Vücudumuzdaki Fazla Yağlar İçin Çözüm Önerileri

Egzersiz yapmak, fazla yağlarla mücadelede en büyük destekçiniz olacaktır. Ayrıca hedeflediğiniz sonuca göre farklı egzersizleri birleştirebilirsiniz.
Vücudumuzdaki Fazla Yağlar İçin Çözüm Önerileri

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2018

Fazla yağlar, hepimizin sorunu. Bu durum genetik veya başka etkenlerden olabilir, hatta cinsiyetiniz bile bunu etkileyebilir. Mesela kadınların kalça, baldır ve karın bölgesinde daha fazla yağ vardır. Ancak bunların yanı sıra alışkanlıklarımız da vücudumuzda yağ birikmesine neden olabilir.

Bu yazımızda size vücudun farklı bölgelerindeki fazla yağlar için uygulayabileceğiniz çözüm önerilerinden bahsedeceğiz.

Fazla yağlar neden oluşur?

Bedenimizdeki her bölge farklı şekilde yağ biriktirir.

Kilo aldığımızda iki şey olur: Bel ve alt tarafındaki bölgelerdeki yağ hücresi miktarı artar ve bel üstü bölgedeki yağ hücrelerinin boyu büyür. Bu da bedenimizin her bölgesini farklı şekilde etkiler.

Yağ bedenimizin enerji depolama yöntemidir ancak tüm fazla yağlar aynı yerde “depolanmazlar”. Yağların depolandığı 3 farklı yer vardır:

Deri altı yağı

Derialtı yağı yüzeye en yakın olan ve egzersiz sırasında ilk yakılan yağdır. Yağın bedenin neresinde depolandığını belirleyen ana etkenler genetik ve hormonlardır.

Viseral (İç) yağ

vucut-yagi

Bu yağ bedenin içinde, genelde organların etrafında birikir. Aşırı miktarlara ulaştığında tehlikeli olabilir.

Genel olarak iç yağ, deri altı yağından daha önce oluşur. Bu yüzden karnınızın çok büyümesine izin vermemelisiniz.

Mozaik (kasiçi) yağ

Diğer iki tür kadar yaygın olmayan bu yağ türü, kas liflerinin arasında birikir. Aşırı kilolu veya obez olan kişilerde daha sık görülür ve insülin direncine neden olabilir.

Fazla yağların biriktiği 4 bölge

Bedenimiz hormonlar tarafından kontrol edilir. Sağlık durumumuzu hormon seviyelerimiz belirler. Bazı hormonlar ruh halimizi etkilerken diğerleri enerji seviyelerimizi belirler.

Çalışmalar hormonların vüdumuzdaki yağın biriktiği yeri bile etkilediğini göstermektedir. En temel hormon dengesizlikleri ve bunların fiziğimiz üzerindeki etkilerini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin:

Göğüs ve kollarda fazla yağ: testesteron

Bu hormon seviyesi normalden daha yüksek olduğunda, egzersiz yapmaksızın kol ve göğüs bölgesinde irileşme olur. Ayrıca androjenler de buna neden olabilen başka bir erkeklik hormonudur.

Bu sorunu çözmek için hidrojenize edilmemiş sağlıklı yağlar, B vitamini ve protein içeren besinler tüketin. Ve bu diyetinizi göğüs ve ağırlık egzersizleri ile destekleyin.

Kalça ve baldırlarda yağ: insülin

fazla yağ

Bu hormon seviyesindeki bir dengesizlik, şeker biriktirilmesine neden olur. Bu  şeker ise daha sonra yağa dönüşür. Dolayısıyla, özellikle tatlı seven kişiler daha kolay kilo almaktadır.

Bu durumun çözümü ise şeker ve tatlı tüketimini azaltıp glisemik endeksi yüksek karbonhidratlardan uzak durmaktır.

Karın bölgesinde yağ: östrojen

Östrojen bir kadınlık hormonudur ve kadınların kalça ve baldır bölgesinde daha fazla yağ olmasının (yani kadınların armut vücut şekline sahip olmasının ) nedenidir.

