Aşırı Terleme Nasıl Engellenebilir?

Aşırı Terleme Nasıl Engellenebilir?

Son Güncelleme: 22 Ocak, 2019

Herkes terler. Özellikle yaz aylarında, spor ya da egzersiz yaparken terlemek normaldir. Fakat terleme aşırılaştığında ve kötü kokmaya başladığımızda bu ciddi bir problem haline gelir. Büyük koltuk altı lekeleri olan bir gömlek giyme son derece kötü bir durumdur. İşte size aşırı terlemeyi önlemek için bazı ipuçları ve evde uygulayabileceğiniz hileler.

Normal ve aşırı terleme arasındaki fark nedir

Ter veya terlemek, vücudun zararlı maddeleri, toksinleri ve hatta yağları dışarı atma yöntemidir. Ter, aynı zamanda cinsel cazibe kaynaklarından biri olan feromonları da salgılayan apokrin bezleri tarafından üretilir. Ama bugünün toplumunda, bu kokular reddedilme nedeni olmaktadır.

Diyet, genetik yatkınlık ve ilaçlar aşırı terlemenin bazı nedenleridir. Bu durumun tıbbi ismi ise hiperhidrozdur. Koltuk altı bölgesinin yanı sıra, yüz, eller ve ayaklar da bu durumdan etkilenebilir.

Dünya nüfusunun yaklaşık %5’inde hiperhidroz görülür. Kozmetik ürünleri iyi bir çözüm değildir çünkü parfüm ve deodorantlar sadece bu sorunu maskeler ve uzun süreli kullanımda cildi tahriş edebilirler.

terli eller

Aşırı terlemeyi önlemek için ipuçları

  • Beklentilerinizde gerçekçi olun: Aşırı terleyen insanlar çoğu zaman bilinçsizce kendilerine “bu kez terlemeyeceğim” derler ancak bu gerçekte imkansızdır. Terlemeye başladıklarında hayal kırıklığına uğrarlar, utanırlar, hatta depresif hissederler. En azından yaz mevsiminde, terleme herkesin yaşadığı normal bir durum olarak görülebilir. Bu, endişenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Her zaman yanınızda su bulundurun: Sıcak yerlerde ya da hava çok güneşli olduğunda bir şişe suya sahip olmak çölün içinde bir vaha bulmak gibidir. Alışkanlıklarınızdaki bu değişim, terlediğinizde bile dehidre olmanızı engelleyecek ve aynı zamanda toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı yardımcı olacaktır. Üstelik böylece yağ yakacak ve cildinizin, tırnaklarınızın ve saçlarınızın daha sağlıklı olduğunu fark edeceksiniz.
  • Unutmayın ki ter, her zaman kurur: Terlediğiniz zaman ıslak ve rahatsız hissetmeniz normaldir ve bu durumun sonu gelmeyecekmiş gibi hissetmeniz olasıdır. Ancak, daha rahat bir yere girdiğinizde, giysileriniz de koltuk altlarınız veya ayaklarınızla birlikte kurur.
  • Kafeinden kaçının: Kafein, yalnızca kahvede bulunmaz, çay ve diğer meşrubatlarda da vardır (her şeyden önce gazlı içeceklerde). Latte yerine su veya meyve sularını tercih ederseniz, kendinizi daha sakin hissetmenin yanı sıra daha az terleyeceksiniz.
  • Temiz ve bol giysileri tercih edin: Tüm likra ve sentetik kumaşlar sorununuzu yalnızca ağırlaştırır. En iyi seçenek, gözeneklerin hava almasını sağlayan; üzerinize yapışacak kadar sıkı olmayan pamuklu kıyafetler giymek olacaktır. Çok koyu renkte kıyafetler giymekten kaçının, bunun yerine beyaz veya açık tonları tercih edin.
terli boyun

