Kadınların Bilmesi Gereken 7 Yumurtalık Kanseri Belirtisi

Yumurtalık kanseri belirtilerinin, diğer durumlara benzer olabileceği göz önünde bulundurarak, komplikasyonları önlemek ve zamanında teşhis konulması için her zaman jinekoloğunuza gitmelisiniz.
Kadınların Bilmesi Gereken 7 Yumurtalık Kanseri Belirtisi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yumurtalık kanseri belirtileri önemlidir; çünkü yumurtalık kanseri, kadın üreme organına ait kronik bir hastalıktır ve sessiz gelişiminden dolayı, “sessiz katil” olarak da bilinir. Jinekolojik kanser türleri arasında en sık görülen ikinci tür olabilir, ama kanserin ilk evrelerinde ciddi belirtiler ortaya çıkmadığı için ölüm oranı daha yüksektir.

Bu organın hücrelerinin düzensiz büyümesi yumurtalık kanserine sebep olur. Vücudun diğer bölgelerine yayılabilen kötü huylu tümörlere yol açar.

Yumurtalık kanserinin tam nedeni bilinmemekle birlikte, aile geçmişinde yumurtalık kanseri olanlar, ani hormonal değişiklikler yaşayan ve sağlıksız yaşama alışkanlıkları olanlar için daha büyük bir risk vardır.

Kanseri yakalamak için tıbbi kontroller gereklidir, ama bize kanserin doğru teşhis edilmesinde yardım edecek, kanserin varlığını tespit etmemizi sağlayabilecek birkaç belirti vardır.

Bu 7 temel belirtiyi ayrıntılı olarak sizle paylaşmak istiyoruz, böylece bu belirtilere sahipseniz dikkatli olabilirsiniz.

Okumaya devam edin!

1. Karın Şişliği

Karın Şişliği

Karın şişliği, yumurtalık kanserinin ilk belirtilerinden biridir. Birincil semptom olmasına rağmen, en çok gözardı edilen yumurtalık kanseri belirtilerinden birisidir çünkü adet öncesi sendromunda olduğu gibi, sindirim problemlerinde de sıkça görülür.

  • Özellikle de sıkça görülüyorsa, yumurtalık kanseri belirtilerinin sebebini belirlemek için doktor muayenesine gitmelisiniz.
  • Kanserli hücrelerin aşırı büyümesi, karın bölgesinin de arasında bulunduğu vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaplı reaksiyonlar oluşturur.

2. Adet döngünüzde değişiklikler

Adet döngüsündeki değişiklikleri analiz etmek, yumurtalıklarda anomalilerin doğrulanmasında çok faydalı olabilir.

  • Her şeyden önce, kadınlar bedenleri için normal bir döngünün ne olduğunu bilmeli ve bu sayede herhangi bir düzensizlik olup olmadığını belirlemelidir.
  • Adetinizde birçok değişiklik fark etmeye başladıysanız, bu değişikliklere nelerin sebep olduğunu bulabilmek için jinekoloğunuza danışmalısınız.
  • Adet döngüsü tarihlerinizi doğru bir şekilde kaydedebilmek için adet takvimi tutun.

3. Pelvik ağrı

Pelvik Ağrı

Pelvik ağrılarının üreme organında kansere sebep olma ihtimali epey endişe vericidir. Bununla beraber, özellikle de diğer düzensiz yumurtalık kanseri belirtileriyle birlikte ortaya çıkarsa, bu olasılığı akılda tutmakta fayda vardır.

  • Yumurtalık kanseri olan insanlar devam eden pelvik ağrı ya da karın ağrısı yaşamaktadırlar.
  • Birkaç hafta sürer ve bu ağrı neredeyse her zaman aralıklarla meydana gelir.

4. Sindirimle ilgili sorunlar

Yumurtalık kanseri olan kadınlar, karınlarında baskı ve şişkinlik hissi yaşamaya başlayabilir. Hastalık, genellikle sindirimle ilgili komplikasyonları artırmakta ve bunlar genellikle sindirim enfeksiyonları ya da rahatsızlıklarıyla karışıtırılmaktadır.

