Derin Nefes Alma İnsana Ne Gibi Fayda Sağlar?

Derin nefes alarak toksinleri atma ve sindirim sağlığınızı iyileştirme sürecine yardımcı olursunuz.
Derin Nefes Alma İnsana Ne Gibi Fayda Sağlar?

Son Güncelleme: 11 Kasım, 2018

Derin nefes alma ya da yavaş nefes alma, onu düzenli olarak uygulayan kişiye sakinlik ve esenlik verir. Bu nefes tekniği, yogada ya da dikkat gerektiren pratiklerde de çok yaygındır.

Bununla birlikte, derin nefes alma alışkanlığı, Budizm ve meditasyon ile bağlantısı olan bu uygulamaların dışında, günlük yaşantılarımızda çok yaygın değildir. Hatta, bir an bile durup nefes alıp verişimiz hakkında düşünmeyiz.

Stanford Üniversitesindeki bilim insanları, derin nefes alma hareketinin ne gibi etkileri olduğu üzerine bir çalışma yürütmüşlerdir. Bu çalışmanın yazarı biyokimyacı Mark Krasnow, duyguların düzenlenmesi ve kaygıların azaltılması söz konusu olduğunda, bu derin nefes alıp verme ile gevşeme, dikkat ve verimlilik arasında bağlantı kuran küçük bir nöron grubu tespit ettiğini bile açıkladı.

Şüphesiz burada üzerinde durduğumuz, basit ve erişilebilir bir stratejidir: Tek yapmanız gereken ağzınızı açıp derin, sakin ve yavaş nefes almaktır.

Gelin, derin nefes alıp vermekten nasıl yararlanabileceğinizi anlatalım.

1. Derin nefes alıp verme stres ve kaygıyı azaltır

derin nefes almanın yararları
Nefes almak istemsiz yaptığımız bir eylemdir. Hücresel seviyede enerji elde etmek ve yaratmak için oksijen teneffüs ederiz. Ardından, hücresel solunumun yan ürünü olan karbondioksit yayarız.

Neredeyse büyülü olan bu süreç  yavaş, ritmik ve derinden uygulandığında bize dikkat çekici bir şekilde faydalar.

Bununla birlikte, birçoğumuzun en azından bir kere yaşamış olabileceği bir şey de, korktuğumuzda ya da panik yaptığımızda solunumun dalgalı ve çok hızlı olmasıdır. Başka bir deyişle, solunum süreci kırılır ve değişir. Bu da kalbin “titremesine” neden olur.

Neyse ki derin nefes alma, parasempatik sinir sistemini düzenleyerek bir gevşeme durumu yaratır. Bu, kalbin yanı sıra zihni de sakinleştirir. Vücudumuza daha yavaş, düzenli ve eşit oksijen verildiğinde kaslarımız da sıkışmayı bırakır. Bu şekilde, yüksek kortizol ve adrenalini vücudumuza göndermeyi bırakır. Tüm vücudumuz ve zihnimiz sakinleşmeye başlar.

2. Toksinleri ortadan kaldırır

İşte, ilginç bir gerçek: vücudumuz, nefes alırken birçok toksini serbest bırakacak şekilde tasarlanmıştır.

Karbondioksit, vücudumuzun metabolik süreçlerinden kaynaklanan doğal zehirli bir atıktır ve bu nedenle düzenli olarak dışarı atılmalıdır. Bununla birlikte, akciğerlerimiz hızlı nefes alıp vermeye alışkınsa, bu atıklardan verimli şekilde kurtulamayız.

Bu nedenle, bunun farkında olmak bizim için çok elverişli olacaktır. Günde en az 10 dakika boyunca minimum 2 ya da 3 kez derin nefes alıp vermek gerekir.

3. Derin nefes alıp vermek ağrı hissini azaltır

nefes alıp vermek
Neredeyse her zaman bilinçsizce yaptığımız bir şey de ağrı hissettiğimizde nefesimizi tutmaktır; bunu, bir şeye çarptığımızda ya da yaralandığımızda beynin doğal mekanizmasının bir sonucu olarak yaparız.

Bununla birlikte, artrit, lupus ya da fibromiyalji sonucu kronik ve düzenli ağrı yaşıyorsanız, nefesinizi tutmak yerine derin nefes almanız daha iyi olur.

Nefesinizi bir kaç saniye tutun ve sonra derin, yavaş bir nefes alın. Doğal analjeziklerin vücutta yarattığı endorfinleri bu şekilde serbest bırakırsınız.

4. Duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olur

Bugünden itibaren yapabileceğiniz derin nefes alıp vermek kadar kolay bir şey, vücudunuzun duruşunu ve her şeyden önce boyun eksenini düzeltmenizi sağlayacaktır.

Akciğerlerinizi hava ile doldurarak omurgayı daha uyumlu, dengeli ve doğru bir duruşa sokmaya teşvik edersiniz.

Deneyin ve görün!

5. Derin solunum lenfatik sistemi uyarır

bağışıklık sistemi
Lenfatik sistem, vücudun bağışıklık sisteminin vazgeçilmez bir parçasıdır; lenf damarları, dokuları, organları ve lenf düğümleri ile birlikte birçok fonksiyonu yerine getiren karmaşık bir ağdan oluşur.

Lenf sıvısının gerçekleştirdiği işlevlerden biri, vücudumuzdaki ölü hücreleri ve diğer atık kalıntılarını ortadan kaldırmaktır.

Derin nefes alıp vermek, vücudumuzun daha verimli çalışabilmesi için kan plazmasının düzgün akışına izin verir ve bunu başarmamıza yardımcı olur.

6. Kalbimize bakım yapar

İlginç olan bir şey de, aerobik egzersizin (kardiyo) enerji için yağları kullanmasıdır. Öte yandan anaerobik egzersiz (güç eğitimi) enerji için glikoz kullanılır.

Eğer her gün derin nefes alıp verme pratiğine alışırsanız, muhteşem bir kardiyo rutini yapacaksınız demektir.

Bu kardiyovasküler sağlığınızı güçlendirecek ve yağ hücrelerini yakmanıza yardımcı olacaktır.

7. Derin nefes alıp vermek sindirim sistemini geliştirir

sindirim sağlığı
Derin nefes almak sindiriminizi bile geliştirir. Çok basittir; vücudunuza daha fazla oksijen vererek bunu eşit oranda sindirim organlarına da aktarırsınız. Bu, onların daha verimli çalışmasını sağlar.

Buna ek olarak, bu kan akışını artırmaya ve bağırsak hareketini uyarmaya yardımcı olur. Ayrıca bu şekilde nefes almak sinirsel sistemi de düzenler. Bu daha sakin hissetmenize ve sindirimin de daha sakin ve verimli şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Besin maddelerini daha iyi emersiniz!

Bu basit derin nefes alıp verme faaliyetinin inanılmaz faydaları sizi ikna etti mi? Bugün uygulamaya başlayın ve her geçen gün kendinizi daha iyi hissedeceksiniz!

Ana resim Wikihow.com’un izniyle yayınlanmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • A. Fuente. Respiración anaerobia. Solid Converter. 2008
  • L. Barrios, M. Puente, A. Castillo et al. Hábito de respiración bucal en niños. Revista Cubana Ortodoncia.
  • E. García-Garu, A. Fusté Esclano, A. Bados López. Manual de Entrenamiento en respiración. Universidad de Barcelona. 2008

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.