Diyetinize Eklemeniz Gereken 5 Protein

Genelde uyguladığımız diyetteki protein alımını artırmayı düşündüğümüz zaman kırmızı ete yöneliriz. Bununla birlikte, bu besin maddesinin sağladığı proteinin önemli bir bölümünü bize sağlayabilecek pek çok gıda mevcuttur.
Diyetinize Eklemeniz Gereken 5 Protein
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Diyetinize protein eklemek için genellikle kırmızı et gibi yiyecekler yemeniz önerilir. Fakat et, tek protein kaynağı olan gıda mıdır?

Protein nedir?

hayvansal protein kaynakları

Bu konuda biraz daha bilgi sahibi olmak için proteinlerin ne olduğunu ve vücudun bunlara neden ihtiyaç duyduğunu bilmek gereklidir.

Protein, peptidler ile birbirine katılan animo asitlerden oluşan bir dizi moleküldür. Ayrıca, her protein aşağıdakiler gibi mineraller içerir:

  • Azot
  • Oksijen
  • Karbon
  • Hidrojen
  • Fosfor (proteinlerin çoğunluğunda bulunur, ancak hepsinde değil)

Vücuttaki varlıkları önemini kendi kendine açıklar. Her protein hücrelerin çoğunluğunda bulunmaktadır. Temel olarak, biyolojik süreçlere aktif olarak katılırlar.

Proteinlerin işlevi

Proteinlerin, vücut aktivitelerinin çoğunda rol aldığı göz önüne alındığında, bunların büyümede önemli rol oynadıklarını da söyleyebiliriz. Ayrıca, kan tedariğiyle oksijenin taşınmasına yardımcı olurlar. Proteinler vücudun dışsal ajanlardan korunmaktan sorumlu enzimlerin, bazı hormonların ve hatta antikorların temel bileşenlerinden biridir.

Protein kaynağı gıdalar

Az önce de söylediğimiz gibi, bu güçlü besin maddeleri sıklıkla tüketilmelidir. Yani, gıdalar bunu başarmanın temel yoludur. Bu amaçla, herkesin mümkün olduğunca dengeli ve tamamen sağlıklı bir diyet benimsenmesi önerilir.

Bunları çoğunu tüketmek için hangi gıdaların protein açısından zengin olduğunu bilmek gerekiyor. Bu yazıda, protein deposu gıdalardan bahsedeceğiz.

1.  Protein kaynağı su teresi

su teresi

İsmi bazılarınıza pek aşina olmayabilir, ama dünyanın en yaygın sebzelerinden biridir. Sıklıkla Asya ve Avrupa’da yetişir. Günümüzde yetiştirilmekte ve diğer kıtalarda satılmaktadır; bu da onu sağlıklı, dengeli bir diyet için çok basit bir seçenek haline getirir. Her 100 gramı 1,6 gram protein içerir.

2. Fındıklar ve fıstıklar

Çoğu kişi, fındık fıstıkları lezzetiyle düşünür, ancak şanslıyız ki bu gıdalar sadece lezzetiyle ön plana çıkmazlar. Bu gıdalar vücuda sonsuz faydalar sağlar. Şüphesiz, bu faydaların birçoğu yüksek protein içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Her çeşit fıstık farklı miktarda protein içeriyor olsa da, ortalama her 100 gramda 17 gram protein bulunur. Aşağıdaki fındıkları tavsiye ediyoruz:

  • Kaju fıstığı
  • Badem
  • Antep fıstığı
  • Yer fıstığı

Bunlardan en iyi şekilde fayda elde etmek için çiğ yemenin ideal olduğu unutulmamalıdır.

3. Enginar

enginar

Bu sebze yalnızca besin özellikleri için değil, protein zenginliği açısından da oldukça iyi bilinmektedir. Sindirim amaçlı faydaları ile dikkat çeker ve kilo vermeyi desteklerken kişiyi tok tutar. Ayrıca her 100 gramı 3.3 gram protein sağlar.

Genel olarak, diyetinize dahil etmek için en iyi seçeneklerden biridir.

4. Brokoli

Brokolinin lezzeti hakkındaki önyargılarınızı bir kenarar koymanın zamanı geldi: Bu bitkiyi yemenin size ne kadar fayda sağlayacağını bilmelisiniz.

Brokolinin bu kadar önemli bir sebze olmasının nedenlerinden biri, bol miktarda proteine sahip olmasıdır: her 100 gram çiğ brokolide yaklaşık 11.1 gram protein bulunur. Bu nedenle, birçok insan yediği kırmızı etin bir bölümünü bu sebze ile karşılayabilir.

5. Protein kaynağı balık

balık ve misket limonu

Tabii ki, dünyadaki en yaygın ve sağlıklı gıdalardan birini listeye eklemeden yapamayız. Balık sadece omega 3 yağ asitleri sağlamakla kalmaz aynı zamanda önemli miktarlarda protein içerir.

85 gram balığın yaklaşık 27 gram protein sağladığı tahmin edilmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
  • Luo J, Hendryx M, Dinh P, He K. Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biol Trace Elem Res. 2017 Sep;179(1):38-44. doi: 10.1007/s12011-017-0954-x. Epub 2017 Feb 3. PMID: 28160243.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.