Meme Kanserinin Farklı Türleri, Belirtileri ve Tedavisi
Meme kanserinin nedeni meme hücre dokularının kontrolsüzce değişmeye ve büyümeye başlamasıdır. Bu hücreler, gelişme şekline bağlı olarak iyi huylu veya kötü huylu olabilen ve tümör olarak bilinen bir hücre yığınını oluşturur.
Hücreler büyümeye devam ederse ve vücudun diğer bölgelerine yayılma yeteneğine sahipse, kötü huylu bir tümördür.
Meme kanserinin türleri
Meme kanseri, invaziv (istilacı) veya invaziv olmayan bir şekilde gelişebilir. Eğer kanser invaziv ise bitişik dokulara yayılırken, non-invaziv kanser şekli sadece süt kanalları ve lopçuklar içerisinde gelişir.
Tümörlerin oluştuğu göğüs bölgesini bilerek, aşağıdaki meme kanseri türlerini ayırt edebiliriz:
Duktal karsinom
Duktal karsinom, meme kanserinin en sık görülen türüdür. Süt kanallarının iç kısımlarını örten hücrelerden başlar.
Eğer sadece kanalda gelişirse, duktal karinom in situ (DCIS) olarak adlandırılır. Öte yandan, eğer kanser kanalın dışına yayılırsa buna invaziv duktal karsinom denir.
Lobüler karsinom
Lobüler karsinom meme lopçuklarında gelişen bir kanser türüdür.
Diğer çeşitler
Bazı vakalarda, duktal ve lobüler karsinoma kıyasla seyrek olmakla birlikte medüller, müsinöz, tübüler, metaplastik veya papiller meme kanseri görülebilir.
Meme kanserinin sebepleri
Aile geçmişine ek olarak, 50 yaşına eriştikten sonra meme kanseri riskinin arttığının altını çizmek önemlidir.
Aile geçmişinde over kanseri veya geç menopoz varsa bu daha da yüksek bir ihtimaldir.
Diğer risk faktörleri şunlardır:
- Şişmanlık
- Alkolizm
- İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma
- Hormonal takviye tedavisi görüyor olmak
- Menstrüasyonun erken başlaması.
Ayrıca bakınız: Meme Kanseri ile Savaşmak için Koltuk Altı Detoksu
Meme kanseri belirtileri
Olguların çoğunda, meme kanseri başlangıç aşamasında belirgin semptomlar göstermez. Bunun ışığında, göğüslerinizi düzenli olarak evde (kendi kendinize) ve bunun yanı sıra bir sağlık mesleği mensubu ile kontrol etmenizin çok önemlidir.
Kanser ilerledikçe belirtiler şunları içerebilir:
- Koltuk altı bölgesinde sert, ağrısız, sivri şekilli yumru.
- Göğüslerde veya meme ucunda şekil veya doku değişiklikleri.
- Ağrısız belirgin bir yumrunun veya nodülün oluşması.
- Kanlı, sarı veya yeşilimsi olabilen, meme ucundan yayılan kötü kokulu sıvı.
Erkek meme kanseri vakalarında, kanser yumru oluşumlarına ek olarak memelerde ağrı ve duyarlığa neden olabilir.
İlerlemiş kanser belirtileri şunları içerir:
- Cilt ülseri,
- Kemik ağrısı,
- Meme ağrısı,
- Zayıflık ve yorgunluk,
- Önemli kilo kaybı,
- Koltuk altı lenf düğümlerinin iltihabı.
Tanı
Göğüs kanserinin teşhisi fiziksel muayene ile başlar. Ardından, her iki göğüsün, koltuk altı bölgesinin, boynun ve göğüs kafesinin muayenesi ile devam eder.
Olası anomalileri tespit etmek için kadınlar evde her ay göğüs muayenesi yapmalıdır.
Hastalıktan şüphelenilmesi için herhangi bir neden varsa veya hasta önemli risk faktörlerini gösteriyorsa, bir tıp uzmanı kanseri doğrulamaya yardımcı olan bir dizi testte bulunmalıdır.
