Böbrek Sağlığınız İçin Faydalı 8 Gıda

Böbreklerinizi mükemmel bir durumda tutmak ve vücudunuzun geri kalanına zarar verebilecek bazı komplikasyonların gelişmesini önlemek için uygun bir diyet gereklidir. Bu yazı aracılığıyla yardımcı olabilecek gıdalar hakkında bilgi edinin!
Böbrek Sağlığınız İçin Faydalı 8 Gıda
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Böbrek sağlığınız, kardiyovasküler sisteminizin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak kadar önemlidir.

Her ne kadar durumun ciddiyetini görmezden gelsek de, böbreklerimiz, kanı filtreleme ve idrara çıkma aracılığıyla vücudun ihtiyacı olmayan büyük miktarda atığı uzaklaştırmak adına gece gündüz çalışan organlardır.

2 litre suyu uzaklaştırmak ve kan basıncımızı sabit bir seviyede tutmak için böbreklerin yaklaşık 190 litre kanı filtreden geçirdiği tahmin edilmektedir.

Ayrıca, bazı hormonların ayrışma süreçlerini ve vücutta meydana gelen iltihaplanmaları düzenlemek için böbrek fonksiyonları gereklidir.

Sorun şu ki, tıpkı diğer sistemler gibi, vücutta biriken fazlalık toksinler ve sıvılar nedeniyle böbreklerin de görevlerinde kesintiler meydana gelebilir.

Sonuç olarak, daha yavaş çalışmaya başlarlar ve zamanla, yaşam kalitenizi azaltabilecek negatif reaksiyonlar üretirler.Bu nedenle günlük alışkanlıklarınızı daha iyi hale getirmek, sağlıklı bir diyet takip etmek ve daha fazla sıvı tüketmek oldukça önemlidir.

Bu makalenin devamında size, özellikleri nedeniyle böbreklerinizi korumak için oldukça ideal olan 8 gıdadan bahsedeceğiz. Ne olduklarını öğrenin!

1. Lahana

lahana

Lahana, serbest radikaller ve toksinler tarafından zarar görmüş böbreklerin korunması için tavsiye edilen bir gıdadır.Absorbe edildikleri vakit vücuttaki hücreleri ve dokuları koruyan fitokimyasallar ve doğal lifler açısından zengin bir besindir.

Vitamin ve mineralleri böbrek yetmezliği riskini azaltmaya yardımcı olur. Zaman geçtikçe, enfeksiyon riskini azaltan bağışıklık sistemini de güçlendirir.

2. Dutsu meyveler

Düzenli olarak taze dutsu meyveler yerseniz, vücuttaki böbrek fonksiyonlarını desteklemek için gerekli olan önemli miktarda A ve C vitamini sağlarsınız.

İdrar söktürücü bileşenleri sıvıların vücuttan atılmasını destekler ve aynı zamanda iltihabı azaltır.Toksinlerin neden olduğu hasara karşı koruyucu bir bariyer oluşturan doğal lif ve antioksidanları içerir.

Ayrıca, sistit ve idrar yolu enfeksiyonları gibi problemleri ortadan kaldırmaya yardımcı oldukları için mesane adına da birer tonik görevi görürler.

3. Sarımsak

böbrek sağlığınız için sarımsak

Çiğ sarımsağı düzenli olarak tüketmek, böbrek yetmezliği ve idrar yolu enfeksiyonlarından muzdarip olma riskinizi azaltmaya yardımcı olur.

Bu bileşen, böbreklerdeki birikmiş toksinleri ve mikroorganizmaları temizlemeye yardımcı olan antioksidan ve anti-bakteriyel özellikler içerir.

Aynı zamanda, anti-enflamatuvar ve doğal bir idrar söktürücü görevi görür, böylelikle ağır metallerin dışarı atılmasını teşvik ederken böbrek fonksiyonlarının yeniden kurulması için idealdir.

Bu yazımızı da okuyun : Sarımsak Yemenin Faydaları Nelerdir?

4. Elma

Elma, böbreklerin temizlenmesini destekleyen idrar söktürücü ve detoks etkili özelliklere sahiptir.

Yüksek seviyedeki idrar söktürücü lifleri ve antioksidanlara ek olarak, böbrek sağlığını güçlendirir; böbrek taşı ve enfeksiyonu geliştirme riskinizi azaltır.

Aşırı iltihaplanma ve sıvı tutulumunu durdurarak pH seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan doğal asitleri ve esansiyel mineralleri içerir.

5.Böbrek sağlığınız için Patlıcan

patlıcan

Diyetinize düzenli olarak patlıcanı dahil etmek, böbreklerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir ve zamanla kalp ve damar sağlığınızı da destekler.Bu yiyecek, A ve C vitaminleri ve potasyum gibi mineraller için mükemmel bir kaynaktır.

Bunlar böbrekleri temizlemeye ve kronik sağlık sorunlarının gelişimini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.İdrar söktürücü özellikleri idrarın üretimini artırır; mesane ve idrar yolunun temizlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca, sahip olduğu güçlü antioksidanlar göz önüne alındığı zaman, oksidatif stresin ve serbest radikallerin neden olduğu rahatsızlıkların giderilmesi için de idealdir.

6.Böbrek sağlığınız için Karnabahar

Turpgillerden gelen bu sebze, her ikisi de böbrekleri güçlendirmek ve enfeksiyonları önlemek için gerekli olan C vitamini ve folik asit kaynağıdır.

Antioksidanları, atıkların vücuttaki toksik etkilerini etkisiz duruma getirmeye yardımcı olur; iltihaplanmayı ortadan kaldırır, yetersizlik ve kanser riskini azaltırlar.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, besin ögeleri kan dolaşımını destekler. Bu da böbrekleri temiz tutmak ve zararlı maddelerden arındırmak için gereklidir.

7. Zeytinyağı

böbrek sağlığınız için zeytinyağı

Zeytinyağında bulunan esansiyel yağ asitleri sadece kolesterol seviyelerini düzenlemek için değil aynı zamanda oksidasyon oranını azaltmak ve pozitif böbrek fonksiyonlarını desteklemek için de idealdir.

Yüksek antioksidan içeriği, hücreleri, serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korur. Bunun sayesinde, kanser ve iltihaplı vakaların riskini azaltır.

8.Böbrek sağlığınız için Yumurta akı

Yumurta akı yüksek enerji değeri olan bir besindir. Temel aminoasitleri nedeniyle, böbrek işlevlerini uyarmak için idealdir.

Bu besinler, vitamin ve mineral sentezine vücuda yardımcı olur; boşaltım ve bağışıklık sistemlerini destekler ve böylelikle enfeksiyonların oluşma riskini azaltır.Böbrek sağlığınız için endişeleniyor musunuz? Bahsi geçen gıdaların tüketimini artırın ve yağ oranı düşük, dengeli bir diyet takip edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Center for Disease Control and Prevention. (2017). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet, 2017. US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention.
  • Finley, J. W. (2009). Functional foods. In Adequate Food for All: Culture, Science, and Technology of Food in the 21st Century. https://doi.org/10.1201/9781420077544

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.