Karaciğerin filtrelemek için uğraştığı fazla östrojen metabolizmayı etkiler. Brokoli gibi folik asit, B6 ve B12 vitamini açısından zengin besinler tüketin.

Fazla yağlar için etkili egzersizler

Şimdi vücudumuzun 5 farklı yağ biriktirme şeklinden bahsedeceğiz.

1- Zayıf ama çıkık göbekli vücut

fazla yağ

Bu vücut şeklinin nedeni genelde canınız bir şey çektiğinde karşı koyamamaktır. Vücut şekli bu yapıda olan kişiler genelde biraz gergin ve sinirli olurlar. Diyet yapsalar da karın bölgelerinde ciddi bir küçülme olmaz.

Karın bölgesinde yağ birikmesi, hipertansiyon veya diyabet gibi kardiyo-metabolizma rahatsızlıklarına yol açabilir.

Bu bölgedeki fazla yağlar için en iyi egzersizler:

  • Orta zorlukta aerobik egzersiz, haftada 3-4 gün
  • Mekik çekmek
  • Gerinme ve esneme hareketleri
  • Yoga veya meditasyon

2- Armut şeklinde vücut

Gövdeniz belinize oranla daha ufaksa, kalça, bacak ve baldır bölgesinde biriken ekstra yağlardan kurtulmak sizin için daha zor olacaktır.

Kadınlar biyolojik ve evrimsel nedenlerle bu bölgelerde daha fazla yağa sahiptir. Bunun nedeni bedeni doğuma yatkın hale getirmektir.

Selülit ve ödem birikmesi bu vücut şeklinde daha sık görülür. Öte yandan, bu vücut şekline sahip kişilerin kalp hastalıkları veya metabolik rahatsızlıklar yaşama riski daha düşüktür.

Bu vücut şekline en uygun egzersizler:

  • Aerobik
  • Direnç egzersizleri (spinning, yüzme, bisiklete binmek)
  • Dans etmek
  • Yoga
  • Tai-chi

Ayrıca bakınız:  Göbek Eritmek İçin Tavsiyeler

3- Silindir şekli

yağlanma

Bel, kalça ve gövde arasında bir ölçü farkı yoktur. Yağ gövde ve baldırlar arasında eşit oranda yayılmıştır. Bu tarz vücut yağını yakmak daha kolaydır.

Bu vücut şekli ile ilişkilendirilen riskler genelde ani metabolik değişikliklerdir. Düzenli ve istikrarlı egzersiz önerilmektedir:

  • Tam antreman (aerobik, ağırlık çalışmak)
  • Dayanıklılık egzersizleri (koşmak, ip atlamak, bisiklete binmek)
  • Mekik çekmek

4- İri beden

Bu vücut şeklinde yağ düzgün bir oranla saklanmaz. Bu grupta görülen riskler genelde öz güvenle alakalıdır çünkü uzun boylu ve iri olmak herhangi bir ortama uyum sağlamayı zor hale getirir.

Bu vücut şekli için önerilen egzersizler şunlardır:

  • Dayanıklılık egzersizleri (yüzmek, bisiklete binmek, yürümek)
  • Dans ve hareketlerle ifade
  • Gerinme ve esneme hareketleri

5- Kumsaati şeklinde vücut

yağ

Bu vücut şekline sahip kadınların hatları daha belirgindir, bel bölgesi göğüs ve kalçaya oranla biraz daha incedir. Yağ genelde eşit oranda dağılmıştır ve göğüs bölgesinde birikir.

Kilo almak kolaydır ancak kasları güçlendirmek zordur. Bu vücut şeklindeki kişilerin kardiyovasküler rahatsızlık riski daha azdır ve ömürlerinin daha uzun olduğu söylenir.

Bu vücut şekli için önerilen egzersizler:

  • Aerobik (koşmak, bisiklete binmek, egzersiz bisikleti)
  • Ağırlık çalışmak

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.