Bu Altı Bitkisel Reçeteyle Yüksek Kolesterolü Azaltın

Yüksek kolesterolü azaltmaya yardımcı olması için her gün sağlıklı bir diyeti takip etmeli, egzersiz yapmalı ve stres yönetimine özen göstermenin yanı sıra bu otları kullanmalısınız.
Bu Altı Bitkisel Reçeteyle Yüksek Kolesterolü Azaltın
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 28 Eylül, 2020

Yüksek kolesterol probleminiz varsa, hafife almamalısınız ve en kısa sürede bu konuda bir şeyler yapmalısınız. Sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için kolesterol seviyeleriniz dengede olmalı. Bu nedenle, yüksek kolesterolü azaltmaya yardımcı olması için burada paylaştığımız doğal reçeteleri kullanabilirsiniz.

Bu makalede, yüksek kolesterolü azaltmada etkili, çok şifalı altı bitki hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca, bu şifalı bitkilerin yanı sıra sağlıklı bir diyet, fiziksel egzersiz, iyi alışkanlıklar ve günlük olarak hatıra değer miktarda olumlu duyguyu hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.

Yüksek kolesterolü azaltmaya yardımcı reçeteler

kolesterolden tıkalı damar

Bazı şifalı bitkiler, sağlığınıza herhangi bir yan etkide bulunmadan doğal olarak vücudun kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, aynı zamanda, tükettiğiniz hayvansal gıdaların içeriğini ve miktarını kontrol etmeli ve diyetinize daha fazla sebze eklemelisiniz.

Bu noktada, trans yağ tüketimini azaltmak da çok önemlidir. Margarin, soslar, kremalar, dondurma, cips vb. gibi her türlü işlenmiş gıda bünyesinde trans yağ barındırır.

Aynı şekilde, sinir sisteminizin kolesterol seviyeleriniz üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Bu bağlamda, stres etkili bir faktördür çünkü karaciğer fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyip kolesterol seviyelerinizi artırabilir.

1. Yeşil çay

Yeşil çay, çeşitli kültürlerde tüketilen oldukça eski bir içecektir zira bu şifalı çayın muhteşem faydaları vardır. Yüksek antioksidan içeriği yaşlanmayı önleyerek onu mükemmel bir içecek yapar. Buna ek olarak, kateşin içeriği kötü kolesterol seviyenizi (LDL) azaltmaya yardımcı olur.

Her gün bir veya iki bardak yeşil çay tüketmeniz önerilir.

Bununla birlikte, vücudun besin maddelerinden aldığı demiri emmesini engellediği için yemeklerle birlikte tüketilmesi önerilmez.

Aynı şekilde, yeşil çay kafein de içerir ancak siyah çayın kafein oranı daha azdır

2. Enginar yaprakları

yüksek kolesterolü azalmak için enginar çayı

Enginar, çok sağlıklı ve karaciğer için çok faydalı bir sebzedir. Aynı zamanda, yaprakları demlenerek hazırlanan çayının tadı biraz acı olsa da aroması güçlü bir reçetedir. Bununla birlikte, yüksek kolesterolü kontrol altına almak için çok etkilidir.

Aynı şekilde, bu çay, bütün sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirmek ve vücudu toksinlerden temizlemek için iyi bir tedavidir. Bu reçete sayesinde sağlığınızı genel olarak iyileştirebilir ve olası kronik problemleri önleyebilirsiniz.

3. Zencefil

Zencefil, sayısız faydalarından ötürü, sağlıklı bir diyetin dışında bırakılmamalıdır. Kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra sindirimi kolaylaştırır, su tutulmasını önler ve kilo vermenize yardımcı olabilir.

  • Zencefilden çay yapmak veya onu her türlü tatlı ve tuzlu tarife eklemek için taze ya da kuru zencefili kullanabilirsiniz. Elde edeceğiniz sonuç, herhangi bir tarif için geçerli olan bambaşka bir lezzet olacaktır.
  • Ayrıca kurutulmuş zencefil ya da zencefil şekeri de satın alabilirsiniz. Bu şekilde, canınız ne zaman isterse kullanabilmeniz için elinizin altında olur.

