Daha Sağlıklı Gözler için Ne Yapmalı

Gözleriniz içsel sağlığınızı yansıtır, bu yüzden size gönderdikleri sinyalleri göz ardı etmeyin. 
Daha Sağlıklı Gözler için Ne Yapmalı

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bugünlerde insanların sokakta yürürken daha sık gözlük taktığını hiç fark ettiniz mi? Bu bir moda değil ya da gözleri koruma fikri bir anda artış göstermedi. Bunun sebebi insanların gözleriyle yeterince ilgilenmemeleridir. Peki daha sağlıklı gözler için ne yapmalısınız?

Bugünkü makalede sizlere daha sağlıklı gözler için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Sadece lens takmaktan nasıl kaçınabileceğinizden değil, gelecekte oluşabilecek ciddi sorunlardan korunmanın yollarından da bahsedeceğiz.

Daha Sağlıklı Gözler

Elbette, vücudunuzu istediğiniz gibi kullanabilir, onun için istediğinizi yapabilirsiniz; ama eğer en azından bir şey umurunuzda ise, bu da gözleriniz ve onları tehdit eden risklerle tehlikeler olmalıdır.

Bu içeriğindeki yüksek A vitamini yüzünden havuç suyu içmekten daha öte bir durumdur. Hatırlarsanız büyükannelerimiz havucun gözlerimize iyi geldiğini hep söylerlerdi: “Daha önce hiç gözlük takan tavşan gördün mü?” derlerdi.

Evet, daha sağlıklı gözlere sahip olmak için bu vitaminden bolca almanız gerektiği doğrudur. A vitamini çeşitli enfeksiyonlarla savaşır ve onlara karşı gözlerimizi korur, optik sinirlerin gerginliğini azaltır.

Optik sinirlerin gerginliği bilgisayara, tabletlere, cep telefonlarına ve televizyonlara bakmaktan dolayı günümüzde sık sık görülen bir durumdur. Ama gözlerinizi ve görüşünüzü geliştirebilecek tedavi, tarif ve yöntemlerin oldukça uzun bir listesi vardır.

Gözlerinizin sahip olduğunuz en önemli şeylerden biri olduğunu unutmayın.

Daha Sağlıklı Gözler için Bazı Öneriler

Öncelikle, gözlerinizin sinir sisteminin bir parçası olduğunu bilmelisiniz, yani daha sağlıklı gözler için stresten uzak durmalı ve iyice dinlenmelisiniz. Aşağıdaki önerileri dikkate alın:

  • Meyveler, yosun ve sebzeler gibi mineral bakımından zengin yiyecekler tüketin.
  • Bilinçli bir şekilde derin ve yavaş nefes alarak gözlerinize de yeterince oksijen gittiğinden emin olun.
  • Yoga ya da tai chi gibi rahatlatıcı bir aktivite yaparak sinir sisteminizi içeriden rahatlatın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Gözlerinizi Sağlıklı Tutmak İçin 6 İpucu

Göz Problemlerinin Belirtileri Nelerdir?

Gözlerinizle sorun yaşamanın ve numaralı gözlük takmanın yanı sıra, vücudunuzdaki kötü alışkanlıklara ve göz bakımı eksikliğine dayanan dengesizlikler aşağıdaki olumsuz etkileri yaratabilir:

Aşırı çapak üretimi

Uyurken gözlerin çevresinde biriken çapaklar gündüz ve gece normalde olduğundan daha fazla oluşuyorsa bu durum vücuttaki aşırı toksinlerden ve bunları her türlü vücuttan atma çabasından kaynaklanabilir.

Buna çözüm olarak tam bir detoks uygulayın. Bu demektir ki, süt ürünleri, kızartma, şeker, et ve tuz tüketmeyin. Ayrıca bol miktarda su için ve taze sebze meyveler yiyin.

kaşınan göz


Kaşıntılı gözler

Bunun sebebi yeterince uyku almamak olabilir; ama aynı zamanda göz çevresinde zayıf kan dolaşımı ve dengesiz beslenme de sebeplerden bazılarıdır. Hiç bir zaman başarısız olmayan bir teknik ise rahat bir pozisyonda oturarak kafanızı oynatmadan gözleri tavana kaldırıp indirmektir.

Baktığınız yönü değiştirmeden bir kaç kez gözlerinizi açıp kapatın. Bu kanın göz dokularında daha iyi dolaşmasını sağlar ve gözlere enerji verir. Ama unutmayın, diyetinize bol taze sebze meyve ile su eklemelisiniz.

Şişkin göz kapakları

Ağladığınız zaman oluşan durumdan bahsetmiyoruz. Bu soğan kesince, hüzünlü bir film izleyince veya duygusal olarak ağlamaktan farklı bir durumdur.

Göz kapaklarınız beklenmeyen bir şekilde şiştiyse bunun sebebi böbreklerin aşırı çalışması veya başka bir böbrek sorunu olabilir. 

Belki çok fazla makyaj uyguluyorsunuz ya da makyajınızı iyice temizlemiyorsunuz.

Egzersiz yapmak, sabahları ananas veya portakal suyu içmek, daha iyi uyumak veya daha hafif makyaj malzemeleri kullanmakla durumun daha iyiye gitmesine yardımcı olabilirsiniz.

Arpacık

Bazı insanlar bunun çevreden gelen virüslerden kaynaklı olduğunu düşünse de, arpacık zayıf beslenme, aşırı yeme veya belli başlı vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanan toksin birikiminden oluşur.

Tuzlu, şekerli, kızarmış veya yağlı yiyecekler tüketmekten kaçının. Ev yapımı bir tedavi ise altını, örneğin bir yüzük olabilir, ısıtıp arpacığın üstüne bir kaç kez değdirmek olabilir.

arpacık çıkmış göz


Kırmızı ve sulanan gözler

Eğer sürekli bilgisayarda çalışmaktan başka bir seçeneğiniz yoksa büyük oranda kirliliğe ve kimyasallara maruz kalmış, lenslerinizi uzun zaman çıkarmamış veya çok az uyku almış olabilirsiniz. Böylece gözleriniz kırmızı olur ve sulanır.

Bilgisayar önünde geçirdiğiniz her saat başı gözlerinizi bir iki dakika kapatıp dinlendirin. Sadece önerilen zamanlarda lens takın, bol su için ve kötü, kirli havanın olduğu veya havasız olan yerlerde daha az zaman geçirmeye çalışın.

Mat gözler

Bazı insanlar gözlerinde yaşam ışığı olmadığından endişe eder. Bu durum bir kaç sebepten kaynaklanabilir:

  • Besleyici ögelerin eksikliği
  • Kansızlık
  • Bir hastalık
  • Yorgunluk
  • Üzüntü
  • Stres
    kızarık göz

Bunun için en iyi tedavi yöntemlerinden ve çözümlerden biri yürüyüşe çıkarak kafanızı rahatlatmak veya bir psikolog yardımıyla sorunun ne olduğunu bulmaktır. Ayrıca daha iyi beslenmeyi, gece daha iyi dinlenmeyi ve kendinizi çok zorlamamayı denemelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Olmedilla, B. (2012). Nutrición y salud ocular. Manual Práctico de Nutrición y Salud.

  • Barberá Loustaunau, E., & Vázquez Castro, F. (2009). Tratamientos tópicos oculares: revisión. Inf Ter Sist Nac Salud.

  • Subcomité de Epidemiologia de DEWS I. (2007). Epidemiología de ojo seco. The Ocular Surface.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.