Anne Çocuk Arasındaki İlişki Nasıl Güçlendirilir?

Her anne çocuğuyla iyi bir ilişki kurmayı hayal eder. Bunun durum ancak ve ancak, her ilişkide olduğu gibi, iletişim, güven ve destek temellerine günlük olarak çalışarak sağlanır. Bu makale aracılığıyla daha fazlasını öğrenin.
Anne Çocuk Arasındaki İlişki Nasıl Güçlendirilir?

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Güçlü bir anne-çocuk ilişkisine sahip olmak, tüm annelerin rüyasıdır. Bir anne ve çocuğu arasındaki sevginin gerçek ve koşulsuz olduğu konusunda hiç şüphe yoktur.

Bununla birlikte, duygusal ilişkiler her zaman kolay değildir. Bu nedenle, çocuğunuzu en iyi şekilde anlayabilmeniz ve onunla iyi anlaşabilmeniz için, sizinle bir dizi ipucu paylaşacağız.

İyi Bir Anne-Çocuk İlişkisine Sahip Olmak İster Misiniz?

1. Birbiriniz için zaman ayırın

mutlu aile

Programınızı buna göre ayarlayın ve çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirin. İkinizin de sevdiği bir etkinliğe beraber katılın. Çocuğunuzla birlikte oturun ve kişisel yaşamında işlerin nasıl yürüdüğünü, okulda ona nasıl davrandıklarını sorun ve birlikte bir film izleyin.

Tatiller, çocuğunuzla iyi zaman geçirmek adına harika birer fırsattır. Tatil günlerinde çalışıyor olsanız bile, hafta sonları eğlenceli vakit geçirmek için zaman ayırın.

Bununla birlikte, çocuğunuzun meşgul olduğu anlara saygı gösterin ve siz meşgul olduğunuz vakit onun da bu duruma saygı duyması gerektiğini bildirin. İkinizin de, her şeyin uygun bir zamanı olduğununu anlamanız gerekir, ve bu zaman bugün değilse bile, yarın öbür gün olacaktır.

2. Çocuğunuzun nelerden hoşlandığını bilin

el ele tutuşan anne ve kızı

Çocuğunuzun neler yapmaktan hoşlandığını öğrenin. Bu sayede birlikte neler yapabileceğinizi kolaylıkla keşfedebilirsiniz. Onun neler yaptığını gözlemleyin ama aşırıya kaçmayın.

Düzenli olarak ne tür şeylerle ilgilendiğini, en sevdiği hobisinin ne olduğunu, hangi renklerden hoşlandığını, televizyonda izlediği programların çeşidini inceleyin ve sizinle konuştuğu zaman ona tüm dikkatinizi verin.

Çocuğunuzun, olumsuz davranışları teşvik eden arkadaşlıklara sahip olmadığı konusunda emin olun. Okuduğunu görürseniz, ona okuduğunu şeyler hakkında sorular ve ne tür kitapları okumaktan hoşlandığı sorun.

Çocuğunuz video izliyorsa, birazını siz de onunla birlikte izleyin ve keyfini çıkarın. Onu oyun oynarken görürseniz, hangi oyunu oynadığını ve söz konusu oyunu neden bu kadar sevdiğini sorun.

Bu şekilde, çocuğunuzun beğenileri hakkında ipuçları elde edebilir ve beğendiği şeylere ilgi gösterdiğiniz için onu mutlu edebilirsiniz. Aynı şekilde, sevdiği faaliyetler sırasında ona eşlik ettiğiniz için de mutlu olacaktır.

3. İyi bir anne-çocuk ilişkisi için çocuğunuza ödevlerinde yardımcı olun

kitap okumak

Çocuğunuza görevleri konusunda yardımcı olmak, iyi bir anne ve çocuk ilişkisi geliştirmek adın atılan önemli bir adımdır. Çocuğunuzu görevlerini yerine getirirken desteklemek, onun yaşamı boyunca hatırlayacağı bir iyi niyet göstergesidir. Çocuğunuzla oturun ve birlikte ödev yapın.

