Ergenlik Çağında Olan Bir Gence Vermeniz Gereken 3 Şey

Ergenlerin hayatta birçok kural ve gereklilik olduğunu öğrenmeleri gerekir. Onlardan yapmaları beklenen şeyler ile onların beklentileri arasında fark olduğununu anlamaları çok önemlidir.
Ergenlik Çağında Olan Bir Gence Vermeniz Gereken 3 Şey

Son Güncelleme: 16 Mart, 2019

Ergenlik çağında olan bir genci yetiştirmek kolay değildir. Bu süreç aşırı derecede sabır ve bilgi birikimi gerektirir. Özellikle de katı kuralları aktarma ve çocuğunuzun olgunlaşıp, sorumluluklarının farkına varması için gereken sınırları çizme konusunda bilgili olmanız gerekir.

Bugünkü makalemizde ergenlik çağında olan bir gence aktarmanız gereken 3 şeyi açıklayacağız. İlginizi çektiyse detaylar için bu makalenin devamını okumaya devam edin!

Ergenlik çağında vermeniz gereken eğitim için ipuçları

ergenlik çağında olan kız

1. Ergenlik çağında çocuğunuza hem daha fazla özgürlük hem de daha fazla sorumluluk verin

Kız çocukları genellikle daha erken gelişir ve 11 ila 12 yaşlarına geldikleri zaman daha fazla özgürlük talep etmeye başlar. Erkek çocuklarının gelişmesi ise biraz daha fazla zaman alır.

Genellikle 13 yaşına ulaştıklarında hiçbir belirti göstermeden, aniden olaylara anlayamadığınız şekillerde tepkiler vererek daha inatçı ve kibirli hale gelirler. Bu çocuğunuzun büyümeye başladığının işaretidir.

Kalpleri hala çocuk kalırken, yetişkinlerin dünyasına adım atmış olurlar. Bu onlar için hiç de kolay bir durum değildir. Kim olduklarını belirlemeye yardımcı olan hormonlarının ve kişilik karmaşalarının etkisi altında olduklarını unutmayın.

Ergenler kendileri hakkında daha fazla şey öğrenmek, daha fazla özgürlük elde etmek ve davranışlarının sonuçlarını çözümleyebilmek için fırsatlara ihtiyaç duyarlar.

Bir ebeveyn olarak ergenlik çağında olan çocuğunuz için yapabileceğiniz en güzel şey, özgürlükleri ve sorumlulukları arasında denge kurmalarına yardım etmektir. Örneğin, okuldaki derslerinde başarılı olmaya devam ettikleri sürece hafta sonu dışarı çıkmalarına izin verebilirsiniz.

Eve çok geç geri dönerlerse sahip oldukları ayrıcalığı kaybedecekleri için, sizin koyduğunuz yasaklara saygı duymaları gerektiğini anlamalarını sağlayın. Burada bütün ergenlerin öğrenmesi gereken kilit nokta; herkesin, özellikle de yetişkinlerin hayatının uyulması gereken kurallar ve gerekliliklerle dolu olduğudur.

Bu nedenle onların da uyması gereken kurallar olabileceğini erken yaşta anlamaları gerekir. Sadece onlar istedikleri için hiçbir şey “gökyüzünden düşüp” önlerine gelmez. Yiyecek, kıyafet, barınma ve hatta yaşamak için ihtiyaçları olan parayı kazanmak için çok çalışmaları gerektiğini anlamak zorundadırlar.

Ergenlerin kendi yaptıkları eylemlerin sorumluluklarını üstlenmelerini sağlamanız gerekir. Standartları koyanın siz olduğunuzu unutmayın; bu nedenle onları zorlamanız gerekir. Bocalarsanız ya da beklentilerinizi günden güne değiştirirseniz size olan saygılarını yitirirler.

2. Olumlu şekilde destek olmak cezalandırmaktan iyidir

Bazı ebeveynler çocuklarını devamlı cezalandırarak hata yapar. Her yanlış bir şey yaptıklarında onlara karşı aşağılayıcı bir dille konuşarak ve azarlayarak olumsuz pekiştirme yaparlar. Bunun yerine bir denge kurmayı öğrenmelisiniz.

İşte bir örnek: Çocuğunuz bir sınavdan başarısız oldu ve eve kötü notlarla geldi. Siz de ona tembel olduğunu ve hayatı boyunca hiç şey başaramayacağını söyleyerek azarladınız. Bu yapmamanız gereken bir şeydir.

Böyle bir davranışla sadece kötü duygular, düşük öz saygı ve umutsuzluk hissi yaratırsınız. Bunun yerine, ne olduğunu sorun ve çocuğunuzun kendine olan güvenini tekrar inşa etmeye çalışın.

Ona inandığınızı ve bir sonraki sefere daha iyi sonuçlar elde edeceğini; çünkü aklına bir şeyi koyarsa başarabilecek gücü olduğunu söyleyin. Hata yaptıkları zaman onları eleştiri yağmuruna tutmak yerine, nasıl daha iyi yapabileceklerini gösterin.

3. Ergenlik çağında çocuklarla iletişim kurun ve güven inşa edin

Her gün çocuğunuzla beraber vakit geçirmek için mutlaka biraz zaman ayırın ve gününün nasıl geçtiğini sorun. Yaptığı veya yapmadığı şeylerle ilgili onu yargılamayın. Bir ebeveyn olarak ona rehberlik etmeniz gerekir ve bunu başarılı bir şekilde yapmanın tek yolu sürekli iletişim kurarak güven inşa etmektir.

Kızınızın veya oğlunuzun devamlı odasına kapanıp bilgisayar oynayan veya müzik dinleyen, sadece yemek yemek ya da arkadaşlarıyla buluşmak için odasından çıkan bir çocuk olmaması için mücadele edin. Küçüklüğünden itibaren evde aile içi aktiviteler düzenleyerek kendisini izole etmesini engelleyin.

Yemek vakitlerinde televizyonu kapatın ve çocuğunuzla sohbet edin. Hoşlandığı şeyler, arkadaşları veya ilgi duyduğu bir kişi hakkında sorular sorun. Hayatıyla ilgili meseleleri sizinle paylaşması için baskı kurmadan teşvik etmeye çalışın.

Nihayetinde, karşısında bir düşmanın veya devamlı eleştiri yapıp ceza veren birinin değil; bir dostun yer aldığını öğrenecektir. Onları dinleyin, rehberlik edin, annesi, babası ve en iyi arkadaşları olun. Yaptıkları olgun ve sorumlu davranışlar neticesinde özgürlük vermeniz gerektiğinde, aynı zamanda bunun sınırlarını da çizin.

ergenlik çağında kız çocuğu

Sonuç olarak, bir ergen yetiştirmek kolay bir iş değildir ve kimsenin elinde de kusursuz bir kullanma kılavuzu yoktur. Fakat size söz veriyoruz ki; iyimser olup sevgi ve saygı gösterirseniz, çocuğunuz olgun ve sorumluluk sahibi biri olarak yetişecektir.

Gerçekten mutlu olan insanlar hayatta daha ileriye gidebilmek için devamlı çok çalışmak gerektiğini kavramış olanlardır. İyi arkadaşlara sahip olabilmek için saygılı ve anlayışlı olmak gerekir. Bu seviyedeki duygusal zeka ve farkındalığın çocuğunuzda oluşması için ona yardım etmelisiniz.

Son olarak şunu da unutmamak gerekir: Hem anne hem de baba çocuklarının eğitimi konusunda ortak hareket etmelidir. Beraberce, aynı amaçlara ulaşmak için aynı değerlerin gelişmesine destek olmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.