Gut Hastalığı (Nikris) ve Kaçınmanız Gereken 7 Gıda

Eğer gut rahatsızlığınız varsa, yediklerinize özellikle dikkat etmeniz önemlidir. Belirtilerinizin kötüleşmesini önlemek için bu 7 gıdadan kaçının.
Gut Hastalığı (Nikris) ve Kaçınmanız Gereken 7 Gıda

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gut hastalığı (nikris) , artritin en ağrılı formlarından biridir. Vücutta ürik asidin mikroskobik kristallerinin birikmesinden kaynaklanır.

Aynı zamanda, diz, ayak bilekleri ve vücudun söz konusu maddenin birikmesine karşı hassas olan diğer kısımlarını etkileme eğilimindedir.

Genelde eklemleri etkilese de vücuttaki ve böbreklerdeki yumuşak dokulara da yayılır.Bu durum genellikle gece aşırı bir acı yaşamanıza neden olur. Ayrıca baş parmakların kızarması da belirtiler arasındadır.

Gut hastalığından muzdarip insanların % 20’sinde böbrek yetmezliği ve böbrek taşı oluştuğu tahmin edilmektedir.

Bu problem enflamatuvar bir reaksiyon ürettiğinden, genellikle devam eden bir ağrı, hareket zorluğu ve etkilenen bölgelerin bozulması baş gösterir.

Gut Hastalığı (Nikris) ve Nedenleri

Uzmanlar bu hastalığın kesin sebebini bulamamıştır, ancak bu hastalık aşağıdaki sebeplerle ilişkilendirilmektedir:

  • Kalıtsal faktörler
  • Alkol tüketimi
  • Kadınların menopoz sonrası yaşadığı değişiklikler

Buna ek olarak, kötü yeme alışkanlıkları ve aşırı kilolu olma da gut krizinin tetikleyicisidir.

Bu nedenle, semptomları daha da kötüleştirebilecek gıdalardan bazılarının farkında olmak ve mümkün olduğunca bunlardan kaçınmak önemlidir.

Gelin, bu yiyeceklerin hangileri olduğunu öğrenelim.

Gut Hastalığı (Nikris) ve Kaçınmanız Gereken Yiyecekler

1. Kırmızı et

et yemek

Çok fazla kırmızı et yemek yalnızca gut riskini artırdığı gibi bu hastalığın teşhis edildiği hastalar için birçok komplikasyona neden olur.

Bunun nedeni, kolesterol düzeylerini ve kilolu olma riskini artıran bileşenlerin yanı sıra yüksek miktarda purin içermesidir.

Bu tip etlerin tüketilmesi vücudun enflamatuvar süreçlerinde sorunlara neden olabilir, bu da ürik asit tutulumunu ve ağrıyı artırır.

2. Deniz ürünleri

Genellikle deniz ürünü olarak bilinen kabuklu deniz hayvanları, gut hastalarının beslenmelerinde olmamalıdır.

Ne yazık ki, bileşiklerinin birçoğu sağlıklı olmasına rağmen, deniz ürünleri de yüksek düzeyde purin içermektedir. Bu, vücutta ürik asite parçalanan bir madde türüdür.

Dolayısıyla, deniz ürünü tüketmek bu maddenin seviyesini artırabilir, enflamasyonu ve ağrıyı kötüleştirir.

3. Bira

bir bardak bira

Biradaki birçok bileşen vücut için sağlıklı olsa da artritli hastalar için soruna neden olabilir.

Bu içecek vücuttaki ürik asit seviyesini artırır ve daha da kötüsü ürik asitten kurtulmamızı sağlayan süreçleri bozar.

Ayrıca biradaki maddeler eklemlerin enflamatuvar süreçlerini doğrudan etkileyerek sertliği ve hareket zorluğunı artırır.

4. Şekerli içecekler

Şekerli ve gazlı içecekler, ürik asit üretimini artıran yapay tatlandırıcıların yanı sıra mısır şurubu ve fruktoz içermektedir.

Bunları günlük olarak tüketmek metabolik bozuklukların yanı sıra artrit ve gut gibi enflamatuvar hastalıkları geliştirme riskini önemli ölçüde artırmaktadır.

Esasen, karbonatlı içecekleri içmek, yetişkinlikte kemik sorunlarından muzdarip olma eğilimiyle de bağlantılıdır.

5. Alabalık

gut hastalığı (nikris) ve kaçınmanız gereken yiyecekler

Bazı balık türleri enflamasyonu ve ağrıyı kontrol altına almaya yardım ederken, alabalık, ürik asit birikimi olan hastalar için zararlıdır.

Bu gıdada gut tedavisinde güçlüğe yol açan, 50-150 mg purin bulunmaktadır.

Gut hastalığı (nikris) tedavisi görenlerin uzak durması gereken balıklar şunlardır:

  • Morina
  • Levrek
  • Mavi mezgit
  • Çipura
  • Berlam

6. Mantar

gut hastalığı (nikris) ve beslenme

Lezzetli, egzotik ve düşük kalorili olan mantar, pek çok insanın çeşitli tariflerde kullanmak istediği bir gıdadır.

Bununla birlikte, gut hastalığından muzdarip olanlar bu gıdanın tüketimini sınırlamalıdır. Bunun nedeni mantarın eklemdeki ürik asit kristallerinin konsantrasyonunu artırmasıdır.

7. Karaciğer

Bu yiyecek, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığını tedavi için önerilir. Bununla birlikte, sürekli gut krizlerinden muzdarip hastalar için en iyi gıda seçeneği değildir.

Hayvansal kökenli diğer gıda kaynakları gibi, karaciğer de zararlı oranda purin içerir.

Gut tedavisinde, yukarıdaki yiyeceklerden kaçınmak, semptomları azaltmak ve iyileştirmek için anahtardır. Bunun yerine, anti-enflamatuvar, analjezik ve detoks özelliklerine sahip gıdaları yemenizi öneririz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
  • Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.