Erken Yaşlanma Karşıtı Doğru Beslenme Alışkanlıkları

Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirirseniz hem cildinizin pürüzsüz ve ışıl ışıl görünmesini sağlarsınız hem de erkenden kırışıklıkların oluşmasının önüne geçmiş olursunuz. 
Erken Yaşlanma Karşıtı Doğru Beslenme Alışkanlıkları
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yaşlanma kaçınılmazdır ancak bazı kişilerde erken yaşlanma da görülebilir. Erken yaşlanmanın kesin bir sebebi yoktur. 20’li yaşlarında ilk kırışıklıklarını fark eden insanların sayısı az değildir. Neyse ki doğru beslenme alışkanlıkları edinerek cildinizin yıllarca pürüzsüz ve ışıl ışıl kalmasını sağlayabilirsiniz.

Yaşlanmak temelde kronik inflamatuar bir hastalıktır. Trans yağ gibi iltihaba yol açan gıdalar tüketirseniz çok daha kolay yaşlanırsınız.

Bu arada kolajenin cildinizi elastik tutmaktan ve kırışıklıkları önlemekten sorumlu olduğunu unutmayın. Bu yüzden kolajen açısından zengin gıdalar yerseniz cildiniz daha çok ışıldayacaktır. Doğru beslenme yerine bol miktarda şekerli ve kızarmış yiyecek tüketmeyi seçerseniz cildinize zarar verirsiniz.

Erken Yaşlanmanın Sebepleri

kaz ayağı göz kadın

20-25 yaşları arasındaysanız belli oranda susuz kalmanız yüzünüzde ilk çizgilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer cildiniz kuru veya inceyse çizgileriniz daha da belirgin olabilir. Bu, erken yaşlanma olarak düşünülmemelidir.

Ancak 25 yaşından sonra cildinize gereken ilgiyi göstermezseniz küçük izlerin ve kırışıklıkların olduğunu fark etmeye başlarsınız. Bu, erken yaşlanma olarak kabul edilebilir.

Erken yaşlanmanın diğer sebepleri şunlardır:

  • Güneşe maruz kalmak. UV ışınlarına maruz kalarak saatler geçirdiğinizde vücudunuzdaki kolajen üretimi zarar görür. Bu durumun etkisi altında kalan cildin yenilenmesi, nemli ve sağlıklı bir cilde göre daha zor olacaktır. Bundan kaçınmak için her zaman kaliteli ve nemlendiricili bir güneş kremi kullanın.
  • Sigara içmek. Sigara vücudunuzdaki yaşlanma sürecini hızlandırır. Ayrıca akciğer kanseri gibi sorunlara da yol açar. İdeal olan bu alışkanlıktan tamamen vazgeçmektir. Bunu yapmak kolay değildir ancak sizin için en iyisi bu olacaktır.
  • Stres. Stresli hissetmek hormonel dengenizin değişmesine yol açarak cildinizin yenilenmesinin daha uzun sürmesine sebep olur. Bunu önlemek için egzersiz yapın ve meditasyon gibi sakinleştirici aktiviteleri düzenli olarak uygulayın.

Erken Yaşlanmayla Savaşmak İçin Kaçınmanız Gerekenler

1. Kızarmış Yiyecekler

kızarmış patates tavuk

Yağda kızaran tüm yiyecekler vücudunuzda iltihaplanmaya yol açar. Trans yağlar tüketildiğinde daha da güçlü bir etki oluşur çünkü trans yağlar aynı zamanda kolesterolün de yükselmesine neden olurlar.

Dışarıdan satın aldığınız işlem görmüş yiyecekler pek çoğu kaynamış yağın içinde pişirilir. Bu yüzden onlardan uzak durmalısınız. Paketli yiyeceklerin üzerindeki etiketleri okumanızı, olabildiğince taze malzemeleri tercih ederek yiyeceklerinizi bizzat hazırlamanızı öneriyoruz.

2. Alkol

alkol

Arada sırada bir kadeh şarap içmenin sağlık açısından bazı faydaları olsa da olabildiğince az içki içmenizi öneriyoruz.

Her gün içki içerseniz hücrelerinizin daha hızlı yaşlanmasına neden olursunuz. Sorun şu ki alkolün herhangi bir besin değeri yoktur.

3. Hamur işi

tatlı jelli hamur işi

Ekmeklerin çoğunun şeker indeksi çok yüksektir. Bu durum kolajen üretimi sürecini karmaşık bir hale getirir ve daha hızlı yaşlanmaya yol açar.

