Diyabet ve Uyku Bozuklukları Arasında Bir İlişki Vardır

Kan şekeri düzeyindeki salınımlar ile uyku problemlerinin ve dinlenme eksikliğinin arasında bir ilişki olabileceğini biliyor muydunuz? Diyabet ve uyku problemleri birbiriyle ilişkilidir.
Diyabet ve Uyku Bozuklukları Arasında Bir İlişki Vardır

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Şeker hastalığı olan insanlar nüfusun önemli bir kısmını oluştursa da, bu hastalığın uyku problemiyle arasındaki ilişki yeterince fark edilememektedir. Bu yazımızda diyabet ve uyku bozuklukları arasındaki ilişkiye değinmek istiyoruz.

Uyku bozuklukları tip 2 diyabet hastalarında yaygın olarak görülür ve genellikle çeşitli şekillerde kendini gösterir.

Klasik huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi veya gecenin bir saatinde tuvalete gitme ihtiyacının artması bunlara bir örnek olarak gösterilebilir.

Bütün bu faktörler iyi dinlenmenize engel olur, gündüzleri yorgun hissetmenize ve hatta hastalığın şiddetlenmesine neden olur.

Bu nedenle, bu tür sorunları ve semptomları göz ardı etmeyerek doktorunuza danışmalısınız.

Geceleri ortaya çıkan bu tür rahatsızlıkların tedavisi düşündüğünüzden daha kolay olabilir.

Bugünkü yazımızda bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi vererek diyabet ve uyku sorunları arasındaki ilişkiye değineceğiz.

Diyabet ve uyku problemleri arasında ne tür bir ilişki vardır?

masada duran meyve sebzeler

Bildiğiniz gibi şeker hastalığı, vücudun kendi başına yeterli miktarda insülin üretmekte güçlük çekmesi anlamına gelir.

Bu durum da, glikoz seviyelerinde artışla sonuçlanır ve oldukça tehlikelidir.

Tip 1 diyabet hastalığında, insülini üretemeyen pankreastır. Tip 2 diyabet hastalığında ise vücudunuz insülin üretse de bunu yeterli seviyede yapamaz.

İlginç bir şekilde, şeker seviyelerinde bu salınımlara bağlı olarak, tip 2 diyabetli hastalarda daha fazla uyku bozukluğu problemi gösterme eğilimi vardır.

Aşağıda diyabetin neden olabileceği sorunları ve bu sorunların kökenlerini daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

Gece sık idrara çıkmak

Diyabet ve uyku problemleri arasında çeşitli ilişkiler vardır ancak bu problemlerden en sık görüleni, gece tuvalete gitmek ya da su içmek için 3-4 kez kalkma ihtiyacı hissetmektir.

Kan şekeri seviyesinin yüksek olması, idrara daha fazla çıkma ihtiyacına neden oluyor.

Kan şekeri seviyesi yüksek olduğunda, vücudunuz dokulardaki suları almaya başlar. Bu nedenle sürekli susuzluk hissedersiniz ve su içersiniz.

Geceleri 1 veya 2 bardak su içtiğiniz için daha sık idrara çıkarsınız ve bu durum devam eder.

Aynı şekilde, düşük kan şekeri seviyesinin de halsizlik, baş dönmesi ve terlemeye neden olduğunu da unutmamalısınız. Bütün bunlar dinlenme kalitenizi etkiler.

Uyku apnesi

ağzı açık uyuyan adam

Uyku apnesi genellikle diyabet hastalarında çok sık görülür. Aslında bu kilo problemlerinden kaynaklanır. Tip 2 diyabet hastalarında obezite görülür.

Kilo fazlalığı göğüste daha fazla basınç oluşturur ve bu şekilde gece solunum sırasında havanın geçişini kısıtlar.

Horlama bazen bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Bunu bilmekte fayda vardır.

Diyabet ve uyku problemleri arasında bir ilişki olduğundan, geceleri horlayan kişilerde daha ciddi sağlık sorunları meydana gelebileceğini unutmamak gerekir.

Uyku apnesinin, uyurken solunumun geçici olarak kesilmesi anlamına geldiğini unutmayın. Bu nedenle, horlamanın sık görüldüğü durumlarda kandaki oksijenin azalması söz konusudur.

Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromunu diyabetle ilişkilendirmek zor olabilir ancak aradaki ilişki sandığınızdan daha büyüktür.

Geceleri meydana gelen bu rahatsızlık genellikle demir eksikliği, kandaki yüksek glikoz seviyeleri ve böbrek sorunları gibi çeşitli olası nedenler yüzünden görülür.

Tüm bunlara ek olarak, sigara içiyorsanız, huzursuz bacak sendromu olma ihtimaliniz artar. Bu nedenle, düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek önemlidir.

Bazen, anemi gibi rahatsızlıklar da bu sendromun gelişmesine neden olabilir. Bu durum, diyabetle ilgili sorunlarınızı daha da yoğunlaştırabilir.

Tip 2 diyabet hastasıysanız uyku kalitenizi nasıl artırabilirsiniz?

diyabet ve uyku bozukluğu

Bu basit tavsiyeleri göz önünde bulundurarak, uyku kalitenizi artırabilirsiniz.

Beslenme

  • Uykunuzun kalitesini artırmak ve geceleri sık idrara çıkmayı önlemek için yatmadan önce çok fazla sıvı tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Kafein gibi uyarıcı etkisi olan belirli içecekleri tüketmekten kaçının.

Öğleden sonra hafif bir egzersiz

  • Düzenli olarak egzersiz yapmak uyku kalitenizi artırır.

Elektronik cihazlardan uzak durun

  • Yatmadan iki saat önce, cep telefonlarını, dizüstü bilgisayarları ve tabletleri bir kenara koymak iyi bir fikir olacaktır.
  • Bu cihazlar beyninizi fazla aktif tutar ve uyku kalitesini etkiler.

Gündelik hayatınızda bir düzen oluşturun

Günlük hayatınızda mümkün olduğunca programlı davranmak, her gün aynı saatte yemek yemek ve her gün aynı saat aralığında yatmak sizin için iyi olacaktır.

Bu tavsiyeler sirkadyen ritminizi daha iyi ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Bu şekilde hem sağlığınızı hem de uyku kalitenizi artırmayı başarabilirsiniz.

Periyodik sağlık kontrolleri

Şeker hastalığı ve uyku sorunları arasında yakın bir ilişki olduğundan, herhangi bir problem ya da belirti fark ettiğinizde mutlaka doktora danışmalısınız.

Bunlara ek olarak, diyabet durumunuzu düzenli aralıklarla kontrol ettirmeyi, kilonuza dikkat etmeyi ve kalp sağlığınızı korumayı da unutmamalısınız.

Tüm bu faktörler aslında uyku kalitenizle, dolayısıyla dinlenmenizle de yakından ilişkilidir. Diyabet yaşam kalitenizi etkilediğinden, bu istenmeyen sonuçları ortadan kaldırabilmek için kendinize iyi bakın. Buna değer!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.