Alzheimer Hastalığı için Yeni Bir Tedavi Bulundu

Bu tedavi Alzheimer'ın erken safhalarında sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite programları ile birlikte uygulandığı zaman hastanın uzun dönem hafızasının gözle görülür şekilde geliştiği görüldü.
Alzheimer Hastalığı için Yeni Bir Tedavi Bulundu
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Günümüz toplumunda artan yaşlı birey sayısı, beraberinde daha fazla Alzheimer vakası ve yaşlanma ile bağlantılı diğer dejeneratif hastalıkları getirdi. Ancak bilim insanları Alzheimer hastalığı için yeni bir tedavi buldu. Detaylar için okumaya devam edin!

2015’te yayınlanan dünya Alzheimer hastalığı raporu,  önümüzdeki 20 sene boyunca Alzheimer vakalarının ikiye katlanacağını belirtmiştir. Bu yüzden bilim insanları sadece hastalara daha kaliteli bir hayat sağlmak için değil, aynı zamanda bu hastalığın etkilerini geri çevirmek için gece gündüz uğraşıyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nde sinirsel hastalıkların araştırmasında uzmanlaşmış araştırmacılar Alzheimer hastalığı ile bağlantılı olan bilişsel düşüşü yavaşlatmayı ve hatta etkilerini geri döndürmeyi başardı. Bugünkü makalemizde sizlere bu konu hakkında bilgi vereceğiz.

Alzheimer hastalığı için yepyeni bir tedavi

alzheimer hastası kadın

Çalışma “Aging” dergisinde yayınlandı. Hem bu çalışmanın hem de Easton Center’ın direktörü Dale Bredesen’a göre bu araştırmanın en alışılmamış ve özgün yanı, yaklaşımıdır. Şimdiye kadar Alzheimer hastalığı için eşsiz bir tedavi ortaya koydular ve bilişsel kaybı yavaşlatmayı hedefliyorlar.

Bu araştırmanın özgün olan yanı ise, her hastaya farklı ilaç ve vitamin kombinasyonun verilmesi ve aynı zamanda hayat tarzlarında değişim önerileri ve rejim programı sunulmasıdır. Bu tedavinin  9 ay ile 2 yıl arasındaki uygulamalarından elde edilen sonuçlar oldukça heyecan vericidir. Gelin, beraber detaylı olarak inceleyelim.

İlaç

İlacın adı MEND (Metabolic Improvement of Neuro-Degeneration). Şimdiye kadar sadece dokuz Alzheimer hastası bu ilacı kullandı ve ilaç olumlu sonuçlar gösterdi ve hastaların bilişsel performansları önemli derecede ilerledi.

Şimdilik sadece sınırlı bir örnek sayısından bahsediyoruz, yani henüz ilacın %100 güvenli ve etkili olabileceği sonucunu veremiyoruz. İlerleyen aylarda daha çok test yapılacak ve tedavi daha çok hastaya uygulanacaktır. 

Hatırlanması gereken bir diğer faktör ise büyük gelişme gösteren hastaların hastalığın ileri safhalarında olmamasıdır. 2 yıllık  tedaviden sonra gelişmeler beyin taramaları ve nöropsikolojik testlerle ölçüldü. Beyinde hafıza ile bağlantılı olan nöron yapılarının oluşturduğu hipokampüsün boyutunun büyümüş olmasıdır.

Hastalar yaşam alışkanlıklarını da değiştirdi

Alzheimer teşhisi konmuş ve erken safhalarda olan hasta grubu bu ilacın yanı sıra, çok dikkatle ve özenle hazırlanmış bir rejim programı izledi: 

  • Basit karbonhidratlar tamamen çıkarıldı.
  • Glüten ve işlenmiş gıdalar yasaklandı.
  • İlaçla beraber D3 vitamini, melatonin, methylcobalamin, balık yağı ve Q10 enzim takviyesi aldılar.
  • Her hastaya her gün 7 saat uyuması söylendi.
  • Eğer kadın hastalar hormon değişim terapisini bırakmışlarsa, yeniden başladılar.
  • Her hasta hafta dört ila altı kez 30 dakika boyunca egzersiz yaptı.

Harika gelişmeler

Bir kez daha değinmek isteidiğimiz bir konu var: Bu tedavi Alzheimer’ın erken safhalarında olan hastalar üzerinde en çok etkiyi gösterdi. Nöropsikolojik testler uzun dönem hafızanın %3 ila %84 arasında geliştiğini ortaya koydu.

sağlıklı bssinler

Hastalar kelime haznelerini yeniden kazandı ve yüzleri daha iyi anımsar hale geldi. Bu sonuçlar şüphesiz ki heyecan uyandırıcı ve cesaret vericidir. Araştırmacılar hala bir esas konu hakkında eminler: Bu tedavinin hastalığın ana belirtileri ortaya çıkmadan önce uygulanması çok daha etkili olacaktır.

Bu çalışmada yer alan 9 hastanın akrabaları tedaviyi düzenli olarak uygulamanın zorlukları hakkında şikayet ettiler. İlacın yanı sıra hastalar çeşitli vitaminler ve diğer takviyeler de alınması gerekliliği bu zorluklardan biridir.

Bir diğeri ise Alzheimer hastası olan birini her gün 7 saat uyutabilmek ve günde 30 dakika egzersiz yapmasını sağlamak çok kolay olmadığıdır. Yani bu biraz karmaşık ve pahalı olan bir tedavi biçimidir. Buna rağmen, sonuçlar çok olumlu olmuştur ve şimdilik bu gelişmeleri daha da iyileştirebilmek için umut vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • MPI Cognition: New Study: Reversal of Cognitive Decline in Alzheimer’s Disease
  • Science Daily: Pre and post testing show reversal of memory loss from Alzheimer’s disease in 10 patients
  • El Confidencial: Un grupo de científicos asegura haber revertido los efectos del alzhéimer

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.