Diyet Yaparken Kilo Aldıran 6 Hata

Sağlıklı bir kiloya ulaşmak istediğinizde diyet yapmak önemlidir. Ancak hızlıca sonuçlara ulaşmak isterken bazen size kilo aldıracak hatalar yapabilirsiniz. 
Diyet Yaparken Kilo Aldıran 6 Hata
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sağlıklı bir diyet, sağlıklı bir kiloya ulaşmak istediğinizde uygulamanız gereken temel ögelerden biridir. Ancak sonuca ulaşmak için çok istekli olduğumuzda bazen bize kilo verdirmek yerine kilo aldıran hatalar yaparız.

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olduğunuzdan emin misiniz?

Popüler “mucize” diyetler ve diyetlerle ilgili yanlış inanışlar nedeniyle kilo verme amacıyla yola çıkan pek çok kişinin önüne sürekli yeni engeller çıkıyor. Bu yüzden eğer kilo vermeyi planlıyorsanız nelerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz iyi olacaktır.

Bazıları pratikte “zararsız” ve “etkili” görünse de zamanla negatif etkileri ortaya çıkar ve başarısızlığa yol açar. Ayrıca pek çok kişi sağlığını riske atar çünkü bu tür şeyler beslenmeyi bırakmayı ve vücudunuz için önemli olan alışkanlıkları sürdürmeyi bir kenara itmeyi de içerebilir.

Diyet Yaparken Kilo Aldıran 6 Hata

Sağlıklı ve dengeli bir kiloda kalmayı sürdürmenin en iyi yolu dengeli bir şekilde beslenmektir. Süper-düşük kalorili diyetlerde olduğu gibi kısa sürede sonuç alamasanız da, bu şekilde elde ettiğiniz sonuçlar daha güvenli ve daha kalıcı olacaktır.

kalp şeklinde tabak sağlıklı yiyecekler

Sorun şu ki pek çok kişi nasıl iyi besleneceğini bilmez. Bu yüzden bilmeden, başkalarının deneyimlerine ve tavsiyelerine dayanarak onlara kilo aldıran hatalara düşerler.

Diyet yaparken neden mi kilo veremiyorsunuz?

Şimdi öğrenin!

1. Uygun olmayan bir diyeti seçmek

Diyet yaparken yaptığımız en büyük hatalardan biri bir arkadaşımızın ya da akrabamızın uyguladığı diyeti uygulamaktır.

O kişi o diyeti yaparak sonuç almış olsa da bu, o diyetin bizde de işe yarayacağı anlamına gelmez. Her vücut farklıdır ve hepsinin kendine göre ihtiyaçları vardır.

Bu yüzden eğer beklediğiniz sonuçları almıyorsanız, yaptığınız diyet size uygun değil demektir. En akla uygun şey bir beslenme uzmanına gitmek olacaktır. Böylece istediğiniz kiloya, sağlık durumuna ulaşmanız ve gereken günlük alışkanlıkları edinmeniz için ihtiyacınız olan planı hazırlayabilir.

2. Aşırıya kaçan bir diyeti uygulamak

Çok dikkatli olun! Aşırıya kaçan bir diyet yapmak size kilo aldıran tek hata değildir ancak genel anlamda sağlığınızı da riske atan bir faktördür. Bu kilo verme planları oldukça kısıtlayıcı ve sağlıksızdır ve genellikle istenmeyen bir “yo-yo” etkisine yol açarlar.

Bu da, başta etkili gibi görünseler de zamanla verdiğiniz kiloyu geri alacağınız hatta üzerine daha da fazla kilo ekleneceği anlamına gelir. Ayrıca beslenme eksikliklerine yol açarlar ve bu da metabolik bozuklukların gelişmesine neden olabilir.

3. Yediklerinizin çeşitliliğinin yetersiz olması

Herhangi bir sağlıklı beslenme planında şekerden, undan ve işlenmiş gıdalardan kaçınılması tavsiye edilir. Ancak bu sağlıklı yiyecekleri kullanarak öğünlerinize çeşitlilik katamayacağınız anlamına gelmez.

Öğünlerinizi kısıtlamanızın da hata olduğunu biliyor muydunuz?

sağlıklı sebzeler

Karbonhidratlardan ve yağ içeren tüm yiyeceklerden kaçınmak doğru gibi görünse de aslında bunun ters etkisi vardır. Sağlıklı bir diyette, yemekler “sıkıcı” bir hal almadan vücudunuzun ihtiyaçlarının karşılanması için “her şey ölçülü bir şekilde” yenmelidir.

4. Yeterince yememek

“Kalorileri korumak” için aç kalmanın etkili bir yol olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak diyet yaparken size kilo aldıran bir başka hata da budur. Başarılı bir şekilde kilo verebilmek için aşırı kalori almaktan kaçınmak çok önemlidir ama sonuç almak için kendinize acı çektirmenize de gerek yoktur.

Bu durum yalnızca daha güçlü bir anksiyete duygusuna yol açar. Bu da sonrasında aşırı yemek yemenize neden olur. Hatta beyninizin enerji kalmamış gibi hissetmesine neden olacağından bitkinlik ve yorgunluk bile ortaya çıkabilir.

Bunun yerine, diyetinizi mahvetmeden açlığınızı yatıştırabilmek için en iyisi sağlıklı yiyecekleri seçmeyi öğrenmenizdir.

Bu yazımızı da okuyun: Porsiyon Kontrolü İle Kilo Verin

5. Yeterince su içmemek

Özellikle de amaç kilo vermek olduğunda, hidrasyon, her diyet planının önemli bir parçasıdır. Eğer yeterince su içmezseniz metabolizmanız ve diğer önemli süreçler yavaşlar. Toksinlerden kurtulmakta ve yağ yağmakta daha fazla zorluk çekersiniz.

Bu yüzden yeterince su içerek ve gün boyunca sağlıklı sıvılar tüketerek diyetinizi tamamlamanız akla uygun olacaktır.

Ancak günde 3 litreyi veya 12 bardağı aşarak aşırıya da kaçmamalısınız. Çok fazla su içmek böbreklerinizde aşırı yüklemeye yol açıp böbreklerinizi ve sağlığınızı etkileyebilir.

6. Sağlıklı olmayan salataları tercih etmek

“Salata” kelimesini sağlıklı, hafif ve düşük kalorili bir yiyecek olarak düşünmek normaldir.

Ancak durumun her zaman böyle olmayacağını bilmeniz de önemlidir. Kilo vermenize yardımcı olacak pek çok tarif olsa da, bu tariflerden bazıları sağlıksızdır ve çok fazla kalori içerirler.

Bu nedenle salata yaptığınızda marketlerde satılan hazır soslardan, çeşnilerden veya yağlı peynirlerden kaçınmalısınız. Bunlar ve diğer sağlıksız malzemeler salataları sağlıklı bir diyetin düşmanına çevirirler.

Sağlıklı beslendiğinizi ve buna rağmen kilo aldığınızı mı düşünüyorsunuz? Bu hatalardan birini yapıp yapmadığınızı bir kontrol edin!

Eğer yapıyorsanız olabildiğince çabuk o hatadan dönün ki diyetinizde başarısız oluyormuş gibi hissetmeyesiniz. Son olarak kilo vermek istiyorsanız, bunu tamamlamanın en iyi yolunun düzenli olarak fiziksel egzersiz yapmak olduğunu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.