Daha Sağlıklı ve Davetkar Bir Yatak Odası için 5 Fikir

Yatak odamızda evin diğer odalarından daha fazla saat harcarız. Bu önemli odanın, bu 5 harika ipucu ile nasıl daha sağlıklı ve daha davetkar, samimi bir yer haline getirilebileceğini öğrenin.
Daha Sağlıklı ve Davetkar Bir Yatak Odası için 5 Fikir

Son Güncelleme: 15 Ocak, 2019

Kesin olan bir şey vardır: yatak odası gün içerisinde evin herhangi bir bölümünden daha fazla zaman geçirdiğimiz yer halini alır. Ayrıca, orada geçirdiğimiz zaman sağlığımız için en önemli unsurlardan biridir. Çünkü burası dinlenmek, rahatlamak ve partnerimizle zaman geçirmek için kullandığımız odamızdır.

Işıklandırma, renkler, nem oranı, havalandırma ve koku gibi faktörlere dikkat etmemiz gerekmektedir. Bütün bu özellikler yatak odamızın kalitesini etkilemektedir.

Bu yazımızda, size daha sağlıklı ve davetkar bir yatak odası için 5 fikir vereceğiz. Bunlar sağlığımızı pozitif bir şekilde etkileyecektir ve daha iyi uyumamızı sağlayacaktır. Bu şekilde, daha fazla enerji ile ve iyi bir ruh halinde uyanırsınız.

1. Doğru ışıklandırma

sade renkli oda

Aydınlatma, sağlıklı ve mutlu hissetmemiz için çok temel bir şeydir. Eğer doğal ışık alan bir yatak odanız varsa, bu size çok yardımcı olur. Eğer odanız doğal bir şekilde ışık almıyorsa, mesela Himalaya tuz lambaları gibi, sıcak ışığa sahip olanları arayın. Bunlar turuncu bir ışık verecektir.

Ayrıca odanın farklı alanlarına da büyük mumlar koyabiliriz. Bunlar özel durumlar için yakılabilir. Eğer odanız çok karanlıksa, mümkün olduğunca açık ve beyaz renkler kullanmaya çalışın. Bu, odanın daha ferah ve geniş görünmesini sağlayacaktır.

Eğer büyük ve aydınlık bir odaya sahipseniz işler farklıdır. Bu durumda, dekoratif unsurlar, yumuşak ışıklar ve daha koyu renklerle oynayabilirsiniz. Aksi takdirde, odanız çok soğuk veya verimsiz görünebilir.

2. En iyi renk

düzenli oda

Duvarları boyama zamanı geldiğinde, akılda tutulması gereken birkaç nokta vardır. Duvarların, sadece estetik bir faktör olmadığı gerçeğinin bilincinde olun. Duvarların rengi aynı zamanda ruh halimizi etkiler.

Yatak odası için, ulaşmayı istediğiniz hedefi daima göz önünde bulundurmanızı öneririz. Odanıza renk katmak için sayısız seçenek vardır. Bir duvarı veya bir duvarın bir bölümünü boyayabilirsiniz. Ayrıca dekoratif unsurlarla da renksel bir dokunuş ekleyebilirsiniz. Dekoratif yastıklar, çarşaflar, tablolar vs. kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki renkleri de aşırıya kaçmadan kullanmanızı öneririz:

  • Turuncu: Bu rengi eğer odamızın sıcak ve mutlu olmasını istiyorsak kullanmak iyidir. Bu aynı zamanda yaratıcılığın artmasına da yardımcı olur.
  • Yeşil: Bu renk denge ve huzur verir.
  • Mavi: Bu renk stresle mücadele eder ve çok rahatlatıcıdır. Ayrıca uykusuzlukla mücadelede de iyidir.
  • Mor: Bu ruhani bir renktir.
  • Kırmızı: Bu renk, uyarıcı ve afrodizyaktır. Fakat, bu rengi kullanırken çok aşırıya kaçmayın.

3. Düzgün, temiz ve ferah

Bu unsur olmadan sağlıklı, davetkar bir odaya sahip olamazsınız. Odaların her gün düzenlenmesi, temizlenmesi ve havalandırılması gerekir. Eğer yatak odanız dağınıksa, oradayken dinlenmek imkansız olacaktır.

Temizlik için nötr kokular içeren doğal ürünler kullanmanızı öneririz. Limon ve karbonat gibi doğal temizleyicileri de kullanabiliriz. Bunlar kimyasal ürünler kadar etkilidir ve sağlığımıza olumsuz etkileri yoktur.

Her gün odanızı havalandırmalısınız. İsterseniz bunu, sabah havalandırdıktan sonra, gece tekrar yapabilirsiniz. Eğer iyi bir havalandırma sisteminiz yoksa, tavan vantilatörü takabilirsiniz.

Ayrıca nemi de hesaba katmalısınız. Yatak odası çok nemli ise, bir nem giderici cihaz kullanmak akıllıca olur. Bu, nem seviyesini düzenlemeye ve sağlık problemlerini önlemenize yardımcı olacaktır.

4. Minimalist bir yatak odası anahtardır

Yatak odası, evde minimalist olması gereken odalardan birisidir. Çok fazla eşyadan kaçınmalısınız. Yatağınızın altındaki kutular gibi, iyi bir saklama sistemine sahip olmanız iyi bir fikirdir. Bu şekilde, eşyalarınız çok fazla görünürde durmaz.

Ayrıca, yatak odanızda çalışmayı bırakmalısınız. Birçok kişi, dizüstü bilgisayarlarında çalışabilecekleri bir masaya sahip olmaktan hoşlanmaktadır. Fakat, yatak odanızı diğer etkinliklerden ayırmanız iyi bir seçim olacaktır.

İlginç bir mesele olarak; yatağınızın başını kuzeye doğru çevirmenizi öneririz. Bu, daha iyi uyumanızda size yardımcı olabilir. Aynı zamanda, yatağınızı yansıtan herhangi bir ayna koymamanız gerekir.

Bunlar Feng Shui biliminin, çok faydalı olabilecek temel prensiplerinden bazılarıdır.

manzaralı yatak odası

5. Kişiselleştirilmiş bir aroma

Yatak odanız nasıl kokuyor? Her evin bir kokusu vardır. Bu, kullandığınız temizlik ürünlerine, mobilyanıza ve diğer elementlere bağlıdır.

Ancak, hoşunuza giden ve size en çok fayda sağlayan bir koku bulmanız önemlidir. Yatak odanızda, aromatik mumlar veya esansiyel yağlar kullanarak bunu başarabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı esansiyel yağlar şunlardır:

  • Daha rahatlatıcı bir mekan için: lavanta, papatya ve yasemin
  • Uyarıcı veya afrodizyak özellikler için: tarçın, vanilya ve zencefil
  • Temiz ve taze bir his için: limon ve nane
  • Ruh halinizi yükseltmek ve mutluluk için: portakal, mandalina, limon ve greyfurt
  • Romantik bir ortam için: gül, yasemin ve cadı fındığı
  • Antiseptik ve antibakteriyel özellikler için: çay ağacı yağı, okaliptüs, limon ve lavanta

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegio Profesional de Fisioterapeutas de La Comunidad de Madrid.
  • Cortes, S. V., & Soto, E. (2010). Sueño Saludable. Enfermeria Comunitaria. https://doi.org/80722013000100005
  • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Zanetti, E. (2012). La casa. In Luci di speranza per la famiglia ferita. Persone separate e divorziati risposati nella comunità cristiana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.