Baş Ağrısı İlaç Kullanmadan Nasıl Tedavi Edilir

Gözleriniz kapalı halde birkaç dakika dinlenmek, yürüyüş yapmak ya da duş almak gibi basit eylemler, baş ağrılarını ilaç kullanmaksızın tedavi etmek için yeterli olabilir. Bu makale aracılığıyla daha fazla bilgi edinin!
Baş Ağrısı İlaç Kullanmadan Nasıl Tedavi Edilir

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Migren ve ciddi baş ağrısı modern dünyada çok yaygındır. Stres, yükümlülükler, az uyumak ve kas krampları, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanı etkileyen bu sorunun başlıca tetikleyicileri olarak gösterilir.

Bu makalede, baş ağrılarını ilaçsız olarak nasıl tedavi edeceğinizi anlatacağız.

Baş ağrısı için ev tedavileri

Reçetesiz satılabilir olsalar dahi başımız her ağrıdığında ağrı kesici almaya devam edemeyiz. Ne yazık ki, her geçen gün onlara daha fazla bağımlı hale geliyoruz ve etkilerini hissedebilmek için daha yüksek dozlara ihtiyaç duyuyoruz.

İyi haber şu ki, baş ağrılarına karşı savaşmak için çok yararlı olabilecek alternatif tedaviler de vardır.

1. Yürüyüşe çıkın

yürüyüş yapan çift

Oldukça rahatsız edici bir şey gibi görünse bile (migren ağrıları sırasında tek istediğimiz uykudur ya da sessiz ve karanlık bir ortam), parkta bir yürüyüşe çıkmak ve temiz havada nefes almak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Bu reçete, stres ya da yaşamın genel olarak rutin halinden bunaldığımız zaman kusursuz bir seçenektir. Doğa ile sadece birkaç dakika temas kurduğunuz zaman bile farkı hissedersiniz.

2. Duş alın

Yorucu bir günün ardından eve ulaştığınız zaman, rahatlatıcı sıcak bir banyo ya da duştan yararlanabilirsiniz. Baş ağrısı stres ya da gerginliğin bir sonucu olduğu düşünüldüğünde, suyun rahatlatıcı etkisi sayesinde yok olabilir.

Faydalı etkilerini artırmak için banyo suyunuza birkaç damla uçucu yağ (örneğin, lavanta ya da nane) ekleyebilirsiniz.

3. Soğuk kompres uygulayın

bezle soğuk kompres

Bulunduğunuz ortamda buz mevcut değilse, bir havlu ya da kumaşı ıslatabilir ve kuruyana kadar ya da oda sıcaklığına ulaşana kadar alnınıza yerleştirebilirsiniz.

Canlandırıcı etkisi, kaslarınızı gevşetir ve acıyı dindirir. Biraz uzanıp gözlerinizi kapatırsanız kesinlikle etkisi daha da iyi olacaktır.

4. Şekerleme yapın

İşten bunaldınız ve başınız mı ağrıyor? Masa başında sadece sandalyede oturuyor olsanız bile biraz dinlenin. Yapabilirseniz yarım saat uyuyun. Uyuduğumuz zaman migren önemli ölçüde azalır.

Kendinize bir şekerleme lüksü tanıyamıyor olsanız bile, en azından endişelerinizi ve yükümlülüklerinizi aklınızdan uzaklaştırmaya çalışırken gözlerinizi kapatın ve omuzlarınızı, sırtınızı ve boynunuzu gevşetin.

5. Kendinize masaj yapın

baş ağrısı için masaj

Etkilenen bölgelere masaj yaptırmanız için bir masaj terapistini görmenizi tavsiye etsek de (baş ağrısının kas kramplarına bağlı olduğu durumlarda), alnınıza, tepenize, kafatasının alt kısmına ve sinüslere hafif bir baskı uygulayarak semptomları hafifletebilirsiniz.

Hareketler dairesel ve sabit olmalı, aynı zamanda her alanda en az 15 saniye sürmelidir.

