Bel Ağrısının Olası 4 Sebebi ve Onunla Savaşma Yöntemleri

Bel ağrısı mı çekiyorsunuz? Olası nedenlerin bazıları ve bunun nasıl tedavi edileceği hakkında bilgi edinin ve şunu unutmayın: omurganız için yaptığınız her şey daha iyi bir sağlık ve rahatlık anlamına gelecektir.
Bel Ağrısının Olası 4 Sebebi ve Onunla Savaşma Yöntemleri
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bel ağrısı, günümüzde ve çağımızda en sık görülen şikayetlerden biridir. Kötü duruş, yanlış uyku ya da sadece garip bir hareket genellikle omurganızın altındaki o zor açıklanan yanma hissine neden olur.

Bu kas iskelet sistemi durumunun, sadece yetişkinleri değil aynı zamanda gençleri de, ayrıca, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip insanları ve sporcuları da etkileyebildiğine dikkat çekilmelidir. Ayrımcılık yapmaz.

Sıklıkla, omurgamızı destekleyen bu mükemmel yapının ne kadar hassas olduğunu unuturuz. Hareketlerimizin temel direğini oluşturan vertebra, diskler, sinirler, bağlar ve eklem grupları, vücudumuzun son derece karmaşık bir parçasıdır.

Bel ağrısı yaşıyorsanız, neden bahsettiğimizi kesinlikle biliyorsunuzdur. Bu ağrının en yaygın nedenleri ve onlarla nasıl savaşabileceğiniz hakkında bilgi edinin.

Bel ağrısı: en yaygın sebepleri

bel ağrısı ve omurga

1. Kas çekmesi

Masada oturduğunuzu ve hızlıca dönüp, sırtınızı ve gövdenizi çevirdiğinizi düşünün. O kadar ani yapmışsınızdır ki, birden alt sırt bölgenizde sıcaklık ve yakan bir acı hissettiniz. Daha sonra, kalktığınızda, bu acı o kadar çok yoğunlaşır ki bacağınızdan aşağıya ve belinize doğru yayılır.

Kas çekmesi dinlenirken veya ani bir hareketten veya darbeden sonra meydana gelebilir.Belirtiler, kas spazmlarından, hiç hareket edememeye kadar görülebilir. Kas çekmesi, ayrıca iltihaplı bölgenin tendonlarını ve bağlarını da etkileyebilir.

Kas çekmesi nasıl tedavi edilir?

  • “Çekmeyi” hissettiğinizde hemen buz uygulayın. Daha sonra, sıcak ve buzu sırayla uygulayın.
  • 24 saat dinlenin. Bu süreden sonra, hareketliliğinizi geri kazanmak için çeşitli hafif egzersizlere başlayabilirsiniz.
  • Arnicalı jeller ve doğal tedaviler bu vakalar için harikadır, çünkü bunlar müthiş bir anti-enflamatuvardır.

2. Bel fıtığı

bel ağrısı

Omurlararası diskler, omurgalar arasında bir “yastık” görevi gören ve hareketlerinizi yumuşatan sıvı dolu küçük keselerdir.

Bir darbe veya yanlış bir hareket yüzünden bel fıtığınız varsa, yalnızca ağrı hissetmekle kalmaz aynı zamanda karıncalanma, kramp ve sırtınızda küçük bir şiş hissedersiniz. Sabaha karşı acı daha da yoğun olacaktır. Bel fıtığı, atletler arasında sıkça görülür.

Bel fıtığı nasıl tedavi edilir?

Bel fıtığı tedavisi için uygun bir tıbbi tanı gerekecektir, çünkü bazen incinme ciddi olabilir ve cerrahi girişim gerektirebilir. Eğer sizin durumunuz bu ise, rehabilitasyon ve iyi bir fizyoterapistin yardımı önemlidir.

3. Tekrarlı hareketten kaynaklanan incinme

işte beli ağrıyan kadın

Her zaman aynı pozisyonda çalışmak ya da sırt hareketi gerektiren fiziksel işler yapmak buna sebep olabilir. Üst gövdenizi sağa doğru çevirmek ve orada tutmak gibi tekrarlayan hareketler, sıkışmış veya iltihaplanmış omurga yapılarına neden olabilir. Bu eninde sonunda, zayıflatıcı bir hasara yol açacaktır.

Tekrarlı hareketten kaynaklanan incinme nasıl tedavi edilir?

Bu incinmeleri tedavi etmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan bazılarına aşağıdakiler de dahildir:

  • Masaj
  • Yoga veya yüzme
  • Düzeltici veya sabit tutan sırt kemerleri
  • Duruşunuza dikkat etmek

4. Dejeneratif eklem rahatsızlıkları

omurga şeması

Yaşlandıkça, omurlararası diskleriniz incelir ve eklemleriniz sıkışır. Kıkırdağa gelince ise, esnekliğini kaybeder, sertleşir ve sonunda korkulan osteoartrite yol açar. Genetik faktörler, obezite veya geçmiş yaralanmalar bu hastalığın yavaş yavaş ilerlemesine neden olabilir.

Dejeneratif rahatsızlıklar nasıl tedavi edilir?

Her şeyden önce, bu tip dejeneratif hastalığın tamamen iyileşemeyeceğini açıkça belirtmeliyiz: tersine çevrilemez. Ancak yapabileceğiniz şey, ağrıyı azaltmak için ve  kontrol etmek ve böylece daha iyi bir yaşam kalitesini yaşamaktır.

İşte buna dair bazı tavsiyeler:

  • Aktif olun. Hareketsizlik eklemleri daha da sertleştirir ve uzun süre oturmak omurlararası diskleri daha da sıkıştırır. Her gün yürüyün veya egzersiz yapın. Sırt ağrısını hafifletmek için “Chi Kung” gibi bazı harika egzersizler vardır. Bu, belirli fiziksel pozisyonları nefes teknikleriyle birleştiren bir Çin egzersizidir.
  • Omega 3 yağ asitleri açısından zengin, anti-enflamatuvar gıdalar tüketin.
  • Her sabah kalktığınızda esneme egzersizleri yapın.
  • D vitamini ve magnezyum takviyelerinin yardımcı olup olmayacağını doktorunuza sorun. Bunlar, kemiklerin ve eklemlerin güçlendirilmesinde çok iyidir.
sahilde egzersiz yapmak

Ne olursa olsun, bel ağrısı tıbbi bakıma ve dikkate ihtiyaç duyar ve bunu unutmamak önemlidir. İlaç tedavisinin yanı sıra, fiziksel aktivite de dahil olmak üzere her türlü terapiyi denemenizi öneririz. Bu arada, her zaman iyi bir beslenme düzenine sahip olmayı ve duruşunuza dikkat etmeyi unutmayın.

Omurganız için yaptığınız her şey daha iyi bir sağlık ve rahatlık anlamına gelecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casado Morales, M.ª Isabel, Moix Queraltó, Jenny, & Vidal Fernández, Julia. (2008). Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud19(3), 379-392. Recuperado en 22 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es&tlng=es.
  • Cruz-Sánchez, E. de la, Torres-Bonete, M.D., García-Pallarés, J., Gascón-Cánovas, J.J., Valero-Valenzuela, A., & Pereñíguez-Barranco, J.E.. (2012). Dolor de espalda y limitación de la actividad física cotidiana en la población adulta española. Anales del Sistema Sanitario de Navarra35(2), 241-249. https://dx.doi.org/10.4321/S1137-66272012000200006
  • Maradei García, F., Quintana Jiménez, L., & Barrero, L. H. (2016). Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada. Revisión de la literatura. Salud Uninorte32(1).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.