En İyi Doğal Antibiyotikler Hangileridir?

Doğal antibiyotiklerin bakteriyel rezistansa yol açmadığı bilinmektedir. Hafif enfeksiyonlardan kurtulmak için en iyi yol budur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bu gıdaları tüketin.
En İyi Doğal Antibiyotikler Hangileridir?
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Doğal antibiyotikler kategorisinin aksine, geleneksel antibiyotiklerin kötüye kullanımı sağlığınız açısından olumsuz etkilere sebep olur. Nihayetinde, bu antibiyotikler vücudunuzda bir direnç yaratır, bağırsağınızdaki bakteriyel floranızı değiştirir ve vücudunuzun doğal savunma mekanizmasını iptal eder.

Doğal antibiyotikler ise bağışıklık sisteminizi ve doğal savunma mekanizmanızı güçlendirir. Bu makalede, her türlü virüs ve bakteriye karşı alınabilecek en iyi doğal antibiyotiklerin hangileri olduklarını öğrenin.

Doğal antibiyotikler nasıl çalışır?

ballı sarımsak

Doğal antibiyotikler çeşitli vücut fonksiyonlarında olumlu etkileri olan belirli besinler ya da aktif maddeleri içeren gıda ya da iyileştirici bitkilerdir. Tipik olarak, hücre yenilenmesini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Geleneksel antibiyotiklerin tersine, dirençle karşılaşmazlar.Bunun yerine, patojenlerin büyümesini yavaşlatıp patojenlerden kurtulunması için vücudun doğal mekanizmalarını harekete geçirirler.

Bu şekilde, hastalıkların üstesinden doğal yollardan gelinerek, vücudun daha güçlü olması ve savunma mekanizmalarının patojen ve mikroplara karşı daha aktif çalışmasını sağlanır.

Diğer bir yandan, geleneksel antibiyotiklerin belirli riskleri ve yan etkileri de vardır. Bağırsak florasına zarar verebildikleri için hafif enfeksiyonları önlemek ya da tedavi etmek için doğal antibiyotiklerin kullanması mantıklı bir çözümdür.

En İyi Doğal Antibiyotikler

Aşağıda sizlere en iyi 9 antibiyotikten bahsettik.

1. Propolis

kavanoz bal

Propolis en iyi doğal antibiyotiklerden biridir. Biyo-flavonoid esansiyel yağları, eser ögeler, vitaminler ve aminoasitler açısından zengindir. Bu maddeyi elde etmek için, ağaç filizlerinden ya da kabuklarından bitki özü elde eder ve kovanlarını gizleyip korumak için kullanırlar.

Kullanımı

  • Önleyici olarak: Boş mideye 5 damla tüketin.
  • Belirtileri ortadan kaldırmak için: Saat başı 5 damla tüketin.

2. Sarımsak

tane sarımsak

Sarımsak iyi bakterilerin özelliklerini değiştirmeden patojenik mikroplardan kurtulunmasını sağlayan çok etkili doğal bir antibiyotiktir.Bu içerdiği allicin ve diğer içerikler sayesindedir.

Herhangi bir enfeksiyon durumunda besin olarak tüketebilir ya da cildinize sürebilirsiniz. Eğer tüketme ya da sindirme konusunda bir sorununuz varsa, hap formunda da tüketebilirsiniz.

3. Ekinezya

ekinezya çiçek

Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendiren ve virüs ve enfeksiyonlarla savaşan iyileştirici bir bitkidir. Çay, özüt ya da hap olarak tüketebilirsiniz.

Yine de, otoimmün hastalıklarından muzdarip olan kişiler bir uzmana danışmalıdırlar. Ayrıca, bu bitkiyi uzun süre boyunca değil, ihtiyacınız olduğu zaman tüketmeniz önerilir.

4. Esansiyel güveyotu yağı

güvey otu yaprağı

Bu güçlü esansiyel yağ, virüslere, bakteriyel ve mantar bazlı enfeksiyonlara ve parazitlere savaş açar. Ağız yoluyla ya da bölgesel tüketebilirsiniz. Fakat kaliteli olduğundan ve insanların tüketmesi için uygun olduğundan emin olunuz.

  • İki günde bir bal ve zeytinyağı ile karıştırarak bu yağdan bir damla tüketebilirsiniz.

Hamilelik süresince tüketmeyiniz.

5. Kolloidal gümüş

kolloidal gümüş

Kolloidal gümüş, antiviral, antibakteriyel, anti-parazitik ve dezenfektan özelliklere sahiptir. İster inanın ister inanmayın, antik çağlardan beri tüketilen bir maddedir. Bu gümüş çözeltisi herhangi bir sağlık riski teşkil etmez.

6. Bakır-Altın-Gümüş

İz elementlerinin bu üçlü kombinasyonu bağışıklık sistemi için uyarıcı görevi görür. Aynı zamanda, enerji verir ve canlandırır.

  • Genel olarak, yemek arasında kısa süreliğine az miktarda tüketilir.

7. Bal

kaşıkta bal

Bal, propolis kadar kuvvetli değildir. Fakat, besleyici değerini ve sağlık açısından pek çok olumlu katkısını göz ardı etmemeliyiz. Neredeyse her gün tükettiğiniz için en iyi önleyici antibiyotiklerden biridir. Ayrıca, rafine şeker tüketmemenize de yardımcı olur.

8. Limon

su ve limon

Limon kabuğundan antibiyotik özellikli içerik elde edilebilecek sitrik bir meyvedir. Genel olarak, bu özelliklerinden yararlanmak için en iyi yöntem, organik limon kullanmak, limonları yıkayıp soyup soyduğunuz kısımlarını buzlukta tutmaktır.

  • Donmuş kabukları meyve sularında, smoothielerde, salatalarda, yahnilerde vb. kullanabilirsiniz.

9. Soğan

kesme tahtasında soğan

Son olarak, soğan solunumsal ve paraziter hastalıkları önleyen ve iyileştiren harika özeliklere sahip iyileştirici bir gıdadır. Ayrıca, sülfür içerdiği için vücudunuzdan toksinleri atmanızı da kolaylaştırır.

Artık tüm bu doğal antibiyotiklerin nasıl tüketilebileceğini öğrendiğinize göre, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve hafif enfeksiyonlarla başa çıkmak için bunları tüketmekten çekinmeyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Albado Plaus, Emilia, Gloria Saez Flores, and Sandra Grabiel Ataucusi. “Composición química y actividad antibacteriana del aceite esencial del Origanum vulgare (orégano).” Revista Medica Herediana 12.1 (2001): 16-19.
  • Chalar Vargas, Luis Rodrigo, et al. “Función Antimicrobiana de la Alicina de Ajo en cultivos de Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa y Escherichia coli.” Revista científica ciencia médica 17.1 (2014): 26-28.
  • Galán, J. C., González-Candelas, F., Rolain, J. M., & Cantón, R. (2013). Antibiotics as selectors and accelerators of diversity in the mechanisms of resistance: From the resistome to genetic plasticity in the β-lactamases world. Frontiers in Microbiology. https://doi.org/10.3389/fmicb.2013.00009
  • Peláez, F. (2006). The historical delivery of antibiotics from microbial natural products – Can history repeat? Biochemical Pharmacology.
  • Ratyakshi, & Chauhan, R. P. (2009). Colloidal synthesis of silver nano particles. Asian Journal of Chemistry.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.