Bu testlerin arasında şunlar bulunur:
- Mamografi: Göğüsteki şüpheli bölgelerin röntgen ışınları ile tespiti için.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Mamografide tespit edilen tümörleri veya anormal değişiklikleri araştırmayı ve tanımlamayı amaçlayan görüntüler elde etmek için bir elektromanyetik alan kullanır.
- Göğüs ultrasonografisi: Mamografi ile gerçekleştirilir ve tümörlerin sıvı veya katı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olurlar.
- Göğüs biyopsisi: İğne, görüntü yönlendirmeli biyopsi, stereotaktik veya açık biyopsi gibi yöntemler kullanır.
- Bilgisayarlı tomografi: Kanserin meme dokusunun dışına yayılıp yayılmadığını belirler.
- Sentinel lenf nodu biyopsisi: Kanserli hücrelerin lenf nodlarına yayılıp yayılmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Tedavi
Göğüs kanseri tedavisi, kanser türü, kanser evresi, belirli hormonlara duyarlılık ve kanserin HER2/neu adı verilen bir protein fazlası üretip üretmemesi gibi birkaç faktörü dikkate alır.
En önemli tedavilerin bazıları şunlardır:
- Kemoterapi: Kanserli hücreleri yok etmek için ilaç kullanan bir yöntem.
- Radyoterapi: Kanserli dokuları yok etmeyi amaçlar.
- Kanserli dokuları çıkarmak için cerrahi operasyon: Meme kütlesi çıkarılırsa bu operasyon lumpektomi olarak bilinir. Mastektomi ise meme ve muhtemelen komşu bölgelerin de çıkarılmasıdır.
- Hedefe yönelik tedavi: Hormonal tedavi bu tür tedavinin bir örneğidir. Kötü huylu hücrelerin büyümesini teşvik eden bazı hormonları bloke etmek için kullanılır. Bu tedavide kanserli hücrelerdeki gen değişikliklerine saldırmak için ilaç kullanılır.
Olgulara en uygun tedaviyi aldıktan sonra, bazı kadınlar bir süre ilaç tedavisine devam eder. Ne olursa olsun, tüm hastalar, kanserin nüksetmesini veya farklı meme kanseri türlerinin oluşumunu tespit etmeyi sağlayan testlerden geçmek için tıbbi talimatları izlemelidir.
Ana görsel: © wikiHow.com.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Cancer Society. (19 de noviembre del 2021). ¿Qué es el cáncer de seno. American Cancer Society. Consultado el 9 de junio del 2024. https://www.cancer.org/es/cancer/tipos/cancer-de-seno/acerca/que-es-el-cancer-de-seno.html
- Asociación Española contra el Cáncer (s.f.). ¿Qué es el cáncer de mama? Asociación Española contra el Cáncer. Consultado el 9 de junio del 2024 https://www.contraelcancer.es/es/todo-sobre-cancer/tipos-cancer/cancer-mama/que-es-cancer-mama
- Breast Cancer Organization (18 de abril del 2024). Factores de riesgo del cáncer de mama (seno) Breastcancer.org. https://www.breastcancer.org/es/riesgo/factores-riesgo
- Giuliano, A. E., Connolly, J. L., Edge, S. B., Mittendorf, E. A., Rugo, H. S., Solin, L. J., … & Hortobagyi, G. N. (2017). Breast cancer—major changes in the American Joint Committee on Cancer eighth edition cancer staging manual. CA: a cancer journal for clinicians, 67(4), 290-303. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128006856000102?via%3Dihub
- Instituto Nacional del Cáncer (s.f.). Oncogén. Cáncer Gov. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/oncogen
- Siegel, R., Naishadham, D., & Jemal, A. (2013). Cancer statistics, 2013. CA: a cancer journal for clinicians, 63(1). https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21166
- Sociedad Española de Oncología (24 de enero del 2023). Cáncer de mama. SEOM. Consultado el 9 de junio del 2024. https://seom.org/info-sobre-el-cancer/cancer-de-mama
- Tsuji, W., & Plock, J. A. (2017). Breast cancer metastasis. In Introduction to Cancer Metastasis (pp. 13-31). Academic Press. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128040034000025?via%3Dihub