Apandisit İltihabı Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Apandisit İltihabı Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 14 Kasım, 2018

Apandis iltihabı herhangi bir yaşta başınıza gelebilecek ve çok sık görülen bir hastalıktır. Çoğu durumda, kalın bağırsaktan “çıkıntı yapan” ve ince bağırsağa da çok yakın olan bu küçük parçayı almak için cerrahi müdahale gerekmektedir. Apandisitin ne olduğunu ve neden ortaya çıktığını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Apandisit ve apandisin görevi nedir?

Çoğu insan apandisin yararlı bir görevi olmadığını söyler. Bu yüzden rahatsız etmeye başladığında doktorlar apandisi almaya karar verir. Fakat bu küçük organ yaşamsal olmamasına rağmen bağışıklık sistemi ile bağlantılıdır.

Apandis, vücudun bir bütünlük içinde düzgünce çalışmasına destek olur; bu yüzden kolayca vazgeçilemez. Yani dedikleri gibi, “Orada olmasının bir sebebi vardır.” Fakat apandis iltihabı nedir?

Apandisit olarak bilinen apandis iltihabı, apandisin bilinmeyen sebeplerle iltihaplanmasına denir. Bazıları bu iltihaplanmayı zayıf bir beslenme düzeniyle ya da stres ve gerginlik ile ilişkilendirir.

Fakat apandis iltihabı çok küçük çocuklarda da görülebildiği için, bu gibi sebepler bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Apandis iltihabı aslında çok tehlikelidir; çünkü zamanında tedavi edilmezse, apandisin içine nüfuz edebilir ve bağırsak içeriğinin bir kısmının vücuda sızmasına sebep olabilir.

Böylece, zararlı maddeler, toksinler, zararlı bakteriler karın kaslarına doğru dağılabilir. Bu durum karın zarı iltihabına yol açabilir. Bu hastalık da çok tehlikeli bir enfeksiyona yol açabileceği ve hatta ölüme bile sebep olabileceği için çok ciddi bir durum olarak ele alınmaktadır.

apandisit ağrısı

Eğer karın zarı iltihabı bir kadının başına geliyorse, bu durum yumurtalıkların ve fallop tüplerinin enfeksiyonuna sebep olabilir. Daha da kötüsü kısırlık ortaya çıkabilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Göz Ardı Etmemeniz Gereken 6 Apandisit Semptomu

Apandis İltihabı Nasıl Tespit Edilir?

Bu rahatsızlık ile ilgili bazı semptomlar çok karakteristik olarak görülürken, bazıları da diğer hastalıkların semptomlarına benzemektedir.

Bu yüzden, eğer apandisit patlamak üzereyse durumu daha da kötüleştirmemek adına yanlış teşhis koymaktan kaçınmak için duruma çok dikkatli bakmak gerekmektedir.

Apandis iltihabı durumda, bütün hastalar aynı semptomlardan muzdarip olmazlar ve bütün semptomları tek bir anda yaşamazlar. Sık görülen bazı semptomlar ise şunlardır:

  • Bulantı ve kusma.
  • Sağ alt karın bölgesinde güçlü ve ani bir acı.
  • Göbek deliği çevresinde güçlü ve ani bir acı.
  • Karın çevresine baskı yapıldığında görülen acı ve parmakları veya elleri buradan çektiğimizde daha şiddetli olarak yaşanan bir acı.
  • 37.5°C ve 43.5°C arası vücut sıcaklığı.
  • Apandisit görülüyorsa, ateş yükselir, acı vücudun çoğunluğunda görülür ve şok yaşanabilir.

Apandisit semptomlarını hemen fark etmek çok kolay değildir; çünkü genellikle bunlar grip veya karaciğer sorunlarının ilk işaretleri ile karıştırılır. Ayrıca tam tersi de görülebilir: İltihaplanma apandisit olarak teşhis edilir, operasyon yapılır fakat bu sırada apandisit olmadığı ortaya çıkar.

apandisit ağrısının olduğu bölge

Apandis ile Alakalı Problemlerden Uzak Durmak için Öneriler

Apandisitin zayıf bir beslenme düzeni ve duygusal problemlerden dolayı oluştuğunu varsayarsak, bazı alışkanlıklarımızı değiştirmek için çaba sarf edebiliriz. Bu apandisin hiçbir zaman patlamayacağını garanti etmez; fakat en azından bunun olasılığını düşürmüş oluruz.