Şeker oranı yüksek olan paketli ekmekler yemek yerine tam tahıllı ekmekleri küçük porsiyonlar şeklinde tüketmeyi tercih edin. Sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içeren (kinoa ve yulaf gibi) sağlıklı tahılları tüketmek de iyi bir alternatiftir.

4. Abur cubur

hamburger pizza fast food

Neredeyse her gün pizza, hazır sandviç ve abur cubur türü yiyecekler mi tüketiyorsunuz?

Cevabınız evetse bu yiyeceklerde işlem görmüş etlerin, trans yağların ve vücudun iltihaplanmasına katkı sağlayan unların olduğunu bilmelisiniz.

Yağlar kan akışınızı etkiler, cildinizin daha az taze ve ışıl ışıl görünmesine neden olur. Abur cubur yemeyi bırakmanın yanı sıra içsel ve harici bir detoks yapmanız da önemlidir.

Erken Yaşlanma İle Savaşmak İçin Doğru Beslenme

Artık hangi yiyeceklerin daha yaşlı ve yorgun görünmenize yol açacağını biliyorsunuz. Şimdi de doğru beslenme alışkanlıkları edinmek için neler yemeniz gerektiğinden bahsedelim.

Genellikle sağlıklı beslenmenin sıkıcı olacağını düşünürüz ancak bu gerçekten çok uzak bir varsayımdır. Daha genç görünmek için şunları yiyin: 

Yumurta

yumurtalar

Yumurtada protein, amino asit ve D vitamini mevcuttur. Onları yemenin yanı sıra cildinize iyi gelecek bir yüz maskesi yapmak için de kullanabilirsiniz.

Haftada iki kez birkaç yumurta yemek idealdir. 

Yumurtayı pişirirken çok fazla yağ veya sağlıksız yağ eklemekten kaçının. Mümkünse içine biraz sebze ekleyin.

Taneli Meyveler

bir kase kırmızı taneli meyve

Probiyotikler, vitaminler ve flavonoidler açısından taneli meyveleri tüketmek harikadır. Ayrıca içlerinde cildinize zarar veren ve kırışıklıklara yol açan serbest radikallerle savaşan antioksidanlar da vardır.

Her gün tercihen taze olacak şekilde bir porsiyon taneli meyve yemeye özen gösterin. Smoothieler’inize lezzet katmak veya tatlı yeme ihtiyacınızı gidermek için de onları tercih edebilirsiniz.

Yeşil Çay

yeşil çay

Yeşil çay cildinizdeki hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan antioksidanlar içerir. Enerjinizi artırmak için kahvenin yerine tercih ederek harika sonuçlar alabilirsiniz.

Yeşil çayın tadını sevmiyorsanız içine biraz meyve veya baharat ekleyerek tadını az da olsa değiştirebilirsiniz. Bir başka seçenek de yeşil çayı, hazırlayacağınız yeşil smoothieler veya susuzluğunuzu giderecek karışımlar için baz olarak kullanmaktır.

Ayrıca cildinizi dıştan nemlendirecek bazı yüz maskeleri hazırlamak için de yeşil çaydan faydalanabilirsiniz.

Bu tavsiyeleri okuduktan sonra halihazırdaki beslenme alışkanlıklarınızın genel anlamda sağlığınıza ve güzelliğinize katkı sağladığını söyleyebilir misiniz? Cevabınız hayırsa beslenme alışkanlıklarınızı değiştirip daha iyi bir hale getirmek için hala zamanınız var.

Bu tavsiyeleri uygulayın, değişiklikleri hızla fark edeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Scheibye-Knudsen, M., Mitchell, S. J., Fang, E. F., Iyama, T., Ward, T., Wang, J., … Bohr, V. A. (2014). A high-fat diet and NAD+ activate sirt1 to rescue premature aging in cockayne syndrome. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.10.005
  • Perls, T., Kunkel, L., & Puca, A. (2002). The genetics of aging. Current Opinion in Genetics and Development. https://doi.org/10.1016/S0959-437X(02)00310-6
  • Oyetakinwhite, P., Tribout, H., & Baron, E. (2012). Protective mechanisms of green tea polyphenols in skin. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2012/560682
  • Flôres, M. F., Martins, A., Schimidt, H. L., Santos, F. W., Izquierdo, I., Mello-Carpes, P. B., & Carpes, F. P. (2014). Effects of green tea and physical exercise on memory impairments associated with aging. Neurochemistry International. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2014.08.008

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.