Daha Çok Mandalina Tüketmek İçin Nedenler

C vitamini bakımından zengin olan mandalina, sağlığımız için gerekli başka pek çok besini daha içermektedir.
Daha Çok Mandalina Tüketmek İçin Nedenler
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Diyetinize neden mandalina eklemelisiniz biliyor musunuz?

Mandalina, portakal ağacından daha küçük bir ağaçta yetişir. Özellikleri, posa, lif, aroma ve lezzetli meyve suyudur. Portakaldan farklı olarak, mandalina kabuğu daha kolay çıkar.

İnsanlar mandalinaları taze taze, meyve suyu ya da salata içerisinde tüketir. Ayrıca tatlılarda, reçellerde, smoothilerde ya da  karamel yapımında kullanılır.

Sağlıklı meyvelerdir ve çoğunlukla sudan oluşurlar.

Buna ek olarak, düşük şeker içeriği nedeniyle, dört 4 mandalina tanesinin içerisinde sadece 53 kalori var. bu meyve türü, potasyum, magnezyum, C vitamini, fosfor, E vitamini, A vitamini ve folat gibi lif ve diğer faydalı besinleri içerir.

Gördüğünüz gibi, mandalina vücut için önemli besinleri olan, çok sağlıklı bir meyvedir. Bu makalede, onları neden diyetinize dahil etmeniz gerektiğini size 6 neden ile açıklıyoruz.

Ayrıca bakınız: Vitamin Eksikliğinin Riskleri

Daha çok mandalina tüketmek için nedenler

1.Vitamin C içeriği

Portakaldan sonra mandalinalar, daha az şeker tüketmek isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca lezzeti ve aroması ile C vitamini elde etmek için beslenme programınıza çeşitlilik sunar.

  • Askorbik asit, kardiyovasküler hastalıkları önlemek ve yaraların iyileşmesini hızlandırmak için vücudun çeşitli işlevlerine etki eder.
  • Aynı zamanda, demir emilimiyle kemik ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Ayrıca bu vitamin kolajen ve karoten üretimine de yardımcı olur.

Karoten, yağ asitlerinin oksidasyon sürecini ve enerji üretimini hızlandıran kimyasal bir bileşiktir.

Bu fonksiyonlar, kimyasal düzeyde yağ yakmadan sorumlu olan yağ dokularının kontrol edilmesine yardımcı olur.

2. Kanserle mücadele

Oldukça reaktif moleküller olan serbest radikaller, diğer nedenlerinin yanı sıra, zayıf beslenmeye, aşırı egzersize, strese, tütüne, alkole ve ilaçlara bağlı olarak vücut hücrelerinde ölümcül bir düzensizlik meydana getirir.

Bu süreç sonucunda sinir ve kardiyovasküler sistemlerde yaşlanma ve bir dizi problem gelişir.

Mandalinalarda, C vitamini, E vitamini, karoten ve flavonoidleri vardır. Bu elementler, kanserojen hücrelere karşı savaşan oksidasyon işlemlerinin nötralizasyonunu sağlar.

Aslında yapılan farklı çalışmalar, bu vitaminlerin çeşitli kanser türleri için kemoterapi ve radyasyon tarafından üretilen yan etkileri engellediğini göstermektedir. (akciğer, mide ve prostat ve benzeri).

sağlıklı besinler bütünü

3. Anemi’yi azaltır

Anemi, dünyada en yaygın görülen beslenme sorunlarından biridir.

Bu, kandaki hemoglobin üretiminin düşük olmasından kaynaklanır. Hemoglobin, kanın oksijen iletmesinden sorumlu bir maddedir.

Bu işlem demir gibi besin maddelerini gerektirir.

  • Mandalinada bulunanC vitamini, gastrointestinal sistem yoluyla demirin emilimini kolaylaştırır ve mobilizasyonunu destekler.
  • Farklı bilimsel çalışmalara göre, 25 ila 75 mg. C vitamini, bir yemekte demir asimilasyonu iki veya üç katına çıkarır.
  • Bu madde fitatlar, besin inhibitörleri ile etkileşir, daha az karmaşık çözünmezler üretir. Aynı zamanda demirin emilimini arttırır ve anemiyi iyileştirir.

4. Mandalina: Hamilelik döneminde iyi gelir

Mandalinalar, folik asit veya B9 vitamini sağlar. Bu besin, dokuları geliştirmek için hücresel düzeyde yardımcı olur. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu da hızlandırır.

Ayrıca nükleik asitlerin üretimine katılır ve sinir sisteminin gelişmesine temel hazırlar.

  • Yukarıdaki maddeler özellikle hamilelik ve emzirme döneminde önemlidir. Bu yüzden bu vitamin sağlıklı ve dengeli bir diyetin dışında bırakılmamalıdır.

5. Tatlı bir potasyum kaynağı

Potasyum, vücuttaki suyun düzenlemesi işlevini yerine getiren önemli bir makro mineraldir. Buna kaslar, sinir sistemi ve böbrekler de dahildir.

Aslında, potasyum bazı kan basıncı faktörlerini normalleştirmeye yardımcı olur.

Spor yaparken, potasyum tüketimi hayati önem arz eder spor sonrası kaybettiğimiz mineral ve sıvıları geri almamıza yardımcı olur. Aynı zamanda yaralanma riskini de azaltır.

Mandalinalardan alınan su ve potasyum içeriği, bu meyveyi glikoz ve elektrolitleri yenilemek için gerekli bir meyveye dönüştürür. Sonuç olarak, mandalina tüketmek fiziksel performansınızı yükseltir.

6. Ürik asit ve enfeksiyonları ile mücadele

bir sürü mandalina

Su içeriği, sitrik asit ve potasyum sayesinde, mandalina idrar söktürücü bir etkiye sahiptir ve idrarda enfeksiyonlarla savaşmaya ve pürinlerin yok edilmesine yardımcı olan alkalini oluşturur.

Aynı zamanda purinler de, aşırı üretim durumunda hiperürisemi ve gut üretebilen organik bileşiklerdir. Bunlar eklemlerdeki ürik asit birikimlerinden kaynaklanır ve ağrıya neden olur.

Gördüğünüz gibi mandalinanın içeriğindeki besin maddelerinin sağlığa faydalı birçok özelliği vardır. Peki artık diyetinize mandalina eklemeye ne dersiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martí, N., Mena, P., Cánovas, J. A., Micol, V., & Saura, D. (2009). Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural Product Communications.
  • Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314–328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3
  • Jain A, Tiwari A, Verma A, Jain SK. Vitamins for Cancer Prevention and Treatment: An Insight. Curr Mol Med. 2017;17(5):321-340. doi: 10.2174/1566524018666171205113329. PubMed PMID: 29210648.
  • MsC. Yusimy Cardero Reyes, Lic. Rodolfo Sarmiento González  y MsC. Ana Selva Capdesuñer. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN 2009;13(6). http://www.bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf
  •  Gay J. Prevención y control de la carencia de hierro en la embarazada. Rev Cubana Aliment Nutr
    1998; 18(2):15-8.
  • Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health. Advances in Nutrition4(3), 368S-377S. https://doi.org/10.3945/an.112.003533
  • Vinayagam R, Xu B. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutr Metab (Lond). 2015;12:60. Published 2015 Dec 23. doi:10.1186/s12986-015-0057-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.