Diyabetin Beklenmedik Sonuçları

Diyabetin işitmenizi kötü etkilediğini biliyor muydunuz? İşitme problemi yaşadığınızı fark ettiyseniz teşhis koyması için bir uzmana görünün.
Diyabetin Beklenmedik Sonuçları

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Diyabet, tüm dünyada her yaştan altı milyondan fazla kişiyi etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bugünkü yazımızda diyabetin beklenmedik sonuçları hakkında bilgi vereceğiz.

Diyabet, yediğimiz yiyeceklerdeki şekeri, proteini ve yağları vücudumuzun düzgün bir şekilde sindirememesiyle tanımlanan kronik bir metabolizma problemidir. Diyabeti olan kişilerin kanında bulunan fazla glikoz, doku ve organlarının zarar görmesine sebep olur.

Geçtiğimiz yıllarda diyabetin risklerine dikkat çekmek ve bu hastalığın yarattığı problemlerden korunmak için birçok kampanya yapıldı. Hem devlet hem de sağlık kurumları birlikte çalışıyor olsa da birçok kişi diyabetin beklenmedik sonuçları ile yüzleşiyor.

1. Ağız sorunları

diyabetin beklenmedik sonuçları

Kontrol edilemeyen diyabetten muzdarip kişilerin ağız ve diş sağlığı problemleri yaşama riski normal glikoz değerlerine sahip birine göre daha fazladır. Buna diş eti problemleri de dahildir.

Diyabet ya da herhangi bir metabolizma sendromunuz varsa ağız hijyeninize özel olarak dikkat etmeli ve dişçinizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Diyabetin ilk belirtisinin ağızda görülmesi yaygın yaşanan bir durumdur.

Belki de aniden çürük ve diş eti problemleri yaşamaya başlamışsınızdır ya da dişçiniz bu durumu fark etmiş olabilir. En sık görülen problemler:

  • Periyodontit: Bu hastalık dişlerinizi bir arada tutan kemiği etkiler. Dişlerinizi kaybetmek istemiyorsanız dişçinizin oluşturduğu tedaviyi aksatmadan uygulamak önemlidir.
  • Çürükler: Kötü görüntüsünün dışında sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet gibi problemlere de yol açar. Glikoz seviyenizi kontrol altında tutun ve yemek ya da şeker yedikten sonra dişlerinizi temizlemeyi unutmayın.
  • Damak problemleri
  • Kötü ya da meyve gibi kokan nefes: Bazen bu belirti diyabeti olan kişilerde ilk fark edilen işarettir. Eğer böyle bir probleminiz olduğunu fark ettiyseniz kan şekeri değerinize baktırmak için en kısa zamanda bir sağlık kontrolünden geçin.

2. İşitme kaybı

Diyabetli kişilerin normal kan şekeri düzeyine sahip kişilere göre işitme kaybı yaşama oranının daha yüksek olduğu keşfedildi. Bu da, katılımcıların iki kulağının da düşük, orta ve yüksek frekansları duyma derecesini ölçen farklı testlerle tespit edilebilir. Bu sorunu yaşayanlar ayrıca şu semptomları da gözlemleyebilir:

İyi kontrol edilemeyen glikoz düzeyi içerideki işitme atardamarında doku sertleşmesine, omurilik gangliyonunda körelmeye ve sekizinci kraniyel sinirinin miyelin tabakasının ortadan kalkmasına sebep olabilir. 40 yaşının üzerindeyseniz bu risk artar.

Dikkatinizi verin; son zamanlarda iyi işitmediğinizi fark ettiyseniz ya da insanlar size kendini duyurabilmek için bağırmak zorunda kalıyorsa bir doktora görünmeniz büyük önem teşkil eder.