Aşırı terleme için ev ilaçları

  • Ev yapımı bir deodorant ya da antiperspirant hazırlamak: Mağazalardan aldığınız deodorantlar sadece kötü kokuları maskeler; terleme sorununun önüne geçemezler ve hatta gözeneklerin tıkanmasına neden olabilirler (bazen koltuk altı bölgenizin daha koyu görünmesine neden olurlar). Evinizde doğal bir deodorant yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler: 1/4 bardak karbonat, 8 çorba kaşığı rafine edilmemiş Hindistan cevizi yağı, 1/4 bardak mısır nişastası ve eğer isterseniz birkaç damla en sevdiğiniz esansiyel yağ. Karbonat ve mısır nişastasını iyice karıştırın, ardından Hindistan cevizi yağını ekleyin. İyice karıştırın. Katı hale gelene kadar buzdolabında saklayın. Koltuk altı bölgelerine uygulayın, ancak tıraş olduktan ya da ağda yaptıktan hemen sonra bu karışımı kullanmamaya dikkat edin.
  • Ev yapımı deodorant için diğer bir tarif: Yarım bardak sirkeye 30 damla esansiyel yağ ekleyin. Biberiye veya lavanta yağı olabilir. Hazırladığınız bu karışımı, ağzını sıkıca kapattığınız bir kap içinde ışık görmeyeceği bir yerde bir hafta boyunca saklayın. Banyo yapacağınız suya üç yemek kaşığı ekleyebilirsiniz.
  • Eksfoliasyon (Peeling): Ter, sabun ve diğer temizlik ürünlerinin günlük kullanımı sonucu gözeneklerin tıkanmasıyla ortaya çıkabilir. En iyi doğal peeling malzemeleri yulaf ezmesi, deniz tuzu, kahve telvesi ve limon suyudur. Geceleri yatmadan önce, bu malzemelerden istediğinizi en çok terleyen bölgelere haftada iki kez sürmeniz sağlığınız açısından en iyi ve en doğal tercih olacaktır.
aşırı ter için limon çayı

Bu Yöntemleri de Kullanabilirsiniz

  • Magnezyum sütü çok iyi bir doğal deodoranttır ve aşırı terleme ile mücadele edip kötü kokuların oluşmasını engeller. Başka bir seçenek ise aşırı terlemenin oluştuğu koltuk altlarını şalgam kökü ile ovmaktır.
  • Buhar banyoları, toksinlerin gözeneklerden geçip vücuttan çıkarılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda zihni ve bedeni rahatlatır, stres seviyelerini azaltır. Her gün 20 dakikaya kadar buhar banyosunun keyfini çıkarın. Ancak vücut nemini korumak için bol miktarda su için.
  • Nemi emip kokuya neden olan bakterileri öldüren ter önleyici bir toz kullanın. Bir çorba kaşığı mısır nişastasına en sevdiğiniz esansiyel yağdan birkaç damla karıştırıp duştan sonra uygulamak iyi bir seçenektir.
  • Bitkisel çaylar, özellikle adaçayı içerenler; terlemeyi azaltmada çok etkilidir. Adaçayı B vitamini ve magnezyum açısından çok zengin olduğu için ter bezlerinin aşırı uyarılmasını engeller. Günde iki bardaktan fazla tüketmeyin ve çayınızın çok demli olmamasına dikkat edin. Bu, sağlığınız için tehlikeli olabilir.
  • Üzüm veya domates suyu içmek, vücudun sıcaklığını ayarlamasına ve terlemeye neden olan aşırı ısınmayı önlememize yardımcı olabilir. Her gün ya da iki günde bir sabahları bir bardak için. Bu aynı zamanda kanser veya kalp hastalığı riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.
  • Patates de aşırı terlemenin önüne geçebilir. Çiğ bir patatesten birkaç dilim kesin ve suyuyla cildinizi ovun. Kuruduktan sonra bölgeyi sabun ve su ile güzelce durulayın.
tere karşı patates

Umarız aşırı terlemeyi önlemenizi sağlayacak bu ipuçlarını ve ev hilelerini sevmişsinizdir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.