Apandisit ve Bilmeniz Gereken 7 Semptomu

Apandisit semptomları diğer sindirim problemlerine benzediği için, erken teşhis koyabilmek için en kısa sürede bir doktora danışmanız gerekir. Bu yazıda, en yaygın görünen semptomlardan bahsedeceğiz.
Apandisit ve Bilmeniz Gereken 7 Semptomu
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Apandis, kalın bağırsağın başlangıcında bulunan küçük boru şeklinde bir organdır. Karnın sağ alt bölümünde bulunur ve amacı hala bilinmemektedir. Apandisit, bu küçük kesede basınç arttığında ve enflamasyona neden olan noktaya kan akışı engellendiğinde meydana gelir.

Zamanında tedavi edilmediğinde hayati tehlike oluşturabilir çünkü bu küçük organ patlar ve karın bölgesine iltihap yayabilir. Ancak, bu noktaya ulaşmadan önce doktorlar cerrahi bir müdahelede bulunarak komplikasyon riskini azaltabilir.

Apandisit, 10-30 yaşları arasında oldukça sık görülse de her yaşta ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra, 2 yaşın altındaki çocuklarda çok nadir görülür. Apandisitin en belirgin semptomu karın ağrısıdır. Bunun yanı sıra, ilerledikçe bu hastalığı işaret eden diğer bulgular ortaya çıkar.

Daha ciddi problemler oluşmasını engellemek için erken teşhisin çok önemli olduğunu unutmayın. Şimdi dikkat etmeniz gereken 7 semptoma bir göz atalım.

1. Keskin bir ağrı

karın ağrısı

Bu tür ağrı genellikle karnın sağ alt kısmında görülür. Ağrının şiddeti değişkendir. Bununla birlikte, birçok durumda ağrının ilk belirtisi karnın yanında hatta arka tarafında hissedilir.

Bu semptomlar bacaklarınızı ve karnınızı hareket ettirirken, hapşırırken ya da öksürürken daha kötüleşir.

2. Ateş ve üşüme

Bu hastalığın semptomları mide virüsüne benzer olabilir. Ağrıya ek olarak ateş, titreme ve üşüme gibi problemler yaşayabilirsiniz.

Doktorlar, karın ağrısına eşlik eden, vücut sıcaklığındaki ani değişimlerin acilen tedavi edilmesi gerektiğini söylerler. Bu, abdominal duvarın iç kısmının iltihaplanması anlamına gelen peritonit gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olacaktır.

Ancak, çoğu vaka ateş 37,5 ve 38 derece gibi ılımlı bir seviyedeyken gerçekleşir.

3. Bulantı, kusma ve iştahsızlık

mide bulantısı

Bulantı, kusma ve iştahsızlık, apandisit geliştiğinde bir araya gelme eğilimi gösteren üç semptomdur. Alt karın bölgesinde ağrı meydana geldikten sonra, bu komplikasyonlar vakaların en az %90’ında görülür.

Sorun aslında, pek çok insanın bu hastalığı görmezden gelmesidir. Bunun nedeni ise, bu semptomların çoğunun başka hastalıklarda da ortak olmasıdır.

Bu semptomlar sizde varsa ve gün içinde devam ediyorsa, hızlı ve kesin bir teşhis için mutlaka bir doktora danışın.

4. İshal veya kabızlık

İshal de kabızlık da apandisit hastalarında çok sık rastlanan rahatsızlıklardır. Diğer semptomlar gibi, bunlar da size normal gelebilir ve ciddi bir hastalığı çağrıştırmayabilir. Ancak, eğer diğer şikayetleriniz de varsa bir profesyonel yardım almak en iyisi olacaktır.

5. Gaz ve enflamasyon

karın ağrısı

Pek çok besin bağırsaklarda gaz ve enflamasyon oluşumuna neden olabilir. Ancak bu iki semptom da ortada hiçbir sebep yokken meydana geliyorsa dikkatli olmalısınız. Apandisit problemleri, devam eden gaz, karın ağrısı ve enflamasyona neden olabilir.

6. İştahsızlık

Birden iştahını kaybeden insanlar, neden aç hissetmediklerini anlamak için bir doktora danışmalıdır. Apandisit ve kolon kanseri gibi birçok kronik hastalık iştahsızlığa neden olabilir.

Bu her zaman önemli bir sorununuz olduğu anlamına gelmese de, dikkat etmenizde ve doktora danışmanızda fayda vardır.

7. Karında hassasiyet

apandisit muayenesi

Karnın sağ alt kısmına baskı uygulandığında ağrının yoğunlaşması, karın bölgesinde hassasiyetle sonuçlanır. Bu bölgeye çok fazla baskı yapmaktan kaçınmak önemlidir çünkü apandisitte komplikasyonlara neden olabilir. Etkilenen bölgedeki ağrı geçtikten sonra bir doktora görünmelisiniz.

Apandisit olduğunu düşünüyorsanız, derhal bir uzmana görünmelisiniz. Doktor teşhis için gerekenleri yapacaktır. Apandisit iltihabı teşhisi koyulursa, cerrahi bir prosedür izlenecektir. Bu işlem sırasında apandisit alınır. Bunun yanı sıra, ciddi enfeksiyonları önlemek için damardan antibiyotik ilaçları da alınabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.