Beyin Kanaması Belirtileri Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Beyin Kanaması Belirtileri Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Beyin kanaması, yüksek tansiyon, hareketsiz bir yaşam tarzı ve vücutta birikmiş fazla serbest radikallerle ilişkilidirAyrıca sigara kullanan, çok fazla alkol tüketen ve aşırı stres altında olanların beyin kanaması geçirme riski daha yüksektir.

Bu makalemizde, beyin kanaması ile ilgili önemli bulguları sizlerle paylaşacağız.

Beyin kanaması hakkında bilmeniz gerekenler

Kan, beyne düzgün şekilde akmadığı zaman, hücreler düzgün çalışabilmeleri için gereken besin maddelerini ve oksijeni alamazlar ve bu nedenle ölürler.

Beyin damar hastalıkları, batı dünyasındaki ölümlerin önde gelen üçüncü, kalıcı sakatlığın ise ilk sebebidir. Ayrıca, ileri yaşlarda nörolojik açığın tetikleyicilerindendir. Beynin etkilenen bölgesine göre farklı beyin kanaması türleri vardır:

İskemik

beyin kanaması türleri

Bu beyin kanaması türü, tıkayıcı bir atak ya da beyin enfarktüsü olarak da adlandırılır ve beyindeki kan akışı aniden kaybolduğunda gerçekleşir.

Bunun nedeni, kanı beynimize getirmekle sorumlu belirli arterlerin engellenmesidir. Bu kalsiyum birikimi, damar tıkanıklığı ya da damar sertliğinden kaynaklanabilir.

Hemorajik

Bu tür bir beyin kanaması, beyin kan damarı yırtıldığında ya da doğuştan gelen bir anevrizma ya da yüksek tansiyon nedeniyle ortaya çıkar.

Bu beyin kanamasına neden olur; çünkü beyin bölgesi kan dolaşımından mahrum olur veya kan, beyin yapısı üzerine baskı uygular. Pıhtı kaldırıldıktan sonra, hangi bölgenin etkilendiğini belirlemek 24 ila 48 saat arasında zaman alır.

Beyin kanaması nasıl fark edilir?

beyin kanaması belirtileri

Beyin kanamasına her ne sebep olursa olsun, her zaman acil bir tıbbi durumdur, çünkü ani bir şekilde meydana gelir ve sadece birkaç dakika içinde ciddi ve kalıcı hasarlar bırakabilir.

Ayrıca, beyin kanamasının ciddiyeti, ne kadar kan kapsadığına ve tıbbi yardımın ne kadar hızlı bir şekilde alındığına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle vücudumuzun bize verdiği uyarıları dikkate almamız önemlidir.

Baş dönmesi ve yürüme problemi

  • Beyindeki kan akışı azaldığında aniden baş dönmesi hissedebilirsiniz.
  • Ayrıca denge ya da koordinasyon eksikliği yaşayabilirsiniz ve bu sizin sendelemenize neden olabilir.
  • Dikkat gerektiren herhangi bir hareketiniz etkilenebilir.

Halsizlik veya uyuşma

ellerde uyuşma

Beyin kanaması işaretlerinden birisi olarak kollarınızı kaldıramaz (birini veya her ikisini de) ve havada tutamazsınız. Uyuşukluk hisseder ve ağır olmasa dahi bir nesneyi kaldırmada sorun yaşayabilirsiniz. 

Buna ek olarak, bacaklarınızda karıncalanma hissi veya uyuşukluk hissedebilirsiniz. Kol ve bacaklarımızın yaşayacağı bu problemler için birkaç saniye oturup beklemeye ihtiyacınız olabilir.

Konuşmada zorluk

Beyin kanaması geçirdiğiniz zaman, sadece yürümemiz ya da hareket etmemiz zorlaşmakla kalmaz, aynı zamanda kendimizi ifade ederken de problem yaşarız.

Geveleyerek konuşmak, bir şeyi açıklamak için yeterli terimleri bulamamak ya da konuşmadaki uyumsuzluklar beyin kanaması belirtileri olabilir.

Yüz felci

Kendinizi ifade etmede zorluk çekmenin yanı sıra yüz felci de yaşayabilirsiniz.

Bu his, diş hekiminize gittiğinizde bir diş çekimi için verilen anestezi hissiyle benzerdir. Diğer bir deyişle, gülümseyemez ya da gözlerinizi açamazsınız. Bu felç çoğunlukla yüzün sadece bir tarafındadır.

Yoğun bir migren

kadınlarda migren

Hepimiz baş ağrısı çekmişizdir, hatta çok şiddetli olanlarını bile. Ancak, beyin kanaması öncesi, hiçbir şey yapamayacağınız kadar yoğun migren yaşayabilirsiniz.

Aniden ortaya çıkar ve buna baş dönmesi, mide bulantısı ya da kusma eşlik eder. Hemorajik beyin kanaması vakalarında, baş ağrıları baygınlığa neden olabilir.

Bu belirtilerin ana özelliği, kişi kendi fark etmeden de görülebilmeleridir. Başkaları, kişinin dikkatinin dağılmış, yorgun, kafası karışmış ve hatta sarhoş olduğunu düşünebilir.

Belirtiler birkaç saniye ya da birkaç dakika görünüp sonra ortadan kaybolduğunda, yaşamakta olduğunuz şey geçici bir beyin kanaması olduğundan bu belirtileri gözardı etmemelisiniz.

Bu, kanın beyine doğru şekilde ulaşmadığının ve ileride ciddi bir beyin kanaması geçirebileceğinizin açık bir işaretidir. Bu durumda, tıbbi uzmanların sorunu düzgün bir şekilde teşhis etmeleri için ambulans çağırmalısınız.

Birçok hemşire veya sağlık görevlisi, FAST (Yüz Kol Konuşma Testi – Face Arm Speech Test) olarak bilinen bir testi olay yerinde uygular. Bu test üç bölümden oluşur:

  • Yüz: Yüzde istemsiz bir kas asimetrisi olup olmadığı analiz edilir.
  • Kollar: Hastanın istemli olarak kollarını hareket ettirip ettiremediği ya da kollarında karıncalanma hissi ve uyuşukluk hissedip hissetmediği test edilir.
  • Konuşma: Hastanın konuşmakta zorlanıp zorlanmadığını, sarhoş ya da uyuşturulmuş gibi görünüp görülmediğini belirlemek için bir dizi soru sorulur.

 

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.