Geç Yatmak Çocuklar İçin Neden Kötüdür? İşte 4 Sebebi

Çocuklarınızın gelişimi için yeterince uyku uyumaları gerçekten önemlidir. Bu yazımızda, geç yatmanın yan etkilerinden bahsedeceğiz.
Geç Yatmak Çocuklar İçin Neden Kötüdür? İşte 4 Sebebi
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çocukların gelişimi için uyku, en az beslenme kadar önemlidir. Bu oldukça bariz bir şeymiş gibi gelse de pek çok ebeveyn için uyku düzeni ve geç yatmak önemli bir sorun değildir.

Modern hayat tarzımız da bu durumu çok etkiledi. İnsanlar gün geçtikçe daha az uyumaya başladılar. Ebeveynler işleriyle çok meşguller. Çocukların okulla ilgili yapmaları gereken pek çok aktivite var. Bunun yanında insanlar gözlerini elektronik cihazlardan alamıyorlar.

En endişe verici olanıysa pek çok insanın geç yatmanın doğurabileceği sonuçlardan habersiz olması. Ara ara kestirmemek veya geç yatmak zararsız görünse de, bu tür şeylerin hayat boyu sürebilecek negatif etkileri vardır.

Peki, bu neden bu kadar kötü bir alışkanlık? Değiştirmek için ne yapabilirsiniz? Ebeveynlerin bu konuya pek dikkat etmediğini düşünerek, önemli riskleri ve çocuğunuzun uyku alışkanlıklarını değiştirmenize yardımcı olacak bazı tavsiyeleri paylaşmaya karar verdik.

Çocuğunuz için iyi uyumak neden önemli?

geç yatmak

Geç yatmanın yaratabileceği sonuçlarla ilgili detaylara girmeden önce, çocukların neden iyi uyku uyumaları gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Küçük yaştaki çocuklardan bazıları erken yatmayı reddetseler de bu alışkanlık göründüğünden daha önemli.

Gece iyi uyumak enerjiyi artırmanın en iyi yollarından biri. Uyku beynin bataryasını yeniden şarj ediyor. Böylece gün boyunca ideal seviyede zihinsel performans gösterebiliyorsunuz. Bu yüzden iyi bir gece uykusu uyuduktan sonra, çocuğunuzun zihni açık ve sakin olacaktır.

Öte yandan uyku fiziksel yetenekleri de etkiler. Dinlendiğinizde kaslarınız günün streslerini atar ve yeni zorluklarla baş etmeye hazır hale gelir. Bu da elbette çocuğunuzun okuldaki ve spor aktivitelerindeki başarısının anahtarıdır.

Sağlıklı uyku ne anlama gelir

Sağlıklı uyku yalnızca erken yatmayı içermez. Aynı zamanda şunları da içerir:

  • Yeterince uyumak (10 saatten az olmamak kaydıyla)
  • Kesintisiz uyumak
  • Arada bir kestirmek
  • Çocuğun günlük ritmiyle (içsel biyolojik saat) uyumlu bir uyku programı

Eğer bahsettiğimiz şeylerden birinde bozukluk varsa, bu durum uyku eksikliği belirtilerini tetikleyebilir. Neyse ki, çocukların uyku düzenini sağlamak için onlara kazandırabileceğiniz pek çok alışkanlık vardır.

Geç yatmak çocuklar için neden kötüdür?

Ebeveynler için en zor şeylerden biri çocuklarının erken yatmalarını sağlamaktır. Pek çok dikkat dağıtıcı unsur nedeniyle çocuklar yatağa gitmek istemezler. Ancak bu konuyla ilgilenmemek gelişimlerini ve büyümelerini olumsuz yönde etkileyebilir. İlgisiz görünse de, çocuğunuzun geceleri az uyunması gelecekte karşılaşılabilecek sorunların nedeni olabilir.

1. Geç yatmak konsantre olurken zorluk çekmelerine neden olur

gülümseyen afacan çocuk

Az uyku uyumanın çocuğun zihinsel sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Yeterince uyumamak çocuğun zihinsel olarak uyanık olmamasına ve yaptığı aktivitelere konsantre olmakta zorluk çekmesine neden olur. Kötü bir gece uykusu sınıftaki dikkat eksikliğinin en yaygın sebeplerinden biridir. Ayrıca bu durum çocuğu daha az aktif ve tembel biri haline getirebilir.

2. Gün içinde uykulu olunmasının en büyük nedeni: Geç yatmak

Geç yatması çocuğun gün içinde uykulu olmasının sebebi olabilir. Yeterince iyi uyumamak (yaşlarına bağlı olarak 10 veya 12 saatten az) tüm gün yorgun ve uykulu hissetmelerine sebep olacaktır.

3. Bitkin hissetmelerine neden olur

Uykulu hissettiklerinde aynı zamanda bitkin de hissederler. Bazılarının düşündüğünün aksine, bu sorunu sadece yetişkinler yaşamaz. Çocuklar da kalitesiz uyku uyumanın sonucu olarak güçsüzlük ve bitkinlik hissedebilirler.

Ayrıca “hiper-uyanık” bir durumda olabilirler. Bu da daha fazla uyku sorununa neden olabilir. Bunun sebebi “hiper-uyanıklık” durumunun beyni uyanık tutan adrenalin gibi hormonların salgılanmasını artırmasıdır.

geç yatmak neden kötüdür

4. Obezite riskini artırır

16 ülkede yapılan 29 çalışmadan toplanan veriler kullanılarak yapılan bir bilimsel araştırmanın kanıtlarına göre, kalitesiz uyku uyunması çocukluk çağı obezitesine yakalanma riskini artırır. Bu araştırmaya göre geç yatmak veya kesintisiz uyku uyumamak obezite için risk faktörü olabilir.

Çocuğunuzun uyku alışkanlıklarını nasıl düzeltebilirsiniz

Ebeveynler çocuklarının uyku sorunlarının büyüdükçe kendi kendine geçmeyeceğini ve bu sorunu çözmek için onların yardımına ihtiyaçları olduğunu anlamalılar. Bunu yapabilmek için, uyudukları saatleri gözlemlemeye başlamalı ve akşam 19:30 ile 20:30 arasında yatmaları gerektiğini unutmamalısınız.

Tüm aile bu sürece dahil olmalı. Ebeveynleri ve kardeşleri de yattığında, çocuk için dinlenmeleri gerektiğini anlamak kolaylaşır. Ayrıca uykularının bölünmemesi için çocuklar TV, bilgisayar ve tablet gibi dikkat dağıtıcı cihazların olmadığı odalarda uyumalıdırlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.