Zatürre Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Zatürre çocuklar ve yaşlılar arasında daha sık görülür; bu sebeple risk gruplarına daha fazla dikkat etmeliyiz.
Zatürre Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Hiç zatürre geçirdiniz mi? Geçirdiyseniz, ne kadar ciddi olabileceğini biliyorsunuz. Bu yüzden zatürre belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

Zatürre Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Bu hastalıkla beraber görülen belirtileri de fark edebilmenizin ne kadar önemli olduğunun muhtemelen farkındasınızdır. Söz konusu çocuklar ve yaşlılar olduğunda daha fazla dikkatli olmalıyız; çünkü bu risk grupları zatürreye yakalandıklarında ciddi sonuçları olabilir.

Daha önce de söylediğimiz gibi, her zaman doktorunuz hangi tedavinin uygulanmasını gerektiğini belirleyen kişi olmalıdır.

Biz burada size zatürre belirtileri ve tedavisi için kesinlikle faydası olacak birkaç basit ve doğal ipucu vereceğiz. Sağlığınız bunu hak ediyor.

Zatürreye ne yol açabilir?

Zatürre çok yaygın bir hastalıktır. Muhtemelen çevrenizde zatürreye yakalanmış birilerini tanıyorsunuzdur.

Aslında yaşlılar arasında zatürre oldukça yaygındır. Bu demografi grubu için, zayıf ve hassas bağışıklık sistemlerinden dolayı zatürre daha risklidir.

Zatürre alveollere saldıran birçok mikroorganizma sebebiyle akciğerlerde oluşan bir enfeksiyondur, bu yüzden akciğerler şişer.

Bu mikroorganizmalar virüs, bakteri, mantar olabilir; zatürreye en sık sebep olan bakteri pnömokoktur. İşte size bu durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak basit bir örnek:

  • Solunum yollarımızın bakterinin akciğerlere girmesini önleyen doğal savunma mekanizmaları bulunmaktadır. Bu bakterileri atmak için ilk yapacağımız şey öksürmektir. Ayrıca, bağışıklığımızı güçlendiren birçok hücre bulunmaktadır, bu hücreler bizi dış düşmanlara karşı korurlar.
  • Peki zatürreye yakalandığımızda ne olur? Normalde, bağışıklık sistemimiz halihazırda zayıftır. Bu durumu avantaja çeviren bakteri alveollere ulaşır ve bizi hastalandırır.
  • Zatürrenin diğer olası bir sebebi ise sigara içmek, diyabet hastası olmak veya karaciğer ya da akciğer problemlerinin olmasıdır. Bu durumlarda, bağışıklık sistemimiz daha da zayıflayarak sizi tüm bakteri çeşitlerine karşı daha hassas hale getirir.

Zatürrenin en yaygın görülen belirtileri nelerdir?

grip

Öncelikle, zatürrenin belirtileri çok değişkenlik göstermektedir. İki ana zatürre çeşidi bulunmaktadır:

1.Tipik zatürre

Bu zatürre çeşidinde belirtiler kendini ya hemen ya da iki üç gün içinde gösterebilir.

Nasıl hissedersiniz? Çok yorgun, göğüs ağrısıyla beraber normal nefes almanızdan sizi alıkoyan bir tür dış basınç. Aynı zamanda balgamlı öksürük de görülür.

Az ateş ve üşüme de şikayetler arasındadır.

2.Atipik zatürre

Bu zatürre çeşidi diğer hastalıklarla da sıkça karıştırılmasına sebep olan daha karmaşık bir vakadır.

Baş ağrısı, eklem ağrısı, ateş, kas ağrısı, kuru öksürük (bir önceki zatürrenin aksine balgamsız) diğer görülen belirtiler arasındadır. Hasta aynı zamanda yorgun hissedecek ve tipik zatürrede olduğu kadar göğüs ağrısı yaşamayacaktır.

Gördüğünüz gibi, bu belirtiler son derece belirgindir.

Belirtiler kalp atışının artması, boğulma hissi veya bilinç kaybıyla beraber görülürse çok daha ciddi bir duruma işaret edebilirler. Yüksek ateş de ciddi olabilir, bu sebeple endişelenirseniz, mutlaka doktora gidin.

Unutmayın: çocuklara ve yaşlılara ayrıca dikkat etmelisiniz.

Evde ne gibi doğal tedaviler hazırlayabilirim?

zencefil-çayı

Bu yazıda bahsettiğimiz gibi, hangi tedaviyi uygulamanız gerektiğine doktorunuz karar vermelidir.

Bazen, basit bir ilaç da zatürre hastalığınızı geçirmeye yetebilir.

Başka zamanlarda ve daha ciddi durumlarda ise hastanın hastanede tedavi görmesi gerekebilir. Ancak endişelenmeyin, genelde hasta kişi yaşı ileri olmadığı sürece iyileşecektir.

Bu arada evde de bu tedavilerden faydalanabilirsiniz:

1. Oksijen banyoları

Bu banyoların faydası nedir? Temel amaçları akciğerlerinizi temizleme ve şişliği indirmektir. Banyodan gelen sıcak su buharı alveollerdeki balgamı atmanıza yardımcı olur ve solunum yollarınızı açarak daha rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Oksijen banyosu yapmak için, banyo küvetinizi sıcak su ile doldurun. Bir bardak (200 gram) kaya tuzu ve iki bardak hidrojen peroksit ekleyin (yaklaşık 400 ml). Banyoya girin ve rahatlayın, havadaki buharı içinize çekmek için normal şekilde nefes alın. Yaklaşık 20 dakika boyunca banyoda kalın ve günde bir defa bu süreci tekrarlayın.

2. Zencefil çayı

Evde zencefiliniz mutlaka olmalı. Bu bitkinin çok sayıda şifalı özelliği bulunmakta ve şişliğe ve birçok hastalığa iyi gelmektedir. Ayrıca doğal antibiyotik ve rahatlatıcı işlevi görmekte ve hiçbir yan etki göstermemektedir.

Siz de günde iki bardak zencefil çayı içmeyi ihmal etmeyin.

3. Soğan ve sarımsak tedavisi

Bu tedavinin tadı iyi olmayabilir ve ağız kokusuna yol açabilir, ancak soğanı sarımsakla birleştirmenin zatürreye iyi geldiğini size kesinlikle söyleyebiliriz.

Şişliği indirir ve hastalığı geçirir. Herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği doğal bir antibiyotiktir.

Peki bu tedaviyi nasıl hazırlayabilirsiniz? Oldukça kolaydır.

İki diş sarımsak ve 50 gram soğanı alın ve çok ince doğrayın. Bir bardak mineral suyu ve bir yemek kaşığı bal ekleyin. Hepsini karıştırıp sabahları için.

Bu tedavinin zatürreye ne kadar iyi geldiğine şaşıracaksınız.

4. Havuç suyu

Akşam yemeğinden önce, bu basit havuç suyu tedavisini deneyin. Neden havuç suyu?

Çünkü bu sebze akciğerlerinizi güçlendirir ve size hasarlı dokuları onarmaya yarayan antioksidan sağlar.

Ayrıca; A vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve B vitamini deposudur. İki havuç ve bir bardak su ile bir smoothie hazırlayın. Çok kolay!

Artık zatürre belirtileri ve tedavisi hakkında öğrendiklerinizden yola çıkarak, zatürre belirtilerini hafifletebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.