Bağırsak Problemlerinin Tuhaf Belirtileri: 6 Semptom

Bağırsak problemleri mi yaşıyorsunuz? Bu yazımızda bağırsak sorunlarının tuhaf belirtilerini öğrenin ve önlem alın.
Bağırsak Problemlerinin Tuhaf Belirtileri: 6 Semptom
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 02 Aralık, 2018

Bağırsak problemlerinin tuhaf belirtileri olduğunu biliyor muydunuz?  Bağırsaklarınızı etkileyen ait sorunlar her zamanki işaretlerle kendini göstermez. 

Özellikle de bu önemli organın temel bedensel işlevlerinin farkında olmadan yanlış yaşam alışkanlıklaını sürdürüyorsak, bağırsak problemlerinin tuhaf belirtileri karşımıza çıkabilir.

Bağırsaklarımız sayesinde, yediğimiz yemeklerdeki besin ögelerinin yanı sıra su, vitamin ve mineralleri absorbe edebiliyoruz. Dahası bu organ, vücudumuzun bağışıklık sisteminde kilit rol oynar.

Bağırsak duvarlarını dolduran mikroorganizmalar sağlığımız için vazgeçilmezdir. Birden fazla hastalığa karşı savaşır ve hepimizin hak ettiği yaşam kalitesine doğru götüren iç dengeyi korumamıza yardım ederler.

Buna ek olarak, bağırsaklarımız sadece bir organ değildir. Bağırsaklar birkaç bölümden oluşur. Bunlardan bir tanesi de kolondur.

Bu nedenle bağırsak sağlığının korunması esasen genel sağlığımızı korumakla aynı anlama gelir. Bu gerçeği her gün aklımızda bulundurmalıyız.

Bağırsak problemlerinin tuhaf belirtileri, ilk başta gözümüzden kaçsa bile öğrenmemiz gereken işaretlerdir. Böylece vücudumuzda bir şeylerin yolunda olmadığını anlayabiliriz.

Bu nedenle vücudunuzun size gönderdiği sinyalleri dikkate almanızı öneririz. Aşağıdaki belirtilerin farkında olmak, bağırsak sağlığınızı korumak için büyük bir ilk adımdır.

Bağırsak Problemlerinin Tuhaf Belirtileri

1. Zayıf Kemikler

Bir arkadaşınızla bir dağ yürüyüşüne çıktığınızı hayal edin. Aniden, bir kaya üzerinde tökezledikten sonra düşüp kalçanızı kırıyorsunuz.

Bu kadar ciddi bir olay için iki şeyi sorumlu tutabiliriz: o sert kaya ya da kadınlar arasında yaygın olan osteoporoz yani kemik erimesi. 

Şimdi bir sonraki ay tekrar bir kırılma olayı yaşadığınızı bir düşünün. Bu sefer, bilek, kaval kemiği ya da omuz kemiğiniz zarar görüyor.

Bu noktada bir şeyler oluyor ve ne olduğunu öğrenmeniz oldukça önemlidir.

Bazen, bunun nedeni aşağıdakiler olabilir: mideniz çok fazla asit üretir. Bu durum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin bağırsaklarınızda düzgün şekilde absorbe edilmediği anlamına gelir.

Bu sorunun bir diğer önemli nedeni de K vitamini eksikliğidir. Bu vitamin bağırsaklar tarafından üretilir.

Eğer bağırsaklarınız gerektiği gibi çalışmazsa, bu temel vitamin açısından eksikliğe uğrarsınız. Bu önemli bir problemdir çünkü K vitamini güçlü ve sağlıklı kemikler için anahtardır.

2. Yüksek Anksiyete ve Stres Dönemleri

bağırsak problemlerinin tuhaf belirtileri

Bağırsaklarınızın mikrobik florasında bir dengesizlik olduğu zaman, bu sorunu yansıtacak ilk yer sizi şaşırtabilir Çünkü bunun etkisini zihninizde görürsünüz.

Bağırsakları direkt olarak beyne bağlayan bir sinirin olduğunu öğrenmek ilginizi çekebilir. Böylece, iki hayati organ arasında sinyaller gidip gelir.

Eğer aşırı miktarda doymuş yağ tüketiyorsanız bağırsaktaki mikrobik flora bu zararlı besinden etkilenecektir. Sonrasında bu durum duygularınızı ve zihin durumunuzu doğrudan etkileyecektir.

Bunun olmasını önlemek için yapabileceğiniz basit bazı beslenme alışkanlığı değişiklikleri vardır:

  • Taze meyve ve sebze tüketiminizi artırın.
  • Bol miktarda su içtiğinizden emin olun.
  • Kefiri diyetinizin bir parçası haline getirin. Mikrobiyal floranınızın tekrar dengelenmesine yardımcı olan özelliklere sahip şaşırtıcı bir süper besindir.

