Hareketsiz Bir Yaşam Sürmek Beyninizi Değiştirir

Egzersiz yapmayı bırakıp hareketsiz bir yaşamın tutsağı olduğunuzda, bu durumun yaratacağı olumsuz fiziksel sonuçların yanı sıra, beyninizin hafızadan sorumlu olan tüm bölgelerine de zarar veriyorsunuz. 
Hareketsiz Bir Yaşam Sürmek Beyninizi Değiştirir

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Pek çok insan hiç hareket etmeden saatlerce oturmayı gerektiren işlere sahiptir. Ancak boş zamanlarınızda da egzersiz yapmayı bıraktığınızda hareketsiz yaşam tarzını çok ileri götürmüş oluyorsunuz. Hareketsiz bir yaşam sürmek sağlığımız için zararlıdır.

Vücudunuzun harekete ve egzersize ihtiyacı vardır. Sabit durmak doğamıza aykırıdır. Bu yüzden pek çok uzman günde en az yarım saat egzersiz yapılmasını öneriyor. Elbette, bu kolay değildir.

Egzersiz yapmayı bırakmanızın sebebi genellikle işten eve yorgun gelmeniz, erken kalkma konusunda tembellik yapmanız veya hiçbir şey yapmamaya alışmış olmanızdır. 

Tamamen hareketsiz bir yaşam sürmek yalnızca sağlığınıza zarar vermekle kalmaz, s iz farkında olmadan beyninizde değişikliklere de sebep olabilir. Bunların ne gibi değişiklikler olabileceğine bir bakalım.

Hareketsiz Bir Yaşam Kan Akışınızı Azaltır

yukarıdan açık beyin grafik

Egzersiz yaptığınızda vücudunuzdaki kan akışı artar. Üstelik bu yalnızca siz egzersiz yaparken gerçekleşmez; çalışmanızın etkileri gün boyunca sürer. Ancak bir gün egzersiz yapıp haftanın geri kalanını koltuktan kalkmadan geçirirseniz, yaptığınız egzersizin size bir faydası olmaz.

Haftanın belli günlerinde egzersiz yapmanız çok önemlidir. Artan kan akışı beyin için çok faydalıdır. Eğer uzun süre boyunca egzersiz yapmayı bırakırsanız, aşağıdaki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Hafızanızın gücü azalmaya başlar. Azalan kan akışı beyinde daha az nöral bağ kurulmasına sebep olacağı için yapmanız veya hatırlamanız gereken şeyleri unutmaya başlarsınız.
  • Felç geçirme riskiniz artar. Çünkü kan akışındaki azalma iskemiye (belli bir bölgede oluşan kansızlık) sebep olabilir.

Beyninize giden kan akışının zamanla azalması onarılamaz hasarlar yaratabilir. Bunlar egzersiz yapmayı bıraktığınızda ve hareketsiz bir yaşam sürmeye başladığınızda, beyne giden kan akışının azalması nedeniyle ortaya çıkabilecek sonuçlardan birkaçıdır.

adım adım yürüyüş

Şimdi bunları bildiğinize göre, hareketsiz bir yaşam sürmeniz nedeniyle ortaya çıkabilecek bu komplikasyonlardan kaçınmak için spor salonuna gitmek zorunda olmadığınızı söylemeliyiz.

Alışkanlık haline getirdiğiniz sürece günde en az bir saat yürümek (dışarıda olursa çok daha iyi) de egzersiz yapmanın yerine geçer. Bunun yanı sıra, egzersiz yapmayı bıraktığınızda strese, anksiyeteye ve diğer sağlık sorunlarına davetiye çıkardığınızı da unutmayın.

Egzersiz beyniniz için faydalıdır

spor yapmış mutlu kadın

Egzersiz yapmamanın beyniniz açısından yaratacağı sonuçlardan bahsetmenin yanında, hareketsiz bir yaşam tarzı sürmeyi seçerseniz oluşabilecek başka bazı değişikliklerden de bahsetmekte fayda var.

Bunlardan biri, beyninizin hafızadan sorumlu bölgesi olan hipokampüsün egzersiz yapmamanızdan olumsuz etkilenecek olmasıdır. Beynin başka insanların yüzündeki duyguları taramaktan ve hislerinizin size neler söylediğini yorumlamaktan sorumlu bölgesi olan periatal lobda da değişiklikler olabilir.

Bu da egzersiz yapmayı bırakırsanız empati ve sezgilerinizde şiddetli bir azalma oluşabileceği anlamına gelir. Bunların yanı sıra, hareketsiz bir yaşam sürmeniz, beynimizin yüzleri, sayıları ve objeleri tanımaktan sorumlu bölgesi olan iç temporal lobu da etkileyebilir.

Buraya kadar okuduklarınız sayesinde egzersizin beyniniz için çok iyi bir alıştırma olduğunu ve beyninizin sağlığını korumanın fazla çaba gerektirmediğini anlamışsınızdır. Daha önce bahsettiğimiz gibi ölçülü fiziksel aktivite beyninizde bazı olumsuz değişikliklerin meydana gelmesini engelleyebilir.

Bu değişimler meydana geldikten sonra onları iyileştirmek zordur ve sizi şiddetli biçimde etkileyebilirler. Tek yapmanız gereken egzersizlerinizi ihmal etmeden düzenli bir şekilde sürdürmektir.

Günde 1 saat egzersiz, hem fiziksel hem ruhsal açıdan daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olmaya yetecektir. Sık sık egzersiz yapıyor musunuz yoksa tembelliğe yenik mi düşüyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Churchill, J. D., Galvez, R., Colcombe, S., Swain, R. A., Kramer, A. F., & Greenough, W. T. (2002). Exercise, experience and the aging brain. Neurobiology of Aging. https://doi.org/10.1016/S0197-4580(02)00028-3

  • Hillman, C. H., Erickson, K. I., & Kramer, A. F. (2008). Be smart, exercise your heart: Exercise effects on brain and cognition. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2298


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.