Ananas Yemenin Sağlığa Faydaları

Ananas yemek vücudumuza bol miktarda lif ve C vitamini sağlar, bu nedenle de kabızlıkla savaşmak için önerilen bir meyvedir. Bu yazımızda bu meyvenin inanılmaz faydaları hakkında daha fazla bilgi edinin!
Ananas Yemenin Sağlığa Faydaları
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hiç ananas yemenin faydaları nedir diye düşündünüz mü? Bu meyvenin birçok çarpıcı özelliği vardır. Sivri üstü ve kaba dokusu ile dışarıdan tuhaf görünse de, kesip içini açtığınızda şaşırırsınız.

Bir dilim kestiğinizde, bu meyvenin aslında altın renginde ve sulu olduğunu keşfedersiniz ve denemek istersiniz. Ananasın lezzetli, tropik bir aroması vardır ve sıcak günlerde de tatlı-ekşi kombinasyonu ile eşsiz bir lezzettir.

Spesifik özelliklerinden ayrı olarak, ananas yemek çok besleyici bir seçenektir. Okumaya devam edin ve ananas yemenin inanılmaz faydalarını keşfedin.

1. Ananas sindirimi iyileştirir

ananas yemek

Ananas, suya maruz kaldığında hemen hemen değişmeden kalan, çözünmeyen lifler bakımından zengindir. Çözünmez lifler bağırsakta bir sünger gibi davranarak bağırsaktaki geçişi kolaylaştırır ve kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olur.

Lif, bağırsaklarınızın sağlığını iyileştirirken vücudunuzdaki toksinleri ortadan kaldırmakla birlikte cilt sağlığını da optimize eder. Eğer kilo vermek için diyet yapıyorsanız, ananasın tatlı yeme isteğini bastırabilen iyi bir seçim olduğunu bilmelisiniz, hem de size su ve lif sağlar.

Faydaları bununla bitmiyor. Ananas ayrıca bromelain bakımından zengindir. Bu madde, proteinin faydalarından yararlanmaya yardımcı olan bir enzimdir.

Bağırsaklarınıza ulaştığında, yiyeceklerin parçalanmasını ve besin maddelerinin emilimini kolaylaştırır. Aynı zamanda mide asidi reflüsü ve mide ekşimesi semptomlarını azaltır.

Bunu da okumanızı öneriyoruz: Kilo vermenize yardımcı olacak 5 içecek tarifi

2. Kalp sağlığına yardımcıdır

Ananas yemenin bir diğer yararı da kalp krizi ve kardiyovasküler risklerini azaltmasıdır. Bunun nedeni, bu lezzetli meyvenin kan pıhtılarıyla savaşması, trombositlerin kan damarlarının duvarlarında oluşmasını veya yapışmasını önlemesidir.

Eğer kalp problemleri yaşıyorsanız, diyet uygulamanızın yanı sıra doktorunuzun talimatlarına da uyarak, beslenme düzeninize bir dilim ananas eklemek iyi bir fikirdir.

Potasyum kaynağı olan ananas, dolaşıma da yardımcı olur ve aterosklerozun etkilerini azaltmanın iyi bir yoludur.

3. Harika bir besin kaynağıdır

ananasın faydaları

Evet, ananas genel sağlığınız için harika olabilir, fakat gizlediği sır nedir? Neden bu kadar sağlıklı? Bu iki sorunun cevabı, bu meyvenin içerdiği besin maddelerindedir.

Zaten bromelainden bahsettik, tıp alanında yararları ve muhtemel uygulamaları son zamanlarda birkaç kez araştırılmış olan bir enzimdir.

Buna ek olarak, manganez içerir. Önerilen günlük miktara ulaşmak için sadece 20 miligramına ihtiyaç duyarsınız.

Bu mineral serbest radikallerle savaşarak şunları yapar:

  • Bağışıklık sisteminizi geliştirir
  • Sinir sisteminizin ve beyninizin sağlığını güçlendirir
  • Kalsiyum emilimini kolaylaştırdığı için kemikleri oluşturur ve yeniler
  • Glikoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur

Tüm bu faydaları elde etmek için yapmanız gereken tek şey günde 5 mg, veya bir dilim ananas tüketmektir.

4. C vitamini içerir

c vitamini

Bir parça ananas yaklaşık 75 mg C vitamini içerir. Bunun çok düşük olduğunu mu düşünüyorsunuz? Kadınlar günde ortalama 75 mg C vitamini tüketmelidir, erkekler için önerilen değer ise 90 mg’dır.

Bu nedenle, bir dilim ananas her gün gereksinim duyduğunuz miktarı içerir. Ananasın yüksek C vitamini içeriği ananas diyeti gibi ananas bazlı rejimlerin oluşturulmasına yol açmıştır.

Bu aşırı diyetleri biz önermiyoruz. Gün boyunca farklı şeylerden azar azar yemek, tek bir meyve veya sadece ananas yemekten daha iyidir.

Buna da bir göz atın: Ananas Suyunun Faydaları

5. Kanseri önler

Bromelain kanser hücreleri ile, fluoroürasil-S’den daha iyi savaşır. Floroürasil-S son zamanlarda kanseri tedavi etmek için kullanılan maddedir.

Yukarıdaki faydasının yanı sıra, ananas, vücudun hücrelerine veya dokularına zarar vermez. Şu anda kanser tedavisi görüyorsanız, tedaviyi bırakmayın, ancak iyileşme sürecini hızlandırmak için bu meyveyi normal diyetinize ekleyin.

Bunları duyduktan sonra eminiz ki şu an ananas yemek istiyorsunuz. Eğer diyetinizde yoksa, eklemenizi öneririz. Dengeli bir diyetin tüm yiyecek gruplarını içerdiğini ve ananasın mükemmel bir seçim olduğunu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple ( Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits (p. 194–218e). Elsevier. https://doi.org/10.1533/9780857092618.194
  • Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology22(2), 191–203. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
  • Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int. 2012;2012:976203. doi:10.1155/2012/976203
  • Brien, S., Lewith, G., Walker, A., Hicks, S. M., & Middleton, D. (2004). Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine1(3), 251–257. https://doi.org/10.1093/ecam/neh035
  • Bartholomew, D. P. (2018). Ananas comosus. In Handbook of Flowering: Volume I (pp. 450–454). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351072533
  • Gangopadhyay, G., & Mukherjee, K. K. (2015). Pineapple [Ananas comosus (L.) Merr. Methods in Molecular Biology (Clifton, N.J.)1224, 293–305. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1658-0_23

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.