Bağırsak Kanseri: Dikkat Edilmesi Gereken 7 İşaret

Bağırsak kanseri en tehlikeli ve ölümcül kanser türlerinden biridir ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya nüfusunun % 10-15'ini etkilemektedir. Bu hastalığın göz ardı edilmemesi gereken 7 erken belirtisi hakkında bilgi edinin.
Bağırsak Kanseri: Dikkat Edilmesi Gereken 7 İşaret

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bağırsak kanseri, dünyadaki en tehlikeli ve ölümcül kanser türlerinden biridir ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre dünya nüfusunun % 10-15’ini etkilemektedir.

Bu hastalık, kolon hücreleri kontrolsüz olarak büyüdüğünde ve kalın bağırsağın duvarında yumrulara neden olduğunda gelişir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, vücuda hızlı bir şekilde saldırabilir ve aynı zamanda birçok zorluğa neden olabilir.

Çok ciddi bir durumdur ve kolon polipe sahipseniz, hastalığın ailenizde bir geçmişi varsa veya ülseratif kolitten muzdarip olmanız durumunda bu tip kanseri geliştirme riski yüksektir. Zamanında tespit edilmesi ve iyi bir tıbbi tedavi, bu kanser türünden muzdarip olanların yaşama sürelerini artırabilir.

Bu nedenle bağırsak kanserinin erken semptomlarına dikkat etmek ve şüphe durumunda bir uzmana başvurmak çok önemlidir. Dikkat etmeniz gereken 7 semptoma göz atalım.

1. Bağırsak kanseri belirtileri: Bağırsak hareketlerinde değişiklikler

karnı ağrıyan kadın

İshal de kabızlık da, kolon hücrelerindeki anormaliklerle ilişkili olabilir. Tamamlanmamış bağırsak hareketleri, idrarı tutamamak veya sürekli olarak ince dışkı, doktora danışmak için yeterli sebeplerdir.

Her ne kadar bu belirtiler kötü alışkanlıklar veya yaygın koşullar yüzünden çıkmaya eğiliminde olsa da, bunların bu tür kanserlerin olası bir risk faktörü olarak düşünülmesi gerekmektedir.

2. Dışkıda kan

Dışkıda kan varlığı bağırsak kanserinin en önemli işaretlerinden biridir. Bu belirtiye çeşitli sindirim bozuklukları da neden olsa da, bağırsakta bir tümörün varlığını da belirtiyor olabilir. Buna ek olarak dışkıda kan, aşağıdaki ve hastalıkların riskini taşıyanlar arasında yaygındır:

  • Gastrit
  • Ülseratif kolit
  • Crohn hastalığı
  • Kronik kabızlık

3. Anemi

kan testi yapmak

Anemi, oksijenin vücuttaki tüm hücrelere taşınmasından sorumlu olan kırmızı kan hücrelerindeki azalmadan kaynaklanan bir hastalıktır. Anemiye genetik, beslenme faktörleri ya da aşırı kan kaybı neden olsa da, bağırsak kanseri de bunun sebeplerinden biri olabilir.

4. Abdominal ağrı

Karın ağrısını kanser belirtisi olarak görmek çok zordur; çünkü hazımsızlık veya yaygın mide sorunları gibi çoğu vakada bu yaşanabilir. Fakat sürekli olarak ve anlaşılmaz bir şekilde ortaya çıktığı zaman, bir uzmanın sorunu iyice analiz etmesi önemlidir.

Bu ağrının aniden görülmesi, bir şeylerin bağırsaktaki ortamı değiştirdiğini gösterebilir. Ayrıca, bakteri florasında bir değişikliğe işaret edebilir veya bu bölgedeki hücrelerin aşırı derecede büyüdüğünün işareti de olabilir.

5. Ani kilo kaybı

ani kilo kaybı
  • Elbette, kilo vermek hemen hemen herkesin istediği şeylerden biridir. Bununla birlikte, genellikle sağlıklı bir beslenmeye sahip olarak ve düzenli egzersiz yaparak gerçekleşir.
  • Aniden ve hiç çaba sarf etmeden oluyorsa, bu neredeyse her zaman bir tür hastalığın işareti olmaktadır.
  • Bağırsak kanserinden muzdaripseniz, iştah azalması ve beslenme yetersizlikleri yaşıyor olabilirsiniz.

6. Kusma

Hazımsızlık veya sindirim güçlüğünden kaynaklanan kusma normaldir ve kısa sürede ortadan kaybolur.  Bununla birlikte, tekrarlayan veya istemsiz bir belirti olarak göründüğünde veya belirgin bir durum sebebiyle görünmezse, endişelenmenin zamanı gelmiş olabilir.

Bu tür kusmalar birçok sağlık sorunu sebebiyle olsa da, bağırsak kanseri bunu genellikle kışkırtır. Bunun nedeni bağırsak hücrelerinin anormal şekilde hareket etmeye başlamasıdır. Bu da genellikle dehidrasyona, yorgunluğa ve fazla asidik bir ortama neden olur.

7. Aşırı gaz

aşırı gaz

Bağırsakta aşırı gaz, bağırsak kanseri gelişimi nedeniyle bakteri florasının geçirdiği değişikliklerden kaynaklanır. Tabii ki, genellikle vücuttaki diğer değişikliklerle de bağlantılı olabilen bir semptomdur. Bunun nedeni bazı yiyeceklerin, yaygın hastalıkların ve sağlıksız alışkanlıkların da bu belirtiyi oluşturmasıdır.

Hastalığın zamanında tespit edilmesini sağlamak için bu semptomların nasıl tanımlanacağını ve nüksetme ihtimalini analiz etmeyi bilmek hayati önem taşımaktadır. Bu semptomların aynı anda iki veya daha fazlasının görülmesi, ilgili tıbbi testleri istemek için yeterlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Astin, M., Griffin, T., Neal, R. D., Rose, P., & Hamilton, W. (2011). The diagnostic value of symptoms for colorectal cancer in primary care: a systematic review. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 61(586), e231–e243. https://doi.org/10.3399/bjgp11X572427
  • Bapuji SB, Sawatzky JA V. Understanding weight loss in patients with colorectal cancer: A human response to illness. Oncol Nurs Forum. 2010;
  • Colorectal (colon) cancer. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer
  • Edna TH, Karlsen V, Jullumstrø E, Lydersen S. Prevalence of anaemia at diagnosis of colorectal cancer: Assessment of associated risk factors. Hepatogastroenterology. 2012;
  • Han, S., Gao, J., Zhou, Q., Liu, S., Wen, C., & Yang, X. (2018). Role of intestinal flora in colorectal cancer from the metabolite perspective: a systematic review. Cancer management and research, 10, 199–206. https://doi.org/10.2147/CMAR.S153482
  • Sundbøll, J., Thygesen, S. K., Veres, K., Liao, D., Zhao, J., Gregersen, H., & Sørensen, H. T. (2019). Risk of cancer in patients with constipation. Clinical epidemiology, 11, 299–310. https://doi.org/10.2147/CLEP.S205957

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.