Duygusal Dengeyi Bulmak için 5 Adım

Duygusal bir dengeyi sürdürebilmek için duygularımızı yönlendirmeyi öğrenmeliyiz. Çevremizdeki gerçeklerin kavranması, daha kolay adapte olmamızı sağlar.
Duygusal Dengeyi Bulmak için 5 Adım

Son Güncelleme: 27 Aralık, 2018

Duygusal dengeyi bulmak, sakin bir atmosfer sayesinde oluşur. Aynı zamanda bir iç uyum tarafından düzenlenir. Bu noktaya gelmek kolay değildir. Fakat, o noktaya gelebilmek için kullanabileceğimiz bazı kolay stratejiler vardır.

Duygusal istikrarın, ruh durumumuz ile eş anlamlı olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda fiziksel sağlığımız ile de yakından bağlantılıdır.

Bu istikrara ulaştığımızda inanılmaz bir şey olmaktadır. Nihayet her anda tamamen bulunabiliriz. Öz saygımızı hiçbir şey yok edemez ve biz kendimizi iyi bir şekilde kontrol edebilme hissini fark ederiz.

Eğer bunun hakkında yeterince düşünürsek, toplum bizi şaşırtmaktadır. Çünkü, gürültü ve hız üzerine inşa edilmiş bir yapıdır.

Gürültüyle, çevremizin bize verdiği talepleri karşılarız. Toplumumuz bize, en üretken işçi, en iyi çocuk, en iyi baba, en iyi kardeş veya en iyi komşu olmamız gerektiğini söyler.

mutluluk

Dış baskılar gerçekte olduğumuz kişiden bizi uzaklaştırabilir. Bu da aslında bizi biz yapan şeylerden uzaklaşmaktır.

Bunlar bizi yıpratır. Hatta duygusal dengesizliğimizin nereden geldiğini de böylelikle öğrenebiliriz.

Sükunet hissini bulmamız gerekmektedir. İhtiyaçlarımız ile dış talepler arasında bir uyum bulmak mümkündür.

Bu hassas duygusal dengeyi bulmamız gerekmektedir.

Sonuçta, orada çok daha mutlu ve özgür olduğumuz bir yer vardır.

Bu yazıyı okurken bunu biraz düşünmenizi öneririz.

Duygusal dengeyi bulmak için Samuray felsefesi

Bu bölümün başlığının dikkatinizi çekmiş olması mümkündür. Sonuçta, bir bakışta Samuray’ı ve psikolojiyi aynı kefeye koyamazsınız.

Fakat, Bushido felsefesi basit atletik koçluk olmaktan öte, bir ilham kaynağıdır. Bushido’yu öğrenmek buna değer.

Aslında, ilginç bir noktayı da vurgulamak istiyoruz. Samuray Zihin Eğitimi: Thomas Cleary’nin bir Bushido Kaynak Kitabı, her kitapçıda mevcuttur.

Bu kitapta, yazar zihinlerini sakinleştirmek için samurayların ne yaptığını anlatıyor. Zihinlerini yatıştırıp duygusal bir denge kurarak, düşmanlarını yenmeyi başarmışlardır.

Gerçekte, Bushido kişisel gelişim stratejilerini özetleyen bir felsefedir. Bushido’nun üzerinde durduğu yönler birçok kişisel gelişim gurusunu kendine çekmiştir.

Bu yazımızda, 5 temel stratejiyi paylaşmak istiyoruz. Bunlar duygusal dengeyi bulmanıza yardımcı olmaktadır.

1. Endişelerinizin üzerinde olmanız gerekli

Korktuğunuz şeylerin altına asla saklanmamalısınız. Duygusal dengeyi bulmak için, gerçekliği iyi kavramamız gerekir.

  • Endişelerimizin üstünde olmayı istemek basit bir şeydir. Bu, çevremizdeki dünyayı net bir şekilde algılama becerisini geliştirmemiz anlamına geliyor. Durumun kontrolünü ele geçirmeliyiz.
  • Kendinizi endişelerinizin altına soktuğunuz andan itibaren bunlar sizi daha da aşağı çekerler.

Mesela, işiniz olmasa ne olur? Çoğumuz için, eğer bu yıkıcı bir durum değilse, çok komplekstir.

Kontrolünüzü kaybetmek çok kolay olabilir. Bu gerçekleşirse, kendinize “Bu sorunun çözümü yok” veya “Ben hep burada sıkışıp kalacağım” diyebilirsiniz. Korkularınıza dikkat etmeniz gerekir.

Unutmayın, kendinizi endişelerinizden biraz daha yüksek bir yere koyun. Bu şekilde kontrol sizde kalabilir. Eğer altında kalırsanız, korkularınız sizin üzerinizde güç kazanır.

2. Zorluğu kabullenin

Samuray ölümü kabul etmiştir. Er ya da geç hayatlarının vazgeçmek zorunda kalacakları bir şey olduğunu anlamışlardır. Bu Bushido’nun bir parçasıydı.

  • Bu kadar uzağa gitmemize gerek yok. Fakat yine de, olumsuzlukları kabul etmeliyiz. Sonuçta hayatın kolay olmadığının farkında olmak önemlidir. Bazen bazı şeyleri kaybedersiniz, ancak bazen de bunları sizin salmanız gerekir.
  • Hayatın bu karanlık tarafını görmek, daha gerçekçi olmamızı sağlar. Bunu yapmak da sakin bir zihne sahip olmaya yardımcı olur. Böylece duygusal dengeye doğru ilerleyebiliriz.

3. Kararlılığınızı geliştirin

Sadece izleyici değil, aynı zamanda hayata karşı aktif birer katılımcı olmalıyız. Kendimiz için kararlar vermeyi öğrenmeliyiz.

Eğer bunu yapmazsak, benlik saygımız, duygularımız, onurumuz ve değerlerimiz kolayca parçalanacaktır.

Kararlılığımızı geliştirmemiz gerekmektedir. Bu şekilde, sadece er değil, akıllarımızın savaş alanındaki generalleri olabiliriz.

kadın resmi

4. Zihniniz en büyük dostunuzdur

Bir samurayın en iyi dostu aklıdır. Sonuçta, yalnızca sakin bir zihinle düşmanlarınıza karşı zafer kazanabilirsiniz.

  • Dengeli bir zihnin birçok düşmanı vardır. Bunların arasında stres, şüphe ve korku en büyük düşmanlardır. Aklımızı odaklanmamız gereken şeylerden uzaklaştırırlar.
  • Zihnimizi eğitmek için, her gün kendimize zaman ayırmamız gerekmektedir.
  • Sessizlik, meditasyon ve ihtiyaçlarımıza dikkat etmek çok önemlidir. Bunlar üzerinde çalışmak için her gün bir veya iki saat harcayın. Bu sakin bir zihin için çalışmanıza da yardımcı olacaktır.

5. Değerlerinizi, prensiplerinizi ve amaçlarınızı açık bir şekilde belirleyin

adam

Herkes her gün bir proje ya da bir hedef düşünerek uyanmalıdır. Bazen bu “Ben mutlu olmayı istiyorum ve hak ediyorum” kadar basit olabilir.

Tıpkı samurayların bushido kodları gibi, kendi değerlerimiz olmalıdır.

  • Eğer bir hedefiniz varsa ve bunun sebebini biliyorsanız, hiçbir şey sizi durduramaz. Nereye gittiğinizi ve ilkelerinizi bilirsiniz. Bunun getireceği psikolojik ve duygusal denge çok önemlidir.

Bunu bugün uygulamaya koyun!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.