanmak, dikiş dikmek gibi şeyler ellerinizdeki sinirleri yorarlar.

Bu bölgenin sürekli ve yoğun bir şekilde bükülmesi, zaman içerisinde aşırı yüklenmeye neden olur. Ağrı en yoğun olarak, artık bileğinizi hareket ettirmediğinizde, sinirler ve tendonlar üzerlerindeki gerginliği atarken yani geceleri kendini gösterir.

3. Sıvı birikmesi

güzel kadın elleri
Kilolu olmak, egzersiz yapmamak, düzensiz ve dengesiz beslenmek sadece ayaklarınızda değil ellerinizde de sıvı birikmesine ve şişmeye neden olur. Karıncalanma hissi, dolaşım etkilendiği ve basınç oluştuğu için geceleri daha yoğun olur.

4. B vitamini eksikliği

B 12 vitamini
Genellikle yetersiz veya yanlış beslenmek B vitamini eksikliğine neden olur. B vitamini eksikliğinin sonuçları bazen göz ardı edilebilir. Vitamin eksikliği anlaşılmayıp, bitkinlik veya günden güne yorgunluk zannedilebilir.

Bitkinlik, rehavet, solukluk taşikardi hissiyatı, ellerde ve bacaklarda uyuşma bu durumun en net belirtileridir. Aklınızda tutmanız gereken bir başka belirti de el ve ayakların geceleri uyuşmasıdır.

El uyuşması için çözüm yolları

kahverengi çekirdek
  • Yatmadan önce bir yemek kaşığı keten tohumu yağı için. Yapılan çalışmalara göre, bu yağın anti enflamatuar etkisi özellikle el ve bacaklarda görülmektedir ve el uyuşması hissiyatının geçmesine yardımcı olur.
  • Lavaboya taze su doldurup ellerinizi içine sokun. Eğer surun içerisine birkaç küp buz atarsanız, etkisini arttırmış olursunuz. Bu sayede basıncı, sinirlerin etrafındaki enflamasyonu ve ağrıyı dindirebilirsiniz. Bunu yatmadan önce uygularsanız, geceleri daha rahat edebilirsiniz.
  • Tuz ve asitli içecekleri beslenme düzeninizden çıkartın. Bu ürünler enflamasyon ve ağrıyı arttırır. Tüketimlerini tamamen kesmek sizin için yararlı olacaktır.
  • Günde en az iki litre su için. Eğer isterseniz, sıvı birikmesini önlemek için idrar söktürücü ve arındırıcı özellikleri olan bir enginar içeceği hazırlayabilirsiniz. Bunun için, birkaç enginarı suda kaynatın ve süzün. Ardından içerisine yarım limonun suyunu ekleyin.
  • Beslenme düzeninizde yeterince B vitamini bulunması çok önemlidir. Ton balığı, patates, muz ve yeşil yapraklı bitkiler sayesinde bu yeri doldurulamaz vitamini alabilirsiniz. Ek olarak, eczane veya doğal ürün satan mağazalardan alacağınız takviyeleri beslenme düzeninizi tamamlamak ve daha sağlıklı olmak için kullanabilirsiniz. Bu da geceleri daha rahat olmanızı sağlayacaktır.
  • Eğer yaptığınız iş uzun saatler boyunca ellerinizi ve bileklerinizi kullanmanızı gerektiriyorsa, özel kompres bileklikleri takmanızı öneriyoruz. Bu bileklikler sinir ve eklemlerinizi korumaya yetecek kadar baskı oluşturup onları çok yormanızı engellerler.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De Santolo R. (2005 ). La mano dormida por compresiones nerviosas. Gac Méd Caracas;  113(4): 485-499.
  • Fernández, O.; Fernández, V.E. y M. Guerrero. (2015). Esclerosis múltiple. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 11(77): 4610-4621.
  • Hernández, A.; Camelo, F. y Manrique, W. (2010). Efectos de la acupuntura en el rango de movimiento en artritis y osteoartritis de mano: series de caso. Umbral Científico. Núm. 17: pp. 40-47.
  • James, M. J., Gibson, R. A., & Cleland, L. G. (2000). Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production. The American Journal of Clinical Nutrition.
  • Hörmann, H. P., & Korting, H. C. (1994). Evidence for the efficacy and safety of topical herbal drugs in dermatology: Part I: Anti-inflammatory agents. Phytomedicine. https://doi.org/10.101/S0944-7113(11)80036-X
  • Moore, R. (2012). Water-Soluble Vitamins : B-Complex and Vitamin C. Colorado State University.
  • Inzucchi, S., Rosenstock, J., Umpiérrez, G. (2012). Neuropatía diabética. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 97(5): 36A, https://doi.org/10.1210/jcem.97.5.zeg36a

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.