Bir İlişkiyi Sonlandırmadan Önce Sormanız Gerekenler

Bir ilişkiden elinizi eteğinizi çekmeden önce kendinize, bu çok önemli beş soruyu sorun. Belki de kendiniz hakkında bilmediğiniz şeyler keşfedeceksiniz. Önünüzdeki yolculuktan bilgelik kazanacak ve doğru olduğunu bildiğiniz için verdiğiniz karara güveneceksiniz.
Bir İlişkiyi Sonlandırmadan Önce Sormanız Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bir ilişkiye son vermek çok büyük ve önemli bir karardır. Bu nedenle, bir ilişkiyi sonlandırmadan önce bu durumu bir fırsat olarak değerlendirebilmek önemlidir. Bu, kendimize bazı büyük ve önemli sorular sormak için bir fırsattır.

Yani anlayacağınız, bu beş önemli soruyu sormak için. Bunlar gözlerimizi açıp üzerine düşüneceğimiz sorulardır. Ayrılma kararının iyi bir seçim olduğu ya da yanlış yolu seçip seçmediğimiz üzerine düşünmemiz gerekir.

Ayrıca, bu soruların hepsi bu ilişkiden ders almamıza yardımcı olacaktır. Eğer ilişkiyi sona erdirmeye karar verirsek, gelecekte daha sağlıklı ve daha güçlü bağlar kurabiliriz.

Bir İlişkiyi Sonlandırmadan Önce Sormanız Gerekenler

1. Eşinizde “mükemmel kişiyi” mi arıyorsunuz?

bir ilişkiyi sonlandırmadan önce

Bunu anlamak önemlidir, çünkü hepimizin yüksek beklentileri vardır. Bazen, bu gerçek dışı beklentiler gerçekliği çarpıtabilir ya da sağlıklı bir ilişkiye zarar verebilir. Bazen, diğer kimsenin de insan olduğunu hesaba katmayız. Onların bir prototip olduğunu ya da bu ilişki deneyiminin iyi gitmeyeceğini düşünebiliriz.

Herhangi bir ilişkide de olduğu gibi, beklentilerimizin tamamı mükemmel bir şekilde karşılanamayabilir. Sinirli hissetmeye başlayabiliriz ve bu hayal kırıklığına neden olabilir. Aynı zamanda, diğer kişiyi yargılama ya da suçlama eğilimi gösterebiliriz.

Eşimizi bu imkansız beklentileri karşılayamadığı için ilişkimizi bitirmeyi düşünmeye başlayıp başarmadığımızı kendimize sormamız önemlidir.

Eğer durum buysa, bir ilişkiyi gerçek dışı idealleştirme eylemimizin yol açtığı bu göz bağını ortadan kaldırmayı öğrenmemiz gerekir. Diğerlerinin de insan olduğunu hatırlamak zorundayız.

çift terapi

2. Bir ilişkiyi sonlandırmadan önce kendinize “İlişkim sağlıklı değil mi?” diye sorun

Bir ilişkiyi sona erdirme sorunu, zamanla birlikte artan mutsuzluk duygusundan kaynaklanabilir. Eğer durum buysa, ilişkinin sağlığı üzerine düşünmek önemlidir. Bunun bizim için sağlıksız olup olmadığını belirlememiz gerekir.

Bu geçmişi anımsama sürecini başarıyla tamamlamak için, alana ve en önemlisi zamana ihtiyacımız vardır.

Hisler, duygular ve acılar olayları net olmayan bir şekilde görmemize ve mantıksız kararlar vermemize neden olabilir. Belki de bize zarar veren istismar, manipülasyon, yalan ya da kötü muamele bulgularını fark etmediğimizi anlarız.

Şu anda sağlıksız bir ilişki içindeysek, onu mümkün olan en hızlı şekilde bitirmemiz gerekir. Adının da net bir şekilde gösterdiği gibi, ilişki, ilişkiden zevk almayan iki insana ya da içindeki sevgiye zarar vermektedir.

