Böceklerden Kurtulmak İçin 5 Zehir

Eğer bir bahçeniz varsa ve bitkileri yemek isteyen böceklerden kurtulmak istiyorsanız ya da bir fare ile birlikte yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu gibi sorunlarla baş edebilmek için bazı ev yapımı yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu yazıda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz!
Böceklerden Kurtulmak İçin 5 Zehir

Tarafından yazılmıştır Fernando Clementin

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Evinizdeki istenmeyen ziyaretçilerden kurtulmayı sağlayan zehirler bizi etkileyen böceklerin türüne bağlı olmakla beraber bulundukları çevreye göre de değişiklik gösterirler. Böceklerden kurtulmak için doğal çözümler arıyorsanız, size söyleyeceklerimiz faydalı olabilir.

Hayatımızın bir döneminde, bizi ziyaret eden, çok da hoşnutluk yaratmayacak küçük canlılar tarafından etkilenebiliriz. Bu canlıların bir sürü değişik tipi mevcuttur: karıncalar, hamam böceği ve diğer böcekler; yabani otlar ve mikroplar; ya da seçeneklerin en korkutucusu fareler.

Durum her ne olursa olsun, problemin temeline inen çözümlerle başlamak, her zaman güzel bir çıkış noktası olur. Burada size zararlılardan kurtulmayı sağlayacak zehirlerin yapımını ve bir süreliğine de olsa onları unutmayı sağlayan bazı ev yapımı çözümleri gösteriyor olacağız.

Böcek ilacı kullanmanın riskleri

Evimizi işgal eden herhangi bir böcekle karşı karşıya geldiğimizde, tabii ki aklımıza gelen ilk çözüm böcek ilacı kullanmak olur. Fakat böcek ilacının kullanılması her zaman en iyi alternatif değildir.

Öncelikle, sağlık açısından birçok ciddi sorun çıkarabilir. Dünya Sağlık Örgütü bu tür ilaçların, çok az miktarlarına bile, bilerek ya da bilmeyerek maruz kalmanın insan sağlığı için oldukça tehlikeli olduğunu raporlamıştır.

Bu kuruluş tarafından yayımlanan istatistikler, 2002 yılında önleyici bir böcek ilacının ağızdan alınımı ile kendini zehirlemenin 186 bin kişinin ölümüne neden olduğunu ortaya koymaktadır.

Zehirlenmenin tek yolu bu değildir. Zehirlenme besin tüketimi ve hatta kirli içme suyu yoluyla meydana gelebilir. Tüm bunlardan dolayı birçok insan organik sebze bahçesine sahip olmayı tercih ediyor. Böcekler üretimlerine zarar vermesine rağmen, bu yöntemlere başvurmuyorlar.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Bahçenizde Kolayca Yetiştirebileceğiniz 10 Bitki

Böceklerden kurtulmak için 5 zehir

1. Kişniş

böceklerden kurtulmak için bir demet kişniş

Kişniş, akarları öldürmek için büyük bir kovucudur. Hazırlanması oldukça basittir: Kişnişin 10 dakika kaynatılması, karışımın süzülmesi ve bitkilerin üzerine sprey ile püskürtülmesi yeterlidir.

2. Böceklerden kurtulmak için lavanta

300 gram taze lavanta yaprağı ve bir litre su infüzyonuyla karıncaları uzaklaştırabilirsiniz. Püskürtmeden önce, bu karışımın soğumasını bekleyiniz, böylece daha etkili olacaktır.