3. Cilt enfeksiyonları

Diyabetin beklenmedik sonuçları arasında cilt enfeksiyonları bulunur. Yaygın problemler dört farklı grupta sınıflandırılabilir:

  • Yaralar
  • Cilt enfeksiyonları
  • İlaca karşı kötü reaksiyon
  • Diyabetik ayak

Özellikle diyabeti olan kişilerin cildi kurumaya çok yatkındır. Bunun sebebi şeker seviyesinin artmasından dolayı vücudunuzun sık sık idrar çıkararak fazla şekeri atmaya çalışmasıdır.

Eğer glikoz seviyeniz makul düzeye düşmezse daha çok idrara çıkma ihtiyacı hissedersiniz ve vücudunuz daha fazla su kaybeder. Kaybedilen suyu su içerek yerine koymazsanız susuz kalırsınız.

Daha ciddi vakalarda kaşıntılı ve dökülen kırmızı renkli yaralar olabilir. Tavsiye edilenin günde en az 8 bardak su içmek olduğunu unutmayın. Kuru cildinize nemlendirici sürebilirsiniz fakat vücudunuz susuz kaldığında kremin etkisi sadece birkaç dakika ile birkaç saat arası sürecektir.

4. Obstrüktif uyku apnesi

diyabetin sonuçları: uykusuzluk

Diyabetin bir diğer beklenmedik sonucu ise obstrüktif uyku apnesidir (OUA). Bu yaygın görülen bir solunum problemidir ve çoğunlukla gözden kaçar. Bu, solunum yollarının uyku halindeyken aralıklarla ve devamlı olarak çökmesidir.

Kadınların %2’si ve erkeklerin %4’ü obstrüktif uyku apnesine sahiptir. Bunu tetikleyen faktörler ise obezite ve diyabettir. Uyurken nefes almada sorun yaşıyorsanız kilo vermek için egzersiz yapmanız ve sağlıklı beslenmeniz gerekir. En iyisi bolca sebze yemek ve her gün bir saat yürümektir.

5. Cinsel işlev bozukluğu

Diyabet hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel performans konusunda güçlük yaşamaya yol açabilir. Diyabeti olan erkeklerin sinirlerinde ve atardamarlarında lezyon oluşma yatkınlığı üç katına çıkar. Bu da ereksiyon için gerekli olan kan akışını kesintiye uğratır.

Bunun yanında bazı diyabet ilaçları cinsel işlevde bozukluğa katkı sağlayan yan etkilere sahip olabilir. Kadınlar bunlardan muzdarip olabilir:

  • Hiperglisemi
  • Genital bölgedeki cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgisi olmayan lezyonlar
  • Depresyon
  • Genital bölgede enfeksiyon

Diyabetinizi kontrol altına almak için ipuçları

aile markette

Birçok kişi diyabet olmanın, bahsettiğimiz ve diğer başka belirtilerle yaşama zorunluluğunu da getirdiğini düşünüyor. Ancak gerçek şu ki bunların hepsi aldığınız önlemlere bağlı olarak değişir.

İyi bir beslenme ve yaşam tarzı ile bu belirtileri yaşamadan uzun ve hemen hemen normal bir yaşam sürdürebilirsiniz. Size diyabet teşhisi koyulduysa, bunu iyi bir beslenme alışkanlığı ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek için bir fırsat olarak görebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Al-Maskari, A. Y., Al-Maskari, M. Y., & Al-Sudairy, S. (2011). Oral manifestations and complications of diabetes mellitus: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal.
  • Panchu, P. (2009). Auditory acuity in type 2 diabetes mellitus. International Journal of Diabetes in Developing Countries. https://doi.org/10.4103/0973-3930.45270
  • De Macedo, G. M. C., Nunes, S., & Barreto, T. (2016). Skin disorders in diabetes mellitus: An epidemiology and physiopathology review. Diabetology and Metabolic Syndrome. https://doi.org/10.1186/s13098-016-0176-y
  • Tamás, V., & Kempler, P. (2014). Sexual dysfunction in diabetes. In Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53480-4.00017-5

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.