Uykusuzluk için En Etkili Bitki Çayları
Zaman zaman hepimiz uyumakta zorlanırız. Uykusuzluk, bir diğer adıyla insomnia iş performansımızı ve günlük hayatımızı etkileyebilir.
Uykusuzluğa birçok faktör neden olabilir, aşağıda bu faktörleri birincil ve ikincil olmak üzere iki farklı grupta inceleyeceğiz.
Depresyon, stres veya anksiyete gibi duygusal sorunlar ikincil faktörler arasındadır. Ayrıca eklem iltihabı, baş ağrısı, astım, tiroid sorunları, mide asidi veya menopoz gibi fiziksel durumlar da ikincil faktörler olarak kabul edilir. Fakat, uykusuz olmak için herhangi bir nedenin olmadığı durumlar da vardır.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz rahatsızlıklardan herhangi birine sahipseniz, uykusuzluk sorunundan önce bu rahatsızlığınızı tedavi etmeye çalışmalısınız.
Ayrıca bakınız: Depresyonla Mücadele Etmeye Yarayan Zihinsel Yöntemler
Bu yazımızda, sizi rahatlatacak ve uykusuzlukla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı bitki çaylarını öğrenebilirsiniz.
Kediotu ile Uykusuzluk Sorununuzu Yenebilirsiniz
Listemizin başında, tarihte uzun yıllardır uyku problemleri için kullanılan kediotu bulunuyor. Bu bitki sinirleri düzenler ve kasları rahatlatır. Strese, depresyona ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir, adet sancısını azaltır.
Ayrıca bakınız: Regl Şiddetini Azaltmak İçin 4 Tavsiye
Uykusuzluk Sorununa Papatya Çayı İle Son Verin
Papatyayı bir çok özelliğinin yanı sıra uyku problemleri için de birebirdir. Demlediğiniz papatya çayını iltihap oluşumunu önlemesi için içebilir, saçlarınızın rengini açmak için sürebilir, boğazı rahatlatmak için gargara yapabilirsiniz. Ayrıca, yaralara da iyi gelir.
Ihlamur
Ihlamur sadece uykusuzluk için değil, aynı zamanda sinirleri yatıştırmak, kasları rahatlatmak, ağrıları dindirmek ve mide kramplarını gidermek için kullanılabilir. Eklem iltihaplanması ve solunum yolu hastalıkları için oldukça etkilidir. Baş, karın ve boyun ağrılarına iyi gelir.
Ayrıca, böcek sokmaları, güneş yanıkları ve cilt bakımı için kullanılabilir.
Melisa Çayı İle Uykusuzluk Sorununuzu Yenebilirsiniz
Melisa, sinir sistemini rahatlatan bir bitki olduğu için uykusuzluk sorunlarıyla başa çıkmak için önerilir. Stres, uykusuzluk, kas spazmları, kalp çarpıntısı ve sindirimin düzenlenmesi için kullanılır.
Şerbetçiotu
Bu bitki rahatlatıcı bir etkiye sahiptir, özellikle stres ve uykusuzluk için önerilir. Öte yandan sindirim sistemini düzenlemek için de kullanılabilir. Migrene, yorgunluğa iyi gelir ve afrodizyak olarak kullanılabilir. Ayrıca yaraları iyileştirmek için haricen sürülebilir.
Çarkıfelek
Bu bitki yatıştırıcı, uyku getirici ve bedeni rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca anksiyete, yoksunluk sendromu, denge bozukluğu ve damar enflamasyonlarının tedavisinde kullanılır.
Nane
Nane sinir sistemini düzenler ve uykuyu tetikler. Ayrıca mide sorunlarına, gastrite ve kas spazmlarına iyi gelir.
Daha iyi bir uyku için öneriler
- Geç saatlere kadar televizyon seyretmeyin.
- Hafif yiyeceklerle beslenin ve yemek yedikten sonra hemen uyumayın.
- Uyku düzeninize sadık kalın.
- Yatmadan önce duş alın.
- Telefon veya bilgisayarınızı yatağa almayın.
- Çarşaflarınızı temiz tutun.
- Uyumadan önce alkol tüketmeyin.
- Orta sertlikte bir yatak kullanın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sivertsen, B., Lallukka, T., Salo, P., Pallesen, S., Hysing, M., Krokstad, S., & Øverland, S. (2014). Insomnia as a risk factor for ill health: Results from the large population-based prospective HUNT Study in Norway. Journal of Sleep Research. https://doi.org/10.1111/jsr.12102
- Hayat, K., Iqbal, H., Malik, U., Bilal, U., & Mushtaq, S. (2015). Tea and Its Consumption: Benefits and Risks. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.678949
- Sivertsen, B., Lallukka, T., Petrie, K. J., Steingrimsdottir, O. A., Stubhaug, A., & Nielsen, C. S. (2015). Sleep and pain sensitivity in adults. Pain. https://doi.org/10.1097/j.pain.0000000000000131
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377