3. Hamam böceklerini uzaklaştırmak için şeker ve karbonat kullanımı

şeker ve karbonat

Bu, böcekleri yok etmek için zehir olarak en çok kullanılan elementlerden biridir. Aynı zamanda, en çok talep edilenlerden biri. Hamam böceği mobilya, boru, çekmece, ısıtma, açıklık ve çatlaklarda saklanan son derece rahatsız edici böceklerdir. Onları ortadan kaldırmak için aşağıdaki yönteme başvurabilirsiniz:

  • Bir veya biden fazla kapta, hamam böceklerini çekecek olan şeker parçalarını ve sodyum bikarbonatı eşit miktarda karıştırın. Buna ek olarak az miktarda su ekleyin.
  • Sonra bu kapları evinizde genellikle hamam böceklerinin görüldüğü yerlere yerleştirin.
  • Başka bir seçenek doğrudan zemine dökmektir. Bu durumda karışıma su eklememek daha iyidir.

Elbette, bu rahatsız edici durumdan kurtulmak için böcek ilacı, tuzak ve yemlere de başvurabilirsiniz. Ancak, bu doğal ve ekonomik seçenek, diğer yöntemler kadar etkili olabilir.

Bu çözüme ek olarak, hamam böceği görülmesini önlemek için evde düzen ve hijyen sağlamak gerekir. Bu nedenle, evinizi temiz tutmaya ve sürekli havalandırmaya, duvardaki çatlakları kapatmaya ve tabaklarda yiyecekleri açıkta ve muslukta bırakmamaya özen gösterin, çünkü bunlar hamam böceklerini çeker.

4. Böceklerden kurtulmak için birebir sarımsak

Bitkilerinizi, hiçbir böceğin erişemeyeceği bir yerde tutmak için mükemmel bir yoldur. Sarımsak güçlü bir kovucudur; basit bir hazırlık ile bahçenizin zarar görmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

Bu infüzyonu elde etmek için sarımsak başını biraz sarımsak dişleri ve iki bardak su ile karıştırmalısınız. Pürüzsüz bir karışım elde edince, 24 saat bekletin.

Son olarak, bu karışıma üç litre su ekleyin. Bitkilerin üzerine püskürtün ve bahçedeki böcekleri unutun.

Bunları biliyor muydunuz? Bahçe İşlerinde Tarçın Kullanımı

5. Fareleri sodyum bikarbonat ile ortadan kaldırın

böceklerden kurtulmak için bir kase karbonat

Hiç şüphesiz ki, fareler bize en çok rahatsızlık veren zararlılardan. Buna ek olarak, fareler işlerini gece yapan gece hayvanlarıdır. Siz uyurken duvarlardan gelen fare hareketlerini duymak çok garip gelir.

Farelerden doğal yollar ile kurtulmak istiyorsanız, sodyum bikarbonat size yardımcı olabilir. Sodyum bikarbonatı, un ve şeker ile karıştırmanız gerekmektedir. Şeker, diğer tüm bileşenlerden daha fazla oranda olmalıdır (kabaca yüzde 50 ya da daha fazla).

Bu karışımı kemirgenlerin beslenebileceği küçük kaplara koyun. Kemirgenler tarafından yenildikten sonra, karbondioksitin midelerindeki asit ile temas ettiğinde çıkardığı gazlar nedeniyle öleceklerdir.

Bu zararlıları yok etmek, özellikle de zaten bir alana yerleştiklerinde, ciddi bir konudur. Onlardan kurtulmak mümkün değilse, profesyonel yardım aramak en iyi yöntemdir. Çünkü profesyoneller sağlığınıza zararlı olmayan ürünleri kullanarak durumu nasıl çözeceklerini bilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Plenge, F. Sierra, J. Castillo, Y. (2007). Riesgos a la salud humana causados por plaguicidas. Tecnociencia.
  • Barrera, J. F. (2007). Manejo holístico de plagas: más allá del MIP. XXX Congreso Nacional de Control Biológico-Simposio Del IOBC.
  • Matas, S. J. (2013). Comportamiento de plaguicidas persistentes en el medio ambiente. Centro Interdisciplinario de Investigación Para El Desarrollo Integral Regionla Unidad Durango Del Instituto Politécnico Nacional.
  • Chapagain, R. (2011). Regulación internacional del uso de pesticidas: la experiencia de Costa Rica. Rev Costarr Salud Pública.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.