Bebek Aknesi: Nedenleri ve Tedavileri

Bebek aknesi birkaç ay sonrasında kendi kendine iyileşme eğilimindedir ve genellikle herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez. Bu yazımızda bu durumun nedenleri hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz.
Bebek Aknesi: Nedenleri ve Tedavileri
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bebek aknesi, yeni doğmuş bir bebeğin cildinde oluşan aknedir. Yüzün başka yerlerinde de ortaya çıkabilir; ancak genellikle yanaklarda, burunda ve alında görülür. Bu durumun hem yaygın hem de geçici olduğunu anlamak önemlidir.

Bebek aknesini önlemek için alabileceğiniz pek fazla önlem yoktur ve çoğu durumda kendi kendine düzelir. Ancak eğer altı ay ile iki yaş arasında ortaya çıkarsa, ergenlik döneminde ortaya çıkmasını önlemek için müdahale gerekli hale gelir.

Çoğu zaman, bu cilt rahatsızlığının teşhisini bir bakışta yapmak kolaydır. Bu nedenle, genellikle spesifik analizlere başvurmak gerekmez. Bu durum hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin…

Bebek Aknesi Oluşumuna Ne Sebep Olabilir?

Aknesi olan bir bebek.
Bebek aknesi genellikle doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Çoğu durumda tedavi olmaksızın kaybolur.

Bu durum alerjik bir reaksiyon değildir, ya da doğum sırasında meydana gelen herhangi bir şeyin sonucu değildir. Bebek aknesi sindirim bozukluğunun neden olduğu bir kızarıklık da değildir. Bunlar, yeni doğanların %2-5’inde görülen akne belirtileridir.

Sebum üretimi epidermisin değişmesine yardımcı olur. Doğumu takip eden aylarda sebum üretimi, tıpkı ergenlik döneminde olduğu gibi, çok yüksektir.

Günümüzde, annenin beslenmesinin bebekte akne gelişimini etkilediğine dair hiçbir kanıt yoktur. Ancak bazı durumlarda, sütü ve proteinlerini ortadan kaldırıp tekrar annenin diyetine dahil ettikten sonra, süte karşı gerçek bir alerji olduğunu göstermek mümkündür.

Bildiğimiz şey, erkeklerde, ve daha az ölçüde kızlarda, erkek cinsiyet hormonlarının aknenin ortaya çıkışında önemli bir rol oynadığıdır. Bebek bu hormonlardan çok üretirse ya da anne bunları bebeğe yüksek miktarlarda iletirse, aknenin ortaya çıkmasından sorumlu olan sebumun salgılanmasını uyarırlar.

Ek olarak, yeni doğanın cildindeki bu değişikliğin kendini göstermesi için bebeğin genetik olarak bu bozukluğa yatkın olması gerekir. Normalden daha dar olan sebasöz folikülleri olan çocuklarda sebumun foliküllerin son kısmından çıkması daha zordur. Bu, özellikle sebum üretiminde artış olduğunda geçerlidir.

Eğer ilginizi çekiyorsa bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Alerjik Reaksiyonların Nedenleri ve Alerji Belirtileri

Bebek Aknesi: Semptomlar

Bebek aknesi genellikle yanaklarda, burunda ya da alında, küçük kırmızı veya beyaz yumruların ortaya çıkması ile karakterizedir. Genellikle doğumdan sonraki ilk iki ila dört hafta içinde ortaya çıkarlar. Bazı bebeklerin burunlarında, çenelerinde ya da yanaklarında küçük beyaz yumrular da bulunur.

Tedavi

Bebeğinin yüzüne krem süren bir anne.

Bebek aknesi tedavisi, birkaç ay boyunca retinoid kremlerin uygulanmasını içerebilir. Ayrıca çocuk odası ortamının iyileştirilmesi de tavsiye edilir.

Bebek aknesi genellikle birkaç ay sonra kendiliğinden düzeldiğinden, genellikle herhangi bir tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bununla birlikte, sorun daha uzun sürerse, genellikle tedavi önerilir.

Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, çocuğun odasını sık sık havalandırmak iyi bir tavsiye olacaktır. Çok sıcak ve nemli bir ortam, bakterilerin büyümesini ve yayılmasını teşvik edebilir.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Evinizdeki Havayı Arındırmak İçin Yedi Yol

Söylediğimiz gibi, eğer 6 ila 12 ay arasında ortadan kalkmadıysa, büyük olasılıkla çocuk doktorunuz tedaviyi uygulayacaktır. Ek olarak, bu durum genellikle ergenlik döneminde aknenin yeniden ortaya çıkacağının da bir işaretidir. Retinoidli kremler genellikle birkaç ay kullanılır ve uygulanır. Bu kremler, etkinliklerini şu becerilerine borçludur:

  • Sebum aknesini serbest bırakmak
  • Enflamasyonu azaltmak
  • Sebum ile beslenen ve akneden etkilenen ciltte bulunan bir bakteri olan Propionibacterium acnes’in büyümesini kontrol etmek.

Son bir tavsiye olarak, akne sivilcelerinin merkezinde küçük bir sarı nokta varsa, genellikle eritromisin içeren bir merhem sürmeniz önerilir. Bunun nedeni, burada bakteriyel bir enfeksiyon olabilmesi riski ve eritromisinin durumu iyileştiren bir antibiyotik olmasıdır. Elbette, bunu yalnızca çocuğunuzun çocuk doktoru tarafından reçete edildiğinde yapmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Serna-Tamayo, C., Janniger, C. K., Micali, G., & Schwartz, R. A. (2014). Neonatal and infantile acne vulgaris: An update. Cutis94(1), 13–16.
  • Antoniou, C., Dessinioti, C., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2009, July). Clinical and therapeutic approach to childhood acne: An update. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2009.00932.x
  • Samycia M, Lam JM. Infantile acne. CMAJ. 2016;188(17-18):E540. doi:10.1503/cmaj.160139
  • Kutlubay Z, Tanakol A, Engýn B, et al. Newborn Skin: Common Skin Problems. Maedica (Buchar). 2017;12(1):42–47.
  • Chularojanamontri L, Tuchinda P, Kulthanan K, Pongparit K. Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(5):36–44.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.