Bir anne olarak, çocuğunuzun eğitim sürecine dahil olmanız ve ona tüm desteğinizi vermeniz gerektiğini unutmayın. Çocuğunuza cevapları vermeyin, sadece bulmasına yardımcı olun.

Çocuğunuzu, okulda iyi notlar aldığı zaman tebrik edin ve ona, onunla gurur duyduğunuzu söyleyin. Eğer kötü bir gün geçirmişse, size herhangi bir sorunla gelebileceğini bilmesini sağlayın.

Öğrenim sürecinin bıktırıcı olmadığından emin olun. Çocuğunuza sınavlarında yardımcı olması adına soru oyunları hazırlayın ya da ondan bir ders konusunu size anlatmasını isteyin.

4. Çocuğunuzla konuşun ve onu dinleyin

İletişim, herhangi bir istisna olmaksızın tüm ilişkilerin temelini oluşturur. Çocuğunuzu dinlemelisiniz, ona ihtiyaç duyduğu zaman sizinle iletişime geçebileceğini söyleyin. Dinlemek, anlamak ve tavsiye vermek için her zaman yanında olacağınızı anlamasını sağlayın.

Çocuğunuzla konuşurken, nazik olun ve konuşmanın ana noktalarına odaklanın. Bunu yaparsanız çocuğunuz sıkılmayacak ya da ona bir ders vermeye çalıştığınızı düşünmeyecektir. Çocuğunuzun gözlerine bakın ve onunda bunu yapmasını sağlayın.

Çocuğunuzun ilgisini çeken şeylere ilgi gösterin. Örneğin, bazı arkadaşlarıyla birlikte film izlemeye gitmek istiyorsa, çocuğunuzun onlarla birlikte gitme fırsatını reddetmeyin. Vizyondaki filmler ve kimlerle birlikte gidiyor hakkında bilgi edinin.

5. İyi bir anne-çocuk ilişkisi için çocuğunuza destek olun

üzgün kız çocuk

Destek, iyi bir anne-çocuk ilişkisi adına elde edilmesi çok önemli olan bir adımdır. Çocuğunuzun yeteneğini keşfettikten sonra, onu herhangi bir etkinliğe katılmaya teşvik edin: yüzme, dans, müzik, vb. Bu seçim onun tercihlerine göre olmalı ve her adımda onu desteklemelisiniz.

Önemli etkinlik ya da aktivitelerine katılmak ve bu konuda ona cesaret vermek adına mümkün olan her şeyi yapın. Ne olursa olsun, her zaman onunla gurur duyacağınızı, ona gülümsemek ve onu alkışlamak için her zaman yanında olacağınızı bilmesini sağlayın.

Önemli bir etkinliğine katılamama durumunuzda, bu durumun sizin elinizde olmayan nedenlerden ötürü, bu şekilde geliştiğini açıkça belirtin. Bununla birlikte, çocuğunuza, ihtiyaç duyduğu her zaman size güvenebileceğini ve elinden gelenin en iyisini yapacağına inandığınızı söyleyin.

6. Çocuğunuza güvenin

Çocuklar bazen yalan söyler. Bununla birlikte, eğer böyle bir durum varsa, nedeni, belki de sizin yalan söylemeniz ve onun bunu normal bir şey olarak görmesi olabilir.

Kendinize ve çevrenizdeki insanlara karşı dürüst olun. Verdiğiniz sözleri tutun ve çocuğunuza da verdiği sözü yerine getirmesini öğretin. Bir şeyi yapacağını söylemesi halinde bunu yapması gerektiğini söyleyin.

Çocuğunuzun görevlerini sorumlulukla yerine getirdiğini gördüğünüz zaman, ona daha fazla güvenmeye başlayabilirsiniz. Zaman zaman çocuğunuzu rahatlatın ve iyi bir davranış sergilediği zaman onu ödüllendirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.