Dinlenmek ve Rahatlamak

Duygusal sağlığımız açısından dinlenmek çok önemlidir. Anksiyete, stres ve sinirler sağlığımızda negatif etkiler yaratabilir. Baskı altında, sinirle, kızgınlıkla, endişeyle, doyumsuzlukla ve gelecek kaygısı ile yaşamamayı deneyin.

Sevdiğiniz şeyleri yapabilmek için kendinize zaman ayırın ve kitap okuyarak, şekerleme yaparak, çocuklarınızla oynayarak veya parkta bir yürüyüşe çıkarak “ruhunuzu tatmin edin”.

Beslenme Düzeni

tavuklu sebzeli salata

Dengeli bir beslenme düzenine sahip olmak, iyi hissetmek için yaşamsaldır ve bağırsağınızın sağlığının iyi olduğundan da bu şekilde emin olursunuz.

Ayrıca dengeli beslenme apandisitten de uzak durmanıza yardımcı olacaktır. Gün içerisinde, 2 kez aşırı miktarda yemektense,  daha sık; fakat daha az porsiyonlar ile yemeyi deneyin.

Hayvansal yağ, işlenmiş et, süt ve süt ürünleri, şeker ve işlenmiş undan kaçının. Bunların hepsi bağırsak problemlerine yol açan toksinlerin birikmesine sebep olur. Tam tahıllı mısır gevreklerini tercih edin. Meyve, sebze, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler ve kuruyemişler tüketin.

Egzersiz

Hayatın gerilimini atmak ve birazcık da olsa tadını çıkarmak, zorunlulukları ve problemleri geride bırakmak için haftada 2 veya 3 kere spor yapın. Aynı zamanda, sağlıklı bir kiloda olmaya ve bunu korumaya da dikkat edebilirsiniz

Her gün bilgisayar başında oturma rutininden uzak durun. Yürüyün, bisiklete binin, yüzün, dans edin, zıplayın… Ne isterseniz yapın; fakat vücudunuzun hareket halinde olduğundan emin olun.

Operasyonun Ardından Ne Yapmak Gerek?

Apandisit veya karın zarı iltihabı ile ilgili bir operasyon geçirmişseniz, bir süreliğine kendinize dikkat edebilmek için özel bir diyet uygulamanız gerektiğini bilmeniz çok önemlidir.

Apandis iltihabı oluşumu ihtimaline karşı hastanede 2 ila 6 gün arası kalırsınız. Eğer daha da ciddi bir problem yaşamışsanız, hastanede daha fazla kalmak zorunda kalabilirsiniz.

Apandis alındıktan sonra çok sağlıklı ve kaliteli şeyler yemek çok önemlidir. Bu şekilde bağırsaklarınız her daim temiz kalır ve toksinleri biriktirmez. Operasyondan sonraki 3 ay boyunca şunları tüketmekten kaçının:

Şeker ya da beyaz un

İşlenmiş gıdalar genel olarak sağlığınız için çok kötüdür ve özellikle de operasyona girmeniz gerekiyorsa daha da kötü bir durum yaratmaktadır. Bu gıdalar kolonda birikebilen birçok toksini açığa çıkarır ve mikropların oluşumunu tetikler.

Abur cubur ve hazır gıda

hamburger pizza patates kızartması

Bu gruba sosisler de dahil olmak üzere kızartılmış ve işlenmiş bütün yiyecekleri dahil edebiliriz. Bu yağlar bağırsak duvarlarınıza “yapışır” hale gelir ve ayrıca kan dolaşımına da girebilir.

Hayvansal gıdalar

Cerrahi müdahaleden sonra, birkaç ay vejetaryen ya da vegan bir beslenme şekline sahip olmanız iyi olacaktır. Bütün süt ve süt ürünlerini, yumurtayı, kırmızı eti; yeme alışkanlığınızın dışında tutun.

Bütün bu gıdalar sadece hormon ve tehlikeli ürünleri içinde bulundurmakla kalmaz; aynı zamanda, mesela sütü ele alırsak, bağırsak duvarında bir tabaka meydana getirir.

Kaçınmanız gereken diğer gıdalar

  • Alkollü içecekler
  • Kahve
  • Çay
  • Çikolata
  • Baharatlı yiyecekler
  • Güçlü baharat çeşnileri

Çok dikkatli ve tedbirli olmanız gerektiğini ve bütün bu zararlı gıdaların vücudunuz için çok ağır, yorucu ve kötü olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Fiziksel olarak çok yoğun çalışmayın, dinlenebildiğiniz kadar dinlenin, yavaş ve kısa yürüyüşlere çıkın, stresten kesinlikle uzak durun. Bütün bu söylediklerimiz sizin iyileşmenizin bir parçası olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.