Banyoyu Dezenfekte Etmek İçin En İyi Yollar

Çoğu zaman temizlik yaparız; ama doğru bir şekilde dezenfekte etmeyiz. Bunu yapmak için bazı ipuçlarını keşfedin.
Banyoyu Dezenfekte Etmek İçin En İyi Yollar

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Banyo, evin en çok kullanılan yerlerinden biridir. Aynı zamanda da en kirli yerlerinden biridir. Banyonuzu dezenfekte etmek için birçok tavsiye vardır.

Banyoda temel enfekte edici ajanlar bakteri ve küftür. Nem ise bunların ilk sebebidir. Bu nedenle banyo havalandırılmalıdır ve kuru olmalısı sağlanmalıdır.

Banyonuzun kirlenmesinin bir diğer yaygın nedeni ise klozet içindeki idrar ve dışkı kalıntısıdır. Bu nedenle, tankı tamamen boşaltmaya alışmalısınız.

Sabun ve şampuan artığı, mantarları çeker. Aynı şey diş macununda da geçerlidir. Ayrıca lavaboda rahatsız edici lekelere neden olurlar. Banyo haftada en az bir kez derinlemesine dezenfekte edilmelidir. Günlük olarak da düzeltici temizlik önlemleri almalısınız. Bu enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bu yazıyı da okuyun: Çevre Dostu Banyo Dezenfektanları

Banyonuzu dezenfekte etmek için nereden başlamalısınız?

klozeti dezenfekte etmek

Banyonuzun dezenfekte etmek için yapmanız gereken ilk şey eldiven kullanmaktır. Bu sizi bakterilerle doğrudan temas halinde olmaktan uzak tutar. Ayrıca ellerinizi aşındırıcı olabilecek temizlik ürünlerinden korur.

Akılda tutulması gereken bir diğer husus, her alan için belirli ürünlerin kullanılmasının önemidir. Leke çıkarıcılar, dezenfektanlar ve çamaşır suyu, temizlik için en temel olanlardır.

Banyonun her kısmı için aynı temizlik malzemelerini kullanmamaya dikkat edin. Her banyo için tek bir fırça veya tek bir bez kullanmalısınız. Klozet, küvet ya da duş, banyoda mikropları en çok biriktiren kısımlardır.

Zemin ve duvarlara da dikkat etmelisiniz. Suyu süzen deliklerin sabun, şampuan ve saç kalıntısı biriktirdiğini de unutmayın. Duş veya banyonuzu temizlemeden önce tüm bu kalıntılardan kurtulmalısınız.

Çamaşır suyu veya leke çıkarıcısına batırılmış bir sünger, kalıntıların duvarlardan çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Klozette en iyi sonucu almak için çamaşır suyu kullanılmalıdır.

Tuvaletin kenarlarını temizlemek önemlidir; çünkü burada da çok miktarda kir birikir. Oturma yeri ise, dezenfektan veya çamaşır suyuna batırılmış bir bezle temizlenebilir.

Lavaboya gelince, yapmanız gereken ilk şey diş macunu ve saç kalıntılarını temizlemektir. Ayrıca sudan gelen kumlar da olabilir. Çamaşır sulu bir sünger ile tüm lavaboyu dezenfekte edebilirsiniz. Ardından da bol su ile temizleyin.

Genel olarak banyo zeminlerini ve duvarlarını da unutmayın. Sıcak su, sabun ve çamaşır suyuna batırılmış bir bez, bu alanlar için etkilidir. Uyguladıktan sonra temizleyicinin kalıntılarından kurtulmak önemlidir.

Banyoyu dezenfekte ederken yapılan hatalar

lavaboyu ovmak
  1. Az havalandırma ya da hiç havalandırma olmaması. Bazı insanlar, banyoyu pencereleri ve kapıyı kapatarak dezenfekte etmeye alışmışlardır. Açık pencereler veya nem giderici, nem nedeniyle oluşan küflenmeyi engeller.
  2. Duş perdelerini unutmak. Duş perdeleri de su ile temas ettikleri için, küf biriktirebilir. Tuzlu suya batırılmış bir bez ile temizlenmelidir. Ayrıca, çamaşır suyunu seyreltip kullanmak da etkilidir.
  3. Havluları değiştirmemek. Nem nedeniyle havlular bakteri biriktirir. Yapılması gereken en önemli şey, haftada 1 kez onları değiştirmektir. Aynı uygulama, duş ve lavabo paspasları ile de geçerlidir.
  4. Aksesuarları temizlememek. Diş fırçanızı koyduğunuz bardak çok fazla küf biriktirir. Bu mantar diş fırçanızın kıllarına yapışabilir. Tüm banyo aksesuarlarını su ve sabunla temizlemeniz tavsiye edilir.
  5. Aynayı unutmak. Sirke ve su aynanın temizlenmesi için etkilidir. Ayrıca bir ayna temizleyicisi de kullanabilirsiniz.

Banyonuzu dezenfekte etmek için basit ipuçları

eldivenle duvarları silmek
  • Sirke ve su karışımı duştaki her türlü kalıntıyı gidermek için etkilidir. Paslı olması durumunda, sıcak su, limon ve tuz çözeltisi hazırlayabilirsiniz.
  • Suyun aktığı deliklerdeki lekeleri çıkarmak için karbonat ve su kullanabilirsiniz. En iyi sonuçları almak için çok sıcak su kullanmak önemlidir.
  • Çok zor lekeler durumunda, alkol en etkili seçenektir. 6 ölçek suya 1 ölçek alkol karıştırın. Karışımı lekeli bölgelere uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Daha sonra su ile temizleyin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista Del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.