Eğer aşağıdaki durumları yaşıyorsanız doktora görünmeniz önemlidir:

  • Tekrarlayan kronik kabızlık vakaları
  • Hazımsızlık ve kramplar
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Bağırsak hareketlerinde değişiklikler

5. Bastırılamayan susuzluk

Susuzluk

Yumurtalık hücresi aktivitelerindeki değişikliklere genellikle iştah kaybı ve belirgin kilo kaybı da eşlik eder.

  • Kötü huylu hücrelerin gelişimi, sindirim aktivitesini olumsuz etkiler ve sonuç olarak, hastalar, az beslendikten sonra bile susuzluk hissetmektedir.
  • Bu durum çok tehlikelidir çünkü birçok durumda ciddi beslenme yetersizliği ve anemiye sebep olabilir.

6. Cinsel ilişki esnasında ağrı

Bu yazıda daha önce de bahsettiğimiz gibi, yumurtalık kanseri, vücut dokusunda iltihaplı reaksiyonlar meydana getirir. Ayrıca, bu iltihaplanma cinsel ilişki sırasında ağrıya sebep olabilir.

  • Bu belirtinin ortaya çıkmasının birçok nedeni olabileceği gibi, yumurtalık kanserinin de bu ihtimaller arasında olduğunu akılda tutmak önemlidir.
  • Ağrı ilişki sırasında devam eder ve vajinal kuruluk da genellikle buna eşlik eden bir belirtidir.

Bu yazıya da bir göz atın: Vajinal Kuruluğun 4 Sebebi

7. Ani ve kontrol edilemeyen idrar

İdrar Tutamama

Üreme organlarında kanser oluştuğunda, idrar yapma alışkanlıklarında ani değişiklikler olması normaldir. Bazı durumlarda, kontrol edilemeyen idrara çıkışı da görülebilir.

  • Yumurtalık kanserinde ortaya çıkan iltihaplanma, pelvik tabanın kaslarını zayıflatır bu da mesanenin idrarı tutma gücünü azaltır.
  • Sonuç olarak, bu belirtilerden muzdarip kişilerin sürekli tuvalete gitmeleri gerekir. Hatta bu ziyaretler sadece birkaç dakika ara ile bile gerçekleşebillir.
  • Kanser daha da ilerlediğinde, hastalar sistit veya idrar yolu enfeksiyonu durumlarına da maruz kalabilir.

Sizde bu yumurtalık kanseri belirtilerinden herhangi birisi var mı? Bunlar, yumurtalık kanseri belirtileri olabileceği gibi, diğer sıradan durumlardan da kaynaklanabileceği için bunları profesyonel birinin yardımıyla analiz etmeniz gerektiğini unutmayın.

Herhangi bir risk faktörü ya da endişelenmek için başka bir sebebiniz varsa, önlem olarak düzenli sağlık kontrolüne gidin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Roncal, J. M. M., Nogales, F., Boticelli, L., & Musto, M. L. (2003). Los tumores de células germinales del ovario. Avances anatomoclínicos en los últimos tres lustros. Revisiones en cáncer, 17(5), 175-184.
  • Felipe Serman V, Miguel Saavedra C. Cáncer serosopélvico de alto grado: evidencia sobre su origen en la trompa de Falopio. Rev Chil Obstet Ginecol. 2015;
  • Foulkes W. D. (2013). Preventing ovarian cancer by salpingectomy. Current oncology (Toronto, Ont.), 20(3), 139–142. https://doi.org/10.3747/co.20.1613
  • Elzek MA, Rodland KD. Proteomics of ovarian cancer: functional insights and clinical applications. Cancer Metastasis Rev. 2015;
  • Ovarian cancers: Evolving paradigms in research and care. Ovarian Cancers: Evolving Paradigms in Research and Care. 2016.
  • Inhibidores de PARP como tratamiento inicial para el cáncer de ovario – instituto nacional del cáncer. (2019). Retrieved from https://www.cancer.gov/espanol/noticias/temas-y-relatos-blog/2019/inhibidores-parp-tratamiento-inicial-cancer-ovario

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.