Fibromiyalji Sendromu Hakkında Neler Bilmeliyiz?

Fibromiyalji Sendromu Hakkında Neler Bilmeliyiz?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Fibromiyalji, dünyadaki binlerce insanı etkileyen kronik bir hastalıktır. Birçok durumda, bu hastalığa yakalanan kişiler görünür herhangi bir belirti göstermezler, ancak gerçekte, yaşam kalitelerinde keskin bir düşüş ile baş etmek zorundadırlar.

Bu hastalığın çeşitli semptomları; kasları, eklemleri ve kemikleri etkileyen ağrılar, yorgunluk, sindirim ve duygusal sorunlardır. Fibromiyalji ile ilgili en üzücü şey, bir insanın acı içinde olsa bile sağlıklı göründüğünden dolayı mücadele etmenin zor olmasıdır.

Bu nedenle, bu hastalığı detaylı olarak bilmek, semptomlarını belirlemek ve onlarla nasıl savaşılacağını bilmek önemlidir. Bu durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak konuyla ilgili bir dizi veri derledik.

Aşağıda onları keşfedin!

Fibromiyalji hastası olan bir kişinin vücudunda neler olur?

Bu hastalığa sahip olan insanlarda, ilk başta nasıl ortaya çıktığını anlamakta zorlandıkları bir dizi semptom gelişir. Aslında, fibromiyalji hastası olanların etrafında olanlar, onlar iyi gözüktükleri için ağrıyı bahane ettiklerini düşünüyor olabilir.

Gerçek şu ki, beyine ağrı sinyalleri gönderen duyu sinirlerinde kusurlar ortaya çıkmaya başlar. Sonuç olarak; soğuk, sıcak ve stresin uyarıcı olduğu ağrı ve sızılar olur. Ağrı, doğrudan vücudun etkilenen bölümlerinde değil, beyinde ortaya çıkmaktadır.

Fibromiyaljinin belirtileri nelerdir?

fibromiyalji sendromu

Bu hastalığın karmaşıklığı ve diğer sağlık problemlerine benzerliği nedeniyle, fibromiyaljisi olan birinin nasıl teşhis edileceğini bilmek genellikle kolay değildir. Bununla birlikte, en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Kas, eklem ve kemik ağrısı
  • Yorgun hissetmek
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Kaygı ve depresyon
  • Ağrıya aşırı duyarlılık
  • Baş ağrısı ve migren
  • Konsantrasyon ve hafıza sorunları
  • El ve ayak uyuşmaları

Fibromiyaljinin nedenleri nelerdir?

Şimdiye kadar, uzmanlar bu hastalığın kesin nedenini belirleyememişlerdir. Bununla birlikte, bazı unsurların fibromiyalji ile bir ilişkisi olduğu kabul edilmektedir.

  • Ebeveynlerden çocuklarına miras kalan vakalar (genetik)
  • Duygusal travma
  • Uyku bozuklukları
  • Sürekli strese maruz kalma
  • Rafine şeker gibi oksidanların dokulardan aşırı tüketimi
  • Doğuştan olan bağışıklıkla ilgili hastalıklar
  • Romatizmal eklem iltihabı

Fibromiyaljiden en çok kimler etkilenir?

beli ağrıyan kadın

Fibromiyalji, erkekleri, kadınları, yaşlıları ve çocukları etkileyebilir. Bununla birlikte, bu durumla ilgili yapılan araştırmalarda, kadınların, özellikle 45 yaş üstü olanların en fazla etkilendiği belirlendi.

Buna ek olarak, lupus (deri veremi) ve kireçlenme gibi rahatsızlıklardan muzdaripseniz, bu hastalığa yakalanma riskiniz fazladır.

Bilişsel sorunlara neden olabilir mi?

Fiziksel ağrı yanında, hafıza kaybı ya da konsantrasyon zorluğu gibi bilişsel problemler, fibromiyaljiden muzdarip olmanız halinde ortaya çıkabilir. Bu fibronektin olarak bilinir ve bu nedenle hastalar önemli şeylerini kaybedebilir ya da kafa karışıklığı hissedebilirler.

Stresden kaçınmak neden önemlidir?

Sürekli stres, fibromiyaljinin tek olası bir nedeni değildir, ancak bu hastalığın semptomlarının yoğunluğunu artırabilir. Fibromiyaljiye yakalanmış kişiler daha fazla ağrı, daha fazla yorgunluk hissederler ve aynı zamanda stres altında iseler genel keyifsizlik yaşarlar.

Fibromiyalji için bir tedavi var mı?

Fibromiyalji için bugüne kadar bilinen bir tedavi yöntemi yoktur, çünkü çeşitli hastalık türlerini içine alan kronik bir problemdir. Belirtileri diğer hastalık belirtilerine benzer olduğu için tanı sıklıkla hatalı olur ve genellikle alışılagelmiş ilaç tedavisi önerilir.

Ayrıca fibromiyalji hastalarının vücutlarında olan şeylerle yaşamayı öğrenmeleri için psikolojik ilgi görmeleri de mümkündür. Bu rahatsızlıktan kaynaklanan ağrıları hafifletmeye yardımcı olan ilaçlar analjezikler, antispazmodikler (spazm giderici ilaçlar), sedatifler ve antidepresanlardır.

Bununla birlikte, ağrı bir süre sonra geri gelme eğilimindedir.

Hastalıkla başa çıkmanın başlıca yolları nelerdir?

salata yiyen kadın

İlaçlar ağrıyı azaltmada yardımcı olsa da, hastaların yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yapmaları kritik önem taşır. Dengeli, yüksek kaliteli bir beslenme düzeni kemiklerin, eklemlerin ve kasların güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Düşük tempolu egzersiz yapmak, tercihen bir spor uzmanı veya fizyoterapist gözetiminde olmak önemlidir. Son olarak, hastalığın her bir evresiyle yüzleşmek için psikolojik destek alınması birincil derece önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ayuso, D., et al. “Impacto de la fibromialgia en las actividades de la vida diaria.” Revista asturiana de Terapia Ocupacional 3 (2006): 4-10.
  • Rivera, J., et al. “Documento de consenso de la Sociedad Española de Reumatología sobre la fibromialgia.” Reumatología clínica 2 (2006): S55-S66.
  • Ubago, M., et al. “Características clínicas y psicosociales de personas con fibromialgia: Repercusión del diagnóstico sobre sus actividades.” Revista Española de Salud Pública 79.6 (2005): 683-695.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.