4. Karahindiba

Karahindiba, özellikle de karaciğer ve böbrekler için faydalı, toksinlerden arındırıcı özelliklere sahip şifalı bir bitkidir. Bu nedenle, vücudunuzu temizlemek ve herhangi bir sağlık problemini önlemek için ideal bir seçenektir.

Bu bitki, sadece kolesterolü düşürmekle kalmayıp aynı zamanda onun arterler üzerindeki olumsuz etkilerini önleyen bir bileşen olan inositolü içerir. Çayını demleyerek ya da yağını tüketerek – örneğin salatalarda – bu bitkinin özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

5. Safran

safran

Safran etki derecesi çok yaygın olarak bilinmeyen bir reçetedir. Bu bitki, yiyeceklere sarımsı bir renk sağlayan bir gıda boyası olarak çok daha popülerdir. Bununla birlikte, safran çayı yüksek kolesterol seviyelerinizi düşürmede size yardımcı olabilir.

Bu, iyileştirici güçlerden sorumlu bileşen bir pigmenttir ve krosetin olarak adlandırılır. Günlük olarak tüketildiğinde, kılcal kan damarlarınızı besler ve damar tıkanıklığını önler.

Bu nedenle, bu bitkiyi tüketerek kardiyovasküler sağlığınıza hak ettiği özeni gösterebilirsiniz.

6. Boğa dikeni

Yüksek kolesterol seviyelerini azaltabilen son reçetenin ismi boğa dikeni. Bu şifalı bitki, karaciğer problemleri karşısında uygulanabilecek en ideal tedavilerden biridir, çünkü işlevlerini desteklemenin yanı sıra siroz, hepatit ve karaciğer yağlanması gibi durumlarda bu organın yenilenmesine yardımcı olur.

Çay ya da takviye halinde tüketilen boğa dikeni kanın trigliserid seviyelerini düzenler ve iltihabı azaltır. Kanınızı arıtması ve her türlü sağlık probleminin önüne geçmesi için yılda bir veya iki kez, aralıksız üç ay boyunca deve dikeni kullanmak çok faydalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lawes, C. M. M., Hoorn, S. Vander, Law, M. R., & Rodgers, A. (2004). High cholesterol. In Comparitive Quantification of Health Risks. https://doi.org/10.1007/s11356-012-1164-x
  • Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: A literature review. Chinese Medicine. https://doi.org/10.1186/1749-8546-5-13
  • Hartley, L., Flowers, N., Holmes, J., Clarke, A., Stranges, S., Hooper, L., & Rees, K. (2013). Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009934.pub2
  • Gebhardt, R. (1998). Inhibition of Cholesterol Biosynthesis in Primary Cultured Rat Hepatocytes by Artichoke (Cynara scolymus L.) Extracts . Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics .
  • Bundy, R., Walker, A. F., Middleton, R. W., Wallis, C., & Simpson, H. C. R. (2008). Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: A randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.03.001
  • Thomson, M., Al-Qattan, K. K., Al-Sawan, S. M., Alnaqeeb, M. A., Khan, I., & Ali, M. (2002). The use of ginger (Zingiber officinale Rosc.) as a potential anti-inflammatory and antithrombotic agent. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1054/plef.2002.0441
  • Jafarnejad, S., Keshavarz, S. A., Mahbubi, S., Saremi, S., Arab, A., Abbasi, S., & Djafarian, K. (2017). Effect of ginger (Zingiber officinale) on blood glucose and lipid concentrations in diabetic and hyperlipidemic subjects: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.12.006
  • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067
  • Derosa, G., Bonaventura, A., Bianchi, L., Romano, D., D’Angelo, A., Fogari, E., & Maffioli, P. (2013). Berberis aristata / Silybum marianum fixed combination on lipid profile and insulin secretion in dyslipidemic patients. Expert Opinion on Biological Therapy. https://doi.org/10.1517/14712598.2013.832751

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.