6. Sağlıklı beslenin

Sık görülen baş ağrıları birçok faktörden kaynaklanabilir. Bunlardan biri de dengesiz bir diyete sahip olmaktır. Yani, sık sık migren problemi yaşıyorsanız, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyi deneyin.

Meyve ve sebzelerden oluşan hafif bir öğle yemeği seçin, kahveden uzak durun (bunun yerine bitkisel çayları için) ve fast food yemeyi bırakın.

Kahvaltı ya da atıştırmalık için yeşil smoothie’ler lezzetli ve sağlıklı bir seçenektir.

7. Bilgisayar ya da telefon kullanımına ara verin

bilgisayar başında baş ağrısı

Ekranın önünde çok fazla zaman geçirdiğiniz zaman baş ağrısına yakalanmak hiç de şaşırtıcı değildir.

İşte tam da bu nedenle – bilgisayar ya da telefon kullanmak zorunda olduğunuz bir ofiste çalışıyorsanız – bu cihazlardan günde birkaç kez, en az birkaç dakikalık ara vermeniz iyi bir fikirdir.

  • Gözlerinizi kapatın ya da göz sinirlerinizi ve retinanızı gevşetmek için pencereden dışarı bakın.

8. Bol bol su için

Susuzluk ve baş ağrıları arasında yakın bir ilişki vardır. Vücut yeterli sıvıya sahip olmadığı zaman, kan akışı azalır ve böylece beyne giden oksijen kaynağı da azalmış olur.

  • Semptomlar başlar başlamaz, bir bardak soğuk su için.
  • Bu sorunu önlemek için günde 2 litre su içmeye çalışın.

Baş ağrısı için ev reçeteleri

Bu tavsiyelerin ve alışkanlıklarımızı değiştirmenin yanı sıra, baş ağrısını azaltmaya yardımcı olan doğal tarifler de mevcuttur. Bu tarifler aşağıda verilenleri içerir:

1. Karanfil

bir kase karanfil

Gerginlik baş ağrılarının neden olduğu semptomları hafifletmek için karanfilleri çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz.
  • Örneğin, iki ya da üç tane karanfili ezebilir ve küçük bir torbaya ya da bir beze koyabilirsiniz. Ardından nazikçe kokusunu içinize çekin.
  • Ayrıca, karanfil yağını bir pamuk ya da bez üzerine sürüp aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

2. Zencefil

Bu güçlü kök, birçok faydaya sahiptir. Örneğin, kan damarlarında oluşan iltihaplanmaları azaltır ve soğuk algınlığını iyileştirir (bu da baş ağrısına neden olur).

  • Özelliklerinden zevk almak için yiyeceklere ya da çaylara rendelenmiş veya öğütülmüş zencefil de ekleyebilirsiniz.
  • Bazı doğal gıda mağazaları zencefil tatlıları satar; onları çiğnemek de baş ağrısını hafifletebilir.

3. Tarçın

çubuk ve toz tarçın

Tarçın sadece gastronomi açısından değil, soğuk algınlığı ve migreni rahatlatma yeteneği göz önüne alındığında, tıbbi kullanım için de çok yararlı bir baharattır.

4. Elma

Bu lezzetli ve besleyici meyve, vücuttaki asit ve alkali seviyelerini dengelemek ve baş ağrısını hafifletmek adına birçok özelliğe sahiptir.

  • Semptomlar başladığı zaman kabuklu bir elma yemenizi tavsiye ederiz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carper, J. (2012). Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT.
  • Gil-Antuñano, N. P., Zenarruzabeitia, Z. M., & Camacho, A. M. R. (2009). Alimentación, Nutrición e hidratación en el deporte. Consejo Superior de Deportes.
  • Quesada-Vázquez, A. J., Contreras-Maure, L. J., Álvarez-Aliaga, A., & Traba-Tamayo, E. R. (2009). Prevalencia de cefaleas primarias en una población rural cubana. Rev Neurol49(131), 5.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.