3. Cilt Kaşıntılarının Bağırsak Sağlığımızla İlişkisi

Hiç şüphe yok ki bu şaşırtıcı bir semptom. Bunu yaşadığınız zaman, basit bir alerji ile ilişkilendirmeniz en yaygın tepkidir. Gerçekte ise, bağırsaklarınız ile ilgili bir şeylerin yolunda olmadığına dair net bir işarettir.

Örnek olarak, eğer bağırsaklarınız aşırı derecede geçirgense, düzgün sindirimi sağlanamaz ve dolayısıyla, yemek parçacıkları kan dolaşımınıza nüfuz eder.

Dahası, eğer vücudunuzda aşırı derecede toksisite varsa, bağışıklık sisteminiz olumsuz tepki verecektir. Toksinlerle savaşmak için verdiğiniz mücadele nedeniyle kaşıntı, iltihaplanma ve şişkinlik gibi durumla ortaya çıkacaktır.

Eğer bu tür semptomları fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmalısınız.

4. Bağırsak Problemlerinin Tuhaf Belirtileri: Güçsüz Tırnaklar

tırnak sağlığı

Zayıf ve kırılgan tırnaklar, yediğiniz gıdalardan besleyici ögeleri düzgün absorbe etmediğiniz konusunda açık bir işarettir.

“Ne yiyorsanız osunuz” ifadesi iyi bilinir. Bununla birlikte, “bağırsaklarınız neyi absorbe ederse osunuz” demek daha doğru bir deneyim olabilir.

Eğer bağırsaklarınızdaki mikrobik flora seyrek ya da zayıf bir durumdaysa, yediğiniz yiyecekleri etkin bir şekilde sindiremezsiniz. Dolayısıyla, tırnaklarınızın – ve genel olarak vücudunuzun – güçlü ve sağlıklı olabilmek için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri absorbe etmek vücudunuz açısından imkansız olacaktır.

5. Şişkinlik

Bazen karın bölgemize bir göz atıp bu kadar hızlı kilo almayı nasıl başarabildiğimizi merak ederiz.

Bununla birlikte, karındaki bu şişkinlik aslında yağ değildir – sıkışmış gazdır. Bu, bağırsaklarınızın gerektiği gibi çalışmadığı konusunda açık bir işarettir.

Mesele sağlıksız beslenmeniz değil gizli bir gıda alerjisi olabilir.

Unutmayın ki süt ürünleri, beslenme düzenimizdeki en yaygın allerjenlerden bazılarıdır. Ayrıca çoğunlukla bu yaygın problemin ardında sür ürünleri tüketmek yatar.

6. Beyaz Renk Dışkı

karın ağrısı ve bağırsak problemlerinin tuhaf belirtileri

Dışkınızın rengi çok açık ve hatta beyaz ise bu durumu gözardı etmemeniz gerekir. Eğer bu semptomu yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.

Bu sorun en çok, bağırsak tahrişi yaşadığımızda ortaya çıkar. Buna ek olarak, ishal belirtileri ile birlikte görülebilir.

Buna ek olarak, mikrobiyal floradaki değişiklikler ve bağırsaktaki iltihaplanma da soruna neden olabilir. Bununla birlikte,çok daha farklı bir tedavi aşaması gerektiren, ciddi karaciğer sorunlarıyla bağlantılı olabilir.

Gördüğümüz gibi, bunlar çok somut belirtilerdir ve yaygın olarak diğer sorunlarla bağlantılıdır.

Eğer bağırsak problemlerinin tuhaf belirtileri şeklinde sınıflandırdığımız bu işaretleri yaşıyorsanız, yapacağınız en doğru şey güvenilir bir tıp uzmanından tavsiye istemektir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guzmán Calderón E, Montes Teves P, Monge Salgado E. Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta méd. peruana, Lima 2012;29 (2) http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009
  • Martín Jiménez JA, Consuegra Moya B y Martín Jiménez MT. Factores nutricionales en la prevención de la osteoporosis. Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal. Nutr Hosp. 2015;32(1):49-55. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9480.pdf
  • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M.. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 100(1), 29-34. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
  • Liu, L., & Zhu, G. (2018). Gut-Brain Axis and Mood Disorder. Frontiers in psychiatry, 9, 223. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00223
  • Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
  • Pincelli, C., Fantini, F., Romualdi, P. et al. Skin levels of vasoactive intestinal polypeptide in atopic dermatitis. Arch Dermatol Res 283, 230–232 (1991). https://doi.org/10.1007/BF01106107
  • Singal, A., & Arora, R. (2015). Nail as a window of systemic diseases. Indian dermatology online journal, 6(2), 67–74. https://doi.org/10.4103/2229-5178.153002
  • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es.
  • Elizabeth Rajan. Heces pálidas: ¿debería preocuparme? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/white-stool/expert-answers/faq-20058216

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.