Bu makale aracılığıyla daha fazla bilgi edinin: Başkalarını Memnun Etmek İçin Yaşamak Gereksiz Bir Fedakarlıktır

3. İçinde bulunduğum durum bir karar vermek için çok mu stresli?

bir ilişkiyi sonlandırmadan önce sormanız gerekenler

Önemsiz gibi görünse de, aşırı çalışma ve stres dönemleri de sorunlara neden olabilir. Bu durum bizi daha az anlayabilir, başkalarına hoşgörülü davranır hale getirip zayıf kararlar vermemize neden olabilir.

Kendimizi çok fazla stres ve endişe içeren bir durumda bulduğumuz zaman, yerleşmiş sınırları aşabilir ve çevremizdeki her şeye karşı doğru bakış açısını hızla kaybedebiliriz.

Bundan dolayı, büyük bir karar verirken bu faktörleri dikkate almamız gerekir.  Özellikle ciddi bir ilişkiyle birlikte, stres ve sadece yaşamın aşırı yükü nedeniyle bu şekilde hissedebiliriz.

4. Üçüncü bir kişi ilişkimi etkiliyor mu?

Diğer insanların bizim ve ilişkimiz üzerinde sahip oldukları etki şaşırtıcıdır. Farkına vardığımızdan daha fazla olabilir. Bu kavramı anladığımızda, kesinlikle kendimize bu soruyu sormalıyız.

Örneğin, bir ebeveynin çocuğunun ilişkisini kabul etmeyi reddetmesi, ilişkilerinin sağlığını etkileyerek bir çift arasında çatışma ve gerginlik yaratabilir.

Bir arkadaşımız ya da aile üyemiz sevgilimizi reddettiğinde ya da onaylamadığında, hakarete uğramış ve incinmiş hissedebiliriz. En kötüsü, bu acıyı bilinçsiz bir şekilde ilişkimize ya da partnerimize yansıtacak olmamızdır. Bütün hayal kırıklıklarımızı ve genel olarak her şeyi bu kişi üzerine yıkarız.

5. Kararıma güveniyor muyum ya da şüphelerim mi var?

genç kadın

Bizlere yaşamlarımızın kişisel yönleriyle alakalı, başkalarının görüşlerine özel bir dikkat göstermemiz öğretildi. Bununla birlikte, bu yönler yalnızca bizim eleştirmeni olmamız gereken şeylerdir.

Belki bir arkadaşınız size bu ilişkinin sizin için iyi olmadığını ya da partnerinizden hoşlanmadığını söyler. Ailenizin bir üyesi, diğer yandan, bir şeyleri kaçırdığınızı söyleyebilir. Bu fırsatın parmaklarınızın arasından kayıp gitmesine nasıl izin verdiğinizi sorarlar…

Bütün bu düşünceler ve daha fazlası, karar verme anınız üzerinde büyük etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, SİZ’in ne istediğiniz konusunda net bir şekilde düşünmeniz ve bunu anlamanız zorunludur.

Başkalarının görüşlerinin farklı bir provokasyona neden olmasına izin vermeyin. İçinize bakın ve yalnızca sizin gerçekten ulaşabileceğiniz yanıtı bulun.

Bir ilişkiyi sonlandırmadan önce kendinize, bu çok önemli beş soruyu sorun. Belki de kendiniz hakkında bilmediğiniz şeyler keşfedeceksiniz. 

İllüstrasyon izni Paula Bonet’e aittir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Whisman, M. A., & Beach, S. R. H. (2012). Couple Therapy for Depression. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.21857
  • Lebow, J. L., Chambers, A. L., Christensen, A., & Johnson, S. M. (2012). Research on the Treatment of Couple Distress. Journal of Marital and Family Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1752-0606.2011.00249.x
  • Halford, W. K., & Sweeper, S. (2013). Trajectories of adjustment to couple relationship separation. Family Process. https://doi.org/10.1111/famp.12006
  • Atkins, D. C., Dimidjian, S., Bedics, J. D., & Christensen, A. (2009). Couple Discord and Depression in Couples During Couple Therapy and in Depressed Individuals During Depression Treatment. Journal of Consulting and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1037/a0017119

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.