C Vitamini Eksikliğinin 8 Belirtisi

C vitamini; bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, hücresel onarım ve yaraların iyileşmesi için de gereklidir. Bu vitamin olmadan yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bu yazımızda bu konu hakkında daha fazla bilgi edinin!
C Vitamini Eksikliğinin 8 Belirtisi
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vitaminlerin bizim için önemli bir rol oynadığı bir sır değildir. Bunlar, sağlığımızın temelidir ve vücudumuzun doğru şekilde çalıştığından emin olmak için önemlidir. Bunlar arasında, C vitamini en bilinen ve önemlilerindendir. Bu, sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yaradığı için değildir. Aynı zamanda, vücudunuzdaki birçok süreçte rol aldığı için de geçerlidir.

Düzenli olarak C vitamini almanın çeşitli faydaları vardır. Bunların arasında artan kan akışını, hücre büyümesinin artmasını ve oksidasyonun neden olduğu zarar en aza indirilmesini görmekteyiz.

Ayrıca, demiri doğru bir absorbe etmek ve kalsiyumu da kullanmak gereklidir. Buna karşılık olarak, kalsiyum birçok ilginç fayda sağlar.

Tüm bu nedenlerden dolayı, C vitamini eksikliği vücudunuzda bir dizi olumsuz reaksiyona neden olabilir. Bunlar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı doğrudan etkiler.

Başlangıçta bunu fark etmek zordur. Fakat zaman geçtikçe, bazı semptomlar ortaya çıkmaya başlar ve açıkça görülür hale gelir. Onlara bir göz atalım!

1. Zayıflayan saç ve saç dökülmesi

Zayıflayan saç ve saç dökülmesi genellikle çeşitli faktörlerle ilişkilendirilir. Bu faktörler, saç derinizin ve saçlarınızın zarar görmesine neden olabilir.

Bu faktörlerin arasında C vitamini eksikliği yaygın bir nedendir. Bunun nedeni, saça gücünü veren proteinleri ve kolajeni korumak için gerekli bir besin maddesi olmasıdır.

Bu vitaminin bulunduğu yiyecekleri içermeyen diyetler, saç dökülmesine, kuruluğa ve kel kalmaya neden olabilir.

2. Tekrarlayan enfeksiyonlar

C vitamini eksikliği olan insanlar, sağlıklı olmak için bunun eksikliğini yaşamayanlara oranla daha fazla enfeksiyona maruz kalırlar.

Bu besin, vücudunuzun savunma sistemleri için çok önemlidir. Düşük seviyesi, her türlü hastalığa neden olabilen patojenleri yok etme kabiliyetinizi azaltır.

Sürekli idrar yolu enfeksiyonları, oral problemler ve cilt alerjileri, daha fazla C vitamini almanız gerektiğini söyleyen işaretlerdir.

3. Ruh halinde değişimler

Çoğu kişi onu görmezden gelse de, bu vitaminin duygusal sağlığımız ile de ilişkisi vardır.

Yeterli miktarda almanız zihinsel istikrar ve huzur sağlar ve kötü ruh hallerine neden olan hormonları kontrol eder.

Vücudumuzda düşük düzeyde olması, bizi etkileyen sinir bozucu ruh durumlarına, strese ve olumsuz duygulara neden olabilir.

4. Yorgunluk

Devamlı yorgunluk hissi, birçok nedenden ve sağlık probleminden kaynaklanan bir semptomdur.

C vitamini eksikliği ise buna bir sebeptir. Bu besin, zihinsel ve fiziksel işlevin çok iyi çalışması için gereklidir.

Gerekli miktarda C vitamini almamak, yeterli dinlenmeye bir engel oluşturabilir. Aynı zamanda tükenme duygusunu da arttırır.

5. Yaraların iyileşmesinde yavaşlama

Bu besin, doğru oksijenasyonu ve hücresel onarımı sağlamak için gereklidir. Sonuç olarak, vücudunuzda bu vitaminin azalması yaraların iyileşmesini zorlaştırır.

Eğer yeterli C vitamini almıyorsanız, iyileşmenin daha uzun sürmesi normaldir. Ayrıca, morluklar da hemen oluşabilir.

6. Vücutta ağrı

Sürekli vücut ağrıları bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Bunun nedeni, bu ağrıyı yaratan birçok şey olmasıdır.

Bunlardan biri, en bilinen besin maddelerinin alınmamasıdır. Bu özellikle doğrudur çünkü bu besinler doğrudan kaslarınızı ve eklem sağlığınızı etkiler.

Örneğin, C vitamini eksikliği, bazı mineralleri doğru bir şekilde absorbe etme yeteneğinizi azaltır. Bu, kasların zayıflamasına neden olur.

Ayrıca, doğru kolajen üretimine de engel olur. Bu, eklemlerinizi koruyan kıkırdağın zayıflamasına neden olur.

7. Cilt kuruluğu

Günlük olarak yeterli miktarda C vitamini almak en iyi alışkanlıklardan biridir. Pürüzsüz, gü zel ve hastalıksız cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

Bu besin, kolajen ve elastinin erken kaybını yavaşlatır. Bunlar, cildinizin sıkılığını ve elastikiyetini korumakla görevli olan iki maddedir.

Düzenli olarak yeterli miktarda C vitamini almak serbest radikallerin olumsuz etkilerini en aza indirir, toksinlerin atılmasını sağlar ve erken yaşlanma riskini azaltır.

Eğer bu da yetmediyse, düzgün bir cilt hidrasyonu için gereklidir. Bunun nedeni, besin maddelerinin ve sıvıların emilmesine yardımcı olmasıdır.

8. Kardiyovasküler hastalıklar

Kardiyovasküler hastalıkların erken gelişmesinin beslenmenizdeki C vitamini ile yakından ilgisi vardır. Çeşitli faktörlerden gelen durumlar vardır. Fakat, C vitamininin az bulunması, bunun gelişimini etkiler.

Antioksidan etkileri kolesterolün birikimini azaltır. Ayrıca kanın temizlenmesini ve toksinlerin atılmasını destekler.

Organlarınızın bağlantı dokusunu yapmak için hayati bir maddedir. Yani bunun sonucu olarak da, hücrelerinizin, damarlarınızın ve arterlerinizin fonksiyonunu desteklemektedir.

Besinsel açıdan bir eksikliğiniz olduğunu düşünüyor musunuz? Bunları doğal kaynaklardan alabilmek için kendinizi bilinçlendirin. Doğru miktarı alabilmek için de yeme alışkanlıklarınızı iyileştirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Manela-Azulay, M., Mandarim-de-Lacerda, C. A., Perez, M. de A., Filgueira, A. L., & Cuzzi, T. (2003). Vitamina C. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/S0365-05962003000300002
    Oro, J. R. D. X., & Donnamaría, M. C. (2006). Acción farmacológica, biofisicoquímica y estructura dinámica de la vitamina C. Acta Farmaceutica Bonaerense.
    Tuero, B. (2000). Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.