Bebeklerde Pişik ile İlgili Ne Yapmalı: Endişelenmeli miyim?

Pişik veya isilik, terlemiş ter gözeneklerinden dolayı terin dışarı çıkamadığı durumlarda ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Bunu önlemek için, bebeğinizi aşırı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutun.
Bebeklerde Pişik ile İlgili Ne Yapmalı: Endişelenmeli miyim?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bebeğinizin pişik olduğunu fark ettiğinizde, alarm zilleriniz çalıyor olabilir. Ancak bu hafif ve geçici bir cilt rahatsızlığıdır ve sizi çok fazla tedirgin etmemelidir. Bunun bir başka adı da isiliktir.

Pişik sıcak, nemli iklimlerde yaygındır ve yeni doğan bebekleri, özellikle de bir yaşın altındakileri etkiler. Bu cilt rahatsızlığı tıkanmış ter kanalları nedeniyle oluşur. Ter dışarı çıkamadığı için, diğer cilt rahatsızlıkları ile kolayca karıştırılan bir döküntü veya küçük kabarcıklar oluşur.

Yani, pişik hakkında endişelenmeli misiniz?

Bebeğinizin rahat ve huzurlu olması için bazı şeyleri yapmak iyi olsa da, bu ciddi bir durum değildir ve başka sorunlara yol açmaz.

Bebeklerde pişik nasıl oluşur?

bebeklerde pişik bebeğinin elini tutan anne

Bebeklerde pişik, bebeğin ter kanallarının işlev bozukluğu nedeniyle oluşan cilt reaksiyonuna verilen isimdir. Terin cilt gözeneklerinden çıkmasını önler, ciltte küçük kırmızı veya beyaz sivilce veya kabarcık oluşumuna neden olur.

Bu durum genellikle vücudun terleme eğilimi olan bölgelerinde oluşur: boyun, göğüs, sırt, vb. Bununla birlikte, vücudun diğer herhangi bir bölgesinde de görebilirsiniz. İsiliğin görüntüsünden ötürü, bazı insanlar bunun kötü hijyenden kaynaklandığını varsayarlar.

Bununla birlikte, isilik, diğer deri döküntülerinden farklı olarak, ateşle birlikte gelmez ve herhangi bir tedavi olmaksızın kendi başına gitme eğilimi de gösterir. Ayrıca, pişik bulaşıcı değildir ve genellikle vücutta herhangi bir iz bırakmaz.

Risk faktörleri

Birkaç haftalık bebekler, özellikle sıcak ve nemli yerlerde bulunuyorlarsa, isiliğe karşı daha savunmasızdırlar. Ayrıca isilik, egzama veya kuru cildi olan bebeklerde daha yaygındır.

Genel olarak, risk faktörleri şunları içerir:

  • Orta veya yüksek ateş,
  • Aşırı ısı,
  • Derideki bakteri (stafilokok),
  • Tıkanmaya neden olan pudra ve losyonların kullanılması.

Bebeklerde pişik ve belirtileri

bebeklerde pişik yüzü isilik olan bebek

İsiliğin ana belirtisi ciltte oluşan kızarıklıktır. Kızarıklık küçük kabarcıklar gibi görünür ve ovulduğunda sert bir doku hissi verir.

Çoğu zaman, bunu vücudun daha fazla ter bezi içeren bölümlerinde görürsünüz:

  • Vücudun kıvrımlı bölgeleri
  • Alın, göz kapakları ve yanaklar
  • Bebeğinizin gövdesi
  • Sırt bölümü
  • Özellikle apış arası ve kalça
  • Koltukaltı ve kollar

Pişik bir enfeksiyon olmadığı için ateşle birlikte gelmez. Ancak, kaşıntılı olabileceğinden, bebek rahatsız ve huzursuz davranabilir.

Başka bir problem olmadığından emin olmak için bebeğinizi bir doktora götürün; basit bir inceleme sonrası ne olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde pişiği önlemek ve tedavi etmek için ipuçları

Bebeklerde isilik oluşumunu önlemenin en iyi yolu onları çok fazla terletmemektir. Ne yazık ki, bunu yaz aylarında yapmak zor olabilir. Bu nedenle, sıcak havalarda bebeğinizin vücudunu nasıl ferah ve havadar tutacağınızı bilmek isteyebilirsiniz.

