Buzlu Su Banyosu Nasıl Uygulanır, Faydaları Nelerdir?

Ayağınızı buzlu suyun içine daldırmak başta epey zor olsa da, bu durumun size sağladığı tüm yararları gördüğünüzde bu tarifi kaçırmak istemeyeceksiniz.
Buzlu Su Banyosu Nasıl Uygulanır, Faydaları Nelerdir?
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ayaklarınız aslında vücudunuzun en çok yorulan ve strese maruz kalan kısmıdır. Bunun yanı sıra, a yak tabanlarında, vücudun diğer kısımlarına bağlanan çok sayıda sinir uçları bulunuyor. Bu bağlamda, buzlu su içerisine ayaklarınızı sokmak herhangi bir sıkıntıya karşı mücadele etmek için kolay bir yol olabilir.

Ayaklarımızda bulunan sinirler, aslında genel sağlığınıza uzanan bir kapı aralığıdır. Bu nedenle, bu konuda ihmalkarlık yapmamak sağlığınız için oldukça önemli olabilir.

Ayaklar aynı zamanda bağışıklık sisteminize erişmenin de en kolay yoludur. Bildiğiniz gibi, sizi hem dış hem de iç tehditlerden korumak bağışıklık sisteminizin sorumluluğundadır.

Buzlu Suyla Temasın Yararları

soğuk su kayalıklar

Şüphesiz, aşıların nasıl işlediğini biliyorsunuzdur. Virüs veya hastalık vücudunuza bir kez girdiğinde, vücudunuz daha sonrasında bu hastalığa tekrar yakalanmanızı engelleyecek bir kalkan geliştirir.

Buradan yola çıkarsak, ayaklarınızı kışa hazırlamak için buzlu suya sokmak mantıklı olabilir. Ayrıca vasküler kasılmalar tüm vücutta kan dolaşımını daha kolay hale getirdiği için kan akışı da uyarılmış olur.

Kanın ayağınıza, yani aşağıya doğru akması kolayken, bunun tam tersi şekilde işleyen süreç daha karmaşıktır. Bu nedenle bacaklarınız bu ve benzeri problemlerden muzdariptir. Yani burada yerçekimi anahtar kelimedir.

İşte bu yüzden, ayaklarınıza buzlu su banyosu uygulamanız dolaşım sisteminiz için büyük bir yardım görevi görür, bu yöntemle kanın kalbe doğru ilerleyişi kolaylaşır.

Yine de bu tedaviyi disiplinli ve açık bir yöntemle yapmak en iyisidir. Bu sayede faydalanabileceğiniz tüm diğer avantajları geliştirebilir ya da herhangi bir komplikasyon olma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

Ayağınız için Buzlu Su Banyosu

ayak buzlu su banyosu

Şimdi açıklayacağımız tedaviyi 15 gün boyunca uygulanız gerekmektedir. Bu tedaviyi özellikle gece yapmanızı tavsiye ediyoruz; böylece vücudunuz rahatlamış olur ve buzlu suyun tüm faydalarından kolayca yararlanmış olursunuz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Vücudu Temizlemek İçin 3 Arındırıcı Detoks Suyu

Tedaviyi uygulamak için çok fazla zaman harcamanıza gerek yoktur; tek yapmanız gereken 15 saniye boyunca ayağınızı buzlu suyun içinde tutmaktır.

İhtiyacınız olan malzemeler

  • Ayaklarınızın içine tamamen yerleşebileceği genişlikte, ayaklarınızı buz banyosuna daldırmaya yetecek kadar büyük bir kova ya da küvet
  • Su
  • Ortalama 18 adet buz küpü

Nasıl Uygulanır?

  • Her şey hazır olduğunda, suyun iyice soğuması için bir süre bekleyin.
  • Tamamen içine girecek şekilde ayaklarınızı buzlu suyun içine sokun.
  • İlk birkaç saniye boyunca biraz acı hissedebilirsiniz; ancak endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü ayaklarınız suyun içinde hızla ısınacaktır.
  • Bu durum termodinamik yasasından kaynaklanır: Daha sıcak olan vücut, soğuk suyla aynı ısıda olana kadar suyu ısıtacaktır.
  • 15 saniye sonra ayaklarınızı sudan çıkarın.

Belirttiğimiz gibi, bu basit uygulama vücudunuzun daha iyi oksijen almasını sağlayacak ve böylece kaslarınız, kemikleriniz ve organlarınız ihtiyacı olan besinleri alabilecektir.

Aynı zamanda bu yöntemle, her an havada var olan ve sizi gafil avlamaya çalışan mikrop ve bakterilere karşı vücudunuzu savunmuş olursunuz.

Buzlu Su Aynı Zamanda Bir Tedavidir

mikroplara karşı buzlu su

Şu ana kadar bu yöntemin gelecekte meydana gelebilecek problemler için bir önlem niteliğinde olduğunu gördük. Hali hazırda s oğuk algınlığı ya da griple boğuşuyorsanız, bu yöntem aynı şekilde işinize yarar. 

Eğer bu bahsettiğimiz hastalıklardan birinden muzdaripseniz yukarıdaki aşamaları 4 saat boyunca tekrarlayın. Buzlu su, hızlıca ateşinizi düşürmenin yanında, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlara veya mikroplara karşı dayanıklı bir hale gelmesini sağlayacaktır.

Böylece hastalığınız birkaç gün içinde geçer ve onunla birlikte gelen rahatsızlık hissi de kaybolur. Toksinlerden ve diğer zararlı etkenlerden kurtulmak için bu işlemi sıcak ve soğuk suyu sırasıyla değiştirerek de yapabilirsiniz.

Bu sıcak ve soğuk kombinasyonla vücudunuzun buzlu su ile canlanacağını ve daha sonra kalan toksinleri de atacağını göreceksiniz. Tıkandığınız zaman sudan kaçınmanız gerektiğini söyleyen fikrin arkasında pek de fazla doğruluk payı olmadığını göreceksiniz.

Bu yüzden, bu açıkladığımız yöntem, günlük faaliyetlerinizi tehdit eden koşulları önlemenin hem basit hem de oldukça ucuz bir yoludur. Ayrıca ertesi gün zinde uyanmanızı sağlar ve ayaklarınızın rahatlamasına yardımcı olur.

Buzlu su, gevşemenize yardımcı olacak ve hatta kendinize ayıracağınız zamanı başlatan ilk adım olacaktır. Şimdi sıra sizde; denemek ister misiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Block JE. Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access J Sports Med. 2010;1:105–113. Published 2010 Jul 7.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: how good is the evidence? International Journal of Sports Medicine.
  • Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. 2014;6(5):199–209. doi:10.4103/1947-2714.132935
  • White GE, Wells GD. Cold-water immersion and other forms of cryotherapy: physiological changes potentially affecting recovery from high-intensity exercise. Extrem Physiol Med. 2013;2(1):26. Published 2013 Sep 1. doi:10.1186/2046-7648-2-26

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.