Gluten Hassasiyeti ve Üst Kolda Sivilceler

Gluten hassasiyeti, sıkça çölyak hastalığıyla karıştırılır. Aslında bu sorunun bağışıklık sistemiyle bir alakası yoktur.
Gluten Hassasiyeti ve Üst Kolda Sivilceler

Son Güncelleme: 27 Eylül, 2018

Gluten hassasiyeti hakkında her geçen gün daha fazla şey duyuyoruz. Çölyak hastalığı kadar ciddi olmasa da bu hastalıktan muzdarip kişiler gluten içeren gıdalar tükettiklerinde vücudun farklı bölgelerinde olumsuz etkilerini fark edebilirler.

Bu makalede, gluten hassasiyetinin en yaygın belirtilerinden biri hakkında konuşmak istiyoruz: üst kollarda birdenbire ortaya çıkan sivilceler.

Çölyak hastalığı tüm vücudu etkiler

ekmek

Çölyak hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyerek gluten içeren tüm gıdalara karşı kalıcı bir hassasiyet oluşmasına neden olan bir bozukluktur.

Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunur. Aynı zamanda gıda etiketlemede TACC olarak bahsedilir ve bu tahıllardan yapılan işlenmiş gıdaların ambalajlarında bu etiketi bulabilirsiniz.

Çölyak hastalığı kalıtsaldır ve kişinin yaşamı boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

Çölyak hastası olan kişi, gluten yedikten sonra bağışıklık sistemi ile bağlantılı bir reaksiyon başlar ve antikor salınımıyla  sadece sindirim sistemi değil vücudun tamamı etkilenir.

Gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı ile aynı mıdır?

gluten hassasiyeti

Son yıllarda, çölyak dışında farklı gluten hassasiyetleri toplum tarafından daha iyi bilinir hale gelmeye başladı. Çölyak haricindeki gluten hassasiyetlerinde sorun vücudun bağışıklık sisteminden değil, henüz tam olarak tespit edilememiş nedenlerden kaynaklanır.

Hastalığın teşhisinin hiç de kolay olmaması uzmanların işini zorlaştırmaktadır. Gluten hassasiyetinin belirtileri zamanla ortaya çıkar ve sıkça diğer hastalıklarla karıştırılır. Bu yüzden gluten hassasiyetinin belirtilerini bilmek önemlidir. Belirtilerden biri üst kolda ortaya çıkan sivilcelerdir.

Kollarda sivilceler

Kollarda çıkan küçük sivilceler, tıpta queratosis pilaris olarak geçer. Vücutta A vitamini ve yağ asitlerinin eksik olması üst kollarda aşırı keratin olarak kendini belli eder. 

Bu eksiklik dengesiz beslenmeden kaynaklanmaz. Eksikliği asıl sebebi gluten hassasiyetinin zamanla bağırsakları etkileyip yağ emilimini önlemesidir.

Birçok insan, bu durumun gluten hassasiyeti ile bağlantılı olduğunu fark etmeden yıllarca sivilce sorunu yaşar. Üst kolunuzdaki sivilcelerin bu problemle bağlantılı olup olmadığını anlamak için hastalığın diğer belirtilerine de göz atın.

Diğer belirtiler

kadınlarda baş ağrısı

Gluten hassasiyetinin bazı belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Şişkinlik, gaz ve reflü gibi kronik sindirim rahatsızlıkları.
  • Özellikle makarna, bisküvi ve ekmek gibi gluten içeren yiyecekler yedikten sonra yorgunluk veya halsizlik. Kronik halsizlik ve fibromiyalji da göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Hormonal düzensizlikler. Aybaşı döngülerinde düzensizlik veya ağrı yaşayan kadınların özellikle dikkatli olması gerekir.
  • Migren. Migren genelde sindirim problemleriyle bağlantılıdır ama bunun sebebi her zaman gluten olmayabilir.
  • Enflamasyon veya eklemlerde ağrı.
  • Anksiyete, depresyon ya da ruh halinde çalkalanmalar.

Eğer aile geçmişinizde otoimmün hastalıklar (tiroid, römatizma, sedef hastalığı, multipl skleroz, deri sertleşmesi) varsa, gluten hassasiyeti riskiniz yüksek demektir.

Gluten hassasiyetim olduğunu nasıl anlayacağım?

Eğer bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız, teşhis veya iyileşme süreçlerini başlatmak için doktorunuzdan bir randevu alın. Ancak testlerin her zaman güvenilir olmadığını söylemeliyiz; düşük gluten hassasiyeti olduğu durumlarda, test sonuçları negatif gelebilir.

Gluten hassasiyetiniz olup olmadığını anlamak için bir diğer yol ise bir ay boyunca hiç gluten tüketmemektir. Vücut sindirilmemiş glutenin vücutta bıraktığı toksinleri atmak için zamana ihtiyaç duyar. Gluten tüketmemeye karar verirseniz, ürün paketlerini dikkatle okuyun.

Gluten içeren gıdaların ne kadar çok olduğuna şaşırabilirsiniz. Eğer dışarıda yemek yiyecekseniz, sipariş verdiğiniz yemekte un olup olmadığını sorun. Genelde sos, yoğunlaştırıcı, şeker, bira ve diğer alkollü içeceklerde un bulunur.

Bir ay sonunda yeniden gluten yiyerek herhangi bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyin. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.