İşte size bazı ipuçları:

  • Bebeğinizin bezini sık sık kontrol edin ve ıslandığını fark ettiğiniz anda değiştirin, böylece bebeğinizin vücudunu ısı ve nemden uzak tutmuş olursunuz.
  • Bebeğinizi ılık bir banyoda serinletin, ancak tahriş edici veya cildi rahatsız edici herhangi bir sabun kullanmayın.
  • Banyodan sonra bebeğinizi kurularken, vücudunu havluyla çok fazla ovmayın, bu vücudun tahriş olmasına neden olabilir ve durum daha da kötüleşebilir.
  • Bebeğinize, hava alabilen kumaşlardan veya pamuktan yapılmış ince kıyafetler giydirdiğinizden emin olun.
  • Bebeğinizi güneşe maruz bırakmayın ve dışarı çıkarken dikkatli olun.
  • Bebeğinizin ısısını veya terini kontrol etmek için cildini günde birkaç kez kontrol edin.
  • Eğer bebeğiniz pişik olduysa, etkilenen bölgelere gazlı bezle veya yumuşak bir bezle su ve karbonat uygulayın.
  • Eğer bebeğinizin ateşi yüksekse veya sıcak bir ortamda iseniz, bebeğinizi sıkı giydirmeyin.
bebeklerde pişik bebeğin bezini değiştiren anne

Bebeklerde isilik oluşumunu nasıl tedavi edebilirim?

Bebeğinizin vücudunda isilik veya kızarıklıklar gördüğünüzde, bununla ilgili mutlaka bir şeyler yapmak istersiniz. Ancak, çocuk doktorları pişik genellikle 2 ya da 3 gün içinde kaybolduğu için sadece bebeğinizin hijyenine önem vermenizi önerirler.

Eğer bebeğiniz pişik oluşumu yüzünden çok huzursuz ve rahatsız görünüyorsa, veya çok kez pişik oluyorsa doktorunuz kortizon losyonu kullanmanızı önerebilir. Diğer doğal çözümler ise papatya banyosu veya aloe vera uygulamasıdır.

Sonuç olarak…

Bebeklerde pişik hafif bir durumdur, bebeğiniz için tehlikeli değildir ve korkulacak bir durum yoktur. Ancak, isiliğin belirtileri rahatsız edici olduğundan dolayı, nasıl tedavi edileceği konusunda bilgi sahibi olmak her zaman iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guerra KC, Toncar A, Krishnamurthy K. Miliaria. [Updated 2020 Aug 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537176/
  • O’Connor NR, McLaughlin MR, Ham P. Newborn skin: Part I. Common rashes. Am Fam Physician. 2008;77(1):47-52.
  • Cabrera-Meza, G. 12 DERMATOLOGÍA NEONATAL Y AIEPI: AVANCES DE UNA PROPUESTA. GRUPO ASESOR TÉCNICO AIEPI (GATA), 51. https://www.paho.org/es/file/46976/download?token=xJb82urn#page=57
  • Rodríguez Camelo, G., Tijerina Torres, C., Rodríguez Balderrama, I., & Rodríguez Bonito, R. (2009). Miliaria congénita: informe de un caso en recién nacido prematuro. Medicina Universitaria, 11(45), 267-269. http://eprints.uanl.mx/8558/1/Miliaria%20congenita.pdf
  • Bautista, C. R., & Llop, F. M. (2007). Recién nacido: lesiones cutáneas benignas transitorias. In Protocolos de dermatología(pp. 309-316). AEP Madrid. http://www.enfermeriaaps.com/portal/download/DERMATOLOGIA/rn_benignastransitorias_0.pdf
  • Sathishkumar D, Moss C. Topical Therapy in Atopic Dermatitis in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(6):656-661. doi:10.4103/0019-5154.193677
  • Fowler JF, Nebus J, Wallo W, Eichenfield LF. Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2012